Vakantie in Madagascar

Madagascar: een introductie

Een vakantie in Madagascar beleef je op het vierde grootste eiland ter wereld, een begeerlijke en fascinerende bestemming die opvalt door zijn unieke flora en fauna. Zo’n 90 procent van de dieren en planten op Madagascar vind je nergens anders op onze planeet, waaronder duizenden orchideeën, bijzondere Baobab-bomen, verschillende soorten kameleons, sissende kakkerlakken en de geliefde lemuren (aapjes met grote ogen die eruitzien alsof ze cocaïne hebben gesnoven). Het is eigenlijk een klein continent op een groot eiland.

Nadat het eiland 160 miljoen jaar geleden het Afrikaanse vasteland verliet en op drift raakte, is het dierenleven hier geëvolueerd in verrassende en ontelbare vormen. Moeder Natuur kreeg de kans om te experimenteren op Madagascar, een land dat door de zonderlinge natuurlijke rijkdom ook wel ‘het achtste continent’ wordt genoemd. Maar verwacht niet dat je in een dierentuin terechtkomt. Je moet er wat moeite voor doen om op ontdekkingstocht te gaan in de donkergroene regenwouden en droge woestijnen. Het land is enorm groot (groter dan Spanje of Duitsland) en heeft amper wegen. En ondanks de biologische paradepaardjes en het spectaculaire landschap behoort Madagascar tot de armste landen ter wereld, met een bevolking die moet rondkomen van minder dan $2 per dag.

Je kunt de inwoners wat gelukkiger maken als je vakantie viert in Madagascar, dat overigens méér te bieden heeft dan buitengewoon natuurschoon. Het land heeft een verbluffend mooie kustlijn, tientallen eilanden en prachtige stranden waar je kunt duiken en surfen. Met inwoners die afstammen uit Afrika en Azië is een smeltkroes van culturen, met invloeden van Polynesiërs, Arabieren en Europeanen. Alles bij elkaar is het niet verwonderlijk dat deze plek zelfs de tekenfilmmakers van Disney heeft geïnspireerd. Al zal je de tijgers, giraffen en nijlpaarden uit de film Madagascar niet terugzien op het eiland.

MadagascarMadagascar in een notendop

– Oppervlakte: 587.041 vierkante kilometer (14 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 28.812.195 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 49 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Antananarivo;
– Talen: Malagassisch (officieel), Frans (officieel), Engels;
– Munteenheid: Ariary (MGA);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1500 (2021).

Informatie over visum Madagascar

Reizen en vakantie in MadagascarStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Madagascar. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.

Een toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig en kun je aanvragen bij aankomst op de internationale luchthaven in Antananarivo of in internationale havens van Madagascar.  Op het vliegveld moet je in de rij gaan staan met het bovenschrift ‘No visa’.

Je kunt het visum ook aanvragen bij het Consulaat van Madagascar in Rotterdam of bij de Ambassade van Madagascar in Brussel. Bij een visumaanvraag bij het consulaat of de ambassade moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren.

Tips voor een vakantie op Nosy Be

Nosy Be is de populairste strandbestemming van Madagascar, een tropisch paradijs met hagelwitte stranden en turquoise lagunes. Nosy Be betekent letterlijk Groot Eiland, hoewel deze betoverende plek ook als Parfumeiland bekendstaat. Lees hier alle tips voor een vakantie op Nosy Be

Beste 10 bezienswaardigheden in Madagascar

Madagascar bezienswaardighedenDe nationale parken in Madagascar zijn stuk voor stuk een paradijs voor outdoor- en natuurliefhebbers, waar je maki’s en kameleons kunt spotten. Maar Madagascar heeft ook bizarre rotsformaties en formidabele baobabs. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Madagascar

Overnachten in Madagascar

Madagascar heeft een enorme verscheidenheid aan accommodatie. Je kunt slapen in eenvoudige guesthouses voor $ 10 per nacht, maar ook in super-de-luxe resorts waar je met gemak $ 2000 voor een overnachting kwijt bent. Lees hier de tips voor overnachten in Madagascar

Reizen naar Madagascar

Madagascar reizenVliegen is de makkelijkste manier om naar Madagascar te reizen. Vanuit Nederland kun je een vlucht nemen via Parijs of Nairobi. Er zijn geen reguliere veerdiensten van het Afrikaanse vasteland naar Madagascar. Lees hier alle tips over reizen naar Madagascar

Reisorganisaties Madagascar

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Madagascar. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Madagascar. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Madagascar

Communicatie in Madagascar

Internationaal toegangsnummer: +261.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.

Ambulance in Madagascar

Madagascar heeft geen centraal nummer voor ambulancediensten. Bij medische noodgevallen kun je het beste contact opnemen met een lokaal ziekenhuis. Een private ambulancedienst die 24 uur per dag in het hele land actief is, is Assistance Plus. Zij verzorgen medische bijstand per ambulance, helikopter en vliegtuig. Ze zijn toeristen ook van dienst in hotels en in levensbedreigende situaties kunnen ze patiënten evacueren naar Mozambique of Zuid-Afrika. Informatie over Assistance Plus is te vinden op www.assistanceplus.mg

Tijdsverschil met Madagascar

In onze winter is het in Madagascar 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Madagascar 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Madagascar

De elektriciteit in Madagascar is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige Nederlandse stekkers. Op sommige plaatsen worden ook nog Zuid-Afrikaanse stopcontacten gebruikt, geschikt voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval kunnen voorkomen.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Madagascar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/ajlber.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam