Wat te doen in Liberia, Afrika: 10 tips!

Liberia behoort niet bepaald tot de platgetreden landen van West-Afrika. De eerste Afrikaanse republiek, in 1822 gesticht door bevrijde slaven uit Amerika, ontvangt nog weinig toeristen. Het arme Liberia is zeker geen makkelijk land om in rond te reizen, maar de burgeroorlogen zijn inmiddels lang voorbij en er is genoeg te doen voor een enerverende tijd.

Bezienswaardigheden werpen een licht op de donkere geschiedenis uit de 18e en 19e eeuw en de recente conflicten, maar Liberia heeft ook prachtige stranden en natuurgebieden. Je kunt er charmante kustplaatsjes bezoeken of je onderdompelen in de chaos van de hoofdstad. Ga je de beproeving aan en wil je dit onontgonnen land leren kennen? Hier vind je 10 tips wat te doen in Liberia!

Monrovia

De meeste reizigers beginnen hun rondreis in Liberia in de hoofdstad Monrovia. Het is een grote en chaotische stad met meer dan 1 miljoen inwoners, maar met genoeg bezienswaardigheden om er één of twee dagen door te brengen. Een must is het Liberian National Museum, waar je meer te weten komt over de turbulente geschiedenis van Liberia. Je ziet hier een bijzondere verzameling bewerkte en beschilderde maskers, tribale muziekinstrumenten en inheemse kunstwerken. Ook de recente strubbelingen komen aan bod, zoals de burgeroorlogen en de ebola-epidemie.

Voor het proeven van de lokale sfeer ga je naar de Waterside Market, met honderden kraampjes die van alles verkopen. Je kunt er terecht voor specerijen, vers voedsel, handwerk, kleurrijk textiel, lederwaren, huishoudelijke artikelen en aardewerk. Het er lawaaierig, hectisch en druk, zoals op de meeste markten in West-Afrika. Ramptoeristen bezoeken de ruïnes van het Ducor Palace Hotel, een voormalig 5-sterrenhotel dat in 1989 halsoverkop de deuren sloot bij het uitbreken van de eerste burgeroorlog.

Sapo National Park

Een van de beste bezienswaardigheden van Liberia is het Sapo National Park, het eerste en grootste beschermde natuurgebied van het land dat in 1983 is opgericht. Het is vernoemd naar de lokale Sapo-stam. Het is een natuurreservaat van 1800 vierkante kilometer met tropisch regenwoud, moerassen en een grote verscheidenheid aan wilde dieren.

Het nationaal park is onder meer het leefgebied van luipaarden, olifanten, krokodillen, chimpansees en bedreigde dieren als de dwergnijlpaard, de Afrikaanse goudkat en het langstaartschubdier. Helaas is het park regelmatig bedreigd door illegale landbouw, jacht, houtkap en mijnbouw, maar met bewustwordingscampagnes probeert de Liberiaanse overheid de schade te beperken.

De beste tijd voor het bezoeken van Sapo National Park is tijdens het droge seizoen, van november tot april. Het natuurgebied ligt in het zuiden van Liberia, maar is niet makkelijk te bezoeken. Het reservaat is alleen te bereiken via een slechte modderige weg en er zijn vrijwel geen voorzieningen voor toeristen. De beste uitvalsbasis is de kustplaats Greenville. Je kunt een trip proberen te regelen via een lokale tour operator.

Relaxen en surfen op de stranden van Liberia

Liberia ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een aantal verrassend mooie stranden. Het beroemdste strand ligt bij Robertsport, zo’n 115 kilometer ten noorden van Monrovia. Robertsport is het centrum van surfen en watersporten in Liberia en is volgens kenners een van de beste surfspots van Afrika. Het surfen kreeg een boost door de film Sliding Liberia uit 2007, over een groep jongeren die op zoek zijn naar de meest perfecte golven.

Het dichtstbijzijnde strand is Fisherman’s Point, dat ook geschikt is voor beginners. Lokale surfers bieden lessen voor de minder ervaren surfers. Je kunt hier overnachten in Nana’s Lodge, direct aan het strand. Andere accommodatie is Wilmenja Resort, met een restaurant, een bar, een tuin een shuttleservice van en naar de luchthaven.

Ook rond Monrovia zijn enkele stranden, al heeft de zee hier meeste gevaarlijke stromingen. Een van de bekendste is het kilometerslange Cece Beach, met bars en restaurants.

Providence Island

Providence Island is een van de belangrijkste historische en culturele bezienswaardigheden van Liberia. Dit eiland bij de hoofdstad Monrovia was namelijk het eerste aankomstpunt voor de bevrijde slaven uit Amerika die in 1822 de Republiek Liberia hebben gesticht. Op het eiland, dat vroeger bekendstond als Dozoa, is nog een oude aanlegsteiger voor binnenkomende kano’s en schepen. Ook staat er de oudste katoenboom van het land, die meer dan 250 jaar oud is. Providence Island is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. Nationale culturele evenementen vinden vaak op dit eiland plaats.

Buchanan

Als je meer wilt ontdekken van de Liberiaanse kust, kun je afreizen naar de havenstad Buchanan. Het is de tweede stad van Liberia die de burgeroorlog grotendeels ongeschonden is doorgekomen. Er heerst een relaxte sfeer en Buchanan heeft een klein stadscentrum, maar de grootste aantrekkingskracht zijn de prachtige stranden ten zuiden van de stad.

Langs de stranden groeien wuivende palmbomen, in de ondiepe zee spelen kinderen en er zijn een paar strandbars waar je een drankje kunt drinken. Er is niet veel accommodatie in Buchanan, afgezien van een paar hotels in de stad. Met de bushtaxi vanuit Monrovia is het 2 tot 3 uur rijden.

Monkey Island

Als je wat bizars wil doen in Liberia moet je een bezoek brengen aan Monkey Island, ongeveer 90 kilometer ten zuiden van Monrovia. Dit eiland in een rivier wordt ook wel The Real-Life Planet of the Apes genoemd en is de thuisbasis van zo’n 60 agressieve, zieke en zwaar getraumatiseerde chimpansees.

Vanaf 1974 werden er ruim 40 jaar lang allerlei testen met de apen gedaan voor de New York Blood Center, een van de grootste bloedbanken in de Verenigde Staten van Amerika. In 2005 sloot het testcentrum na protesten van dierenactivisten en werden de chimpansees achtergelaten op dit eiland. Je kunt Monkey Island beter niet op eigen houtje bezoeken. Er zijn lokale vissers die je soms willen meenemen voor een boottochtje.

Marshall

De perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Monkey Island is Marshall, een klein en groen kustplaatsje dat als een verrassing komt als je rondreist in Liberia. De enige reden is eigenlijk de Libassa Eco-Lodge, een luxe hotel dat je nergens anders tegenkomt in dit Afrikaanse land. Het is een duurzaam resort gelegen in een lagune met palmbomen dat bescherming van de natuur en het milieu hoog in het vaandel heeft staan.

Voor de bouw van de lodge is geen enkele palmboom gekapt, de bungalows maken gebruik van zonne-energie, het watergebruik is beperkt, voedsel wordt gecomposteerd en alle papieren en plastic producten worden gerecycled. Het is een prachtige plek om te verblijven, met een buitenzwembad, gratis wifi, een goudkleurig strand, een restaurant en een bar. Je kunt er talloze activiteiten ondernemen, van snorkelen en kanoën tot paardrijden en boogschieten.

Firestone Rubber Plantation

Als je geïnteresseerd bent in de koloniale geschiedenis van Liberia, kun je een bezoek brengen aan de omstreden Firestone Rubber Plantation. Dit is de grootste rubberplantage ter wereld, die al geopend werd in 1925. Hier worden de banden gemaakt van het bekende merk Firestone, in opdracht van het Amerikaanse bedrijf Bridgestone.

Tijdens de Liberiaanse burgeroorlog vestigde de tirannieke leider Charles Taylor hier zijn hoofdkwartier. De Amerikanen bleven de wrede dictator lang steunen en gaven hem miljoenen dollars, om daarmee de rubberproductie niet in gevaar te brengen. Tijdens het bewind van Taylor verloren naar schatting 300.000 mensen hun leven.

Er worden geen officiële rondleidingen beschikbaar op de plantage in de plaats Marshall, maar bij de entree is vaak een medewerker die je wil meenemen. Blijf wel op de belangrijkste paden omdat er nog niet-ontplofte mijnen liggen uit de burgeroorlog. Website: www.firestonenaturalrubber.com

Harper

Harper ligt in het uiterste zuiden van Liberia, niet ver van Ivoorkust. Het charmante kustplaatsje is de geboorteplaats van de voormalige Liberiaanse president William Tubman (1895-1971), die zijn stad aandacht gaf met ijdele bouwprojecten. Je kunt er nog de restanten van zijn voormalige presidentiële herenhuis bewonderen.

Het juweel in de kroon van Harper waren ooit de prachtige art-decohuizen die je lieten terugkeren naar vervlogen tijden. Deze huizen zijn echter al lang geleden verlaten en nu gekraakt door mensen die onderdak nodig hebben. Naast het grote contrast tussen rijkdom en armoede heeft Harper prachtige stranden en een rijk onderwaterleven, met walvissen en dolfijnen. Op een uitstekende landtong bevindt zich de vuurtoren van Cape Palmas (die niet langer in gebruik is).

Gola Forest National Park

In het noorden tegen de grens van Sierra Leone ligt Gola Forest National Park. Dit is het nieuwste beschermde natuurgebied van Liberia, gesticht in 2016 (en het tweede nationale park van het land). Het gebied geldt als een van belangrijkste hotspots voor biodiversiteit in Afrika en is een van de grootste intact gebleven regenwouden in de regio.

In de bossen leven liefst 60 diersoorten die op de lijst van bedreigde dieren staan. Daaronder bevindt zich de kwetsbare bosolifant, die de afgelopen jaren vaak het doelwit was van stropers. Andere bedreigde wilde dieren in het park zijn de westelijke chimpansee, de dwergnijlpaard en de dianameerkat. Het natuurreservaat in Liberia wordt gedeeld met het Gola Rainforest National Park in Sierra Leone. Website: www.golarainforest.org

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Liberia, Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/konoplizkaya; Wikipedia; Christopher Herwig/United Nations Photo.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam