Bezienswaardigheden in Madagascar top-10

Madagascar bezienswaardighedenWat zijn de beste bezienswaardigheden in Madagascar, ook wel bekend als ‘achtste continent’? Dit tropische eiland voor de oostkust van Afrika is een van de meest unieke plekken op aarde, met duizenden planten en dieren die nergens anders in de wereld voorkomen. In de ongerepte regenwouden kun je oog in oog komen te staan met speelse lemuren, kleurige kameleons en eigenaardige tomatenkikkers.

De nationale parken behoren dan ook tot de populairste bezienswaardigheden van Madagascar, stuk voor stuk een paradijs voor outdoor- en natuurliefhebbers. Op safari betekent hier een urenlange wandeling door het adembenemende landschap, waarbij je geen gevaar loopt van grote roofdieren die op het Afrikaanse vasteland rondzwerven.

Maar Madagascar is meer dan magische maki’s. Niet te missen zijn de bizarre rotsformaties, reusachtige baobabs en zonovergoten stranden. En spoor de overblijfselen op van het Malagassische koninkrijk, dat eeuwenlang de dienst uitmaakte op dit eiland. Wil je op vakantie naar deze bijzondere eco-hotspot? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Madagascar!

Allée des Baobabs

Een van de beroemdste bezienswaardigheden van Madagascar is de Allée des Baobabs, een onverharde weg met 25 gigantische en eeuwenoude baobab-bomen (ook wel apenbroodbomen genoemd). De bomen stonden ooit midden in een dicht tropisch bos, maar de rest is weggekapt waardoor alleen deze machtige reuzen zijn overgebleven. Er wordt geschat dat de baobabs zo’n 800 jaar oud zijn. Sommige bomen zijn liefst 30 meter hoog, vergelijkbaar met een flatgebouw van acht verdiepingen.

Madagascar Baobabs

De fotogenieke weg ligt in de buurt van het vissersstadje Morondava aan de westkust van Madagascar. De beste momenten om foto’s te maken is bij zonsopkomst en zonsondergang, maar ja, dan is het natuurlijk ook het drukst met toeristen. De ‘avenue’ is een van de iconen van het land, een tafereel dat je altijd terugziet in reisreportages over Madagascar.

Tsingy de Bemaraha

Madagascar wemelt van de buitenaardse landschappen, maar de mooiste vind je misschien wel in Tsingy de Bemaraha. Dit is een fascinerend natuurreservaat met griezelige en grillige kalkstenen pieken die soms wel 100 meter hoog zijn. Het landschap met de oneindige ‘messen’ is zo’n 200 miljoen jaar geleden ontstaan toen de kalkstenen zeebodem omhoog werd geduwd, waarna wind en water de rotsen tot hun huidige vorm hebben geslepen. De naam Tsingy is niet geheel toevallig gekozen, want in de lokale taal betekent dit ‘een plaats waar je niet blootvoets kan lopen’.

Madagascar Tsingy de Bemaraha

Tsingy de Bemaraha is een eldorado voor avonturiers en wandelliefhebbers, want de torenhoge pieken worden afgewisseld met diepe kloven, bossen, heuvels, meren en mangrovemoerassen. Je kunt je verplaatsen met behulp van hangbruggen, touwladders en kabels. Het gebied is de thuisbasis van een indrukwekkende reeks inheemse planten en dieren, waaronder alleen elf soorten lemuren (die ook als maki’s bekendstaan).

Het natuurreservaat staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en het kost wat moeite om er te komen, met een urenlange rit over een onverharde weg. Ondanks die inspanning is het een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een rondreis in Madagascar.

Wil je Tsingy de Bemaraha bezoeken tijdens je trip naar Madagascar?
Boek hier een 3-daagse tour naar Tsingy de Bemaraha National Park

Isalo National Park

In het zuiden van Madagascar ligt Isalo Nationaal Park, opgericht in 1962 en een van de populairste reservaten van het land. Het gebied lokt bezoekers met steile canyons, zandsteenformaties, pittoreske watervallen, kliffen, graslanden en oases met palmbomen. In het park lopen verschillende wandelpaden en er zijn drie watervallen met poelen waar je na een trektocht kunt afkoelen. Er zijn honderden dieren en planten te bewonderen, waaronder reptielen, vogels en lemuren die verrassend dichtbij mensen komen. De stad Ranohira is de toegangspoort tot het nationaal park. Hier kun je ook een (verplichte) gids regelen.

Madagascar maki

Nosy Be

Het eiland Nosy Be is de populairste strandbestemming van Madagascar, een tropisch paradijs met hagelwitte stranden, turquoise lagunes, vulkanische meren en uitgestrekt regenwouden. Nosy Be igt op een steenworp afstand van de noordwestkust van Madagascar, omringd door enkele kleinere eilandjes.

Nosy Be betekent letterlijk ‘Groot Eiland’ en laat je kennismaken met de zwoele en zoete geur van ylang ylang-bloemen, koffieplanten, suikerrietplantages en rumdistilleerderijen. Er zijn prachtige stranden met westerse resorts en volop mogelijkheden om te snorken en te duiken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden op Nosy Be

Ranomafana National Park

Ranomafana National Park is een van de beste plekken om lemuren te zien en is ook nog eens goed toegankelijk, waardoor het een van de best bezochte bezienswaardigheden is van Madagascar. Het park bestaat uit bergachtig regenwoud en is de thuisbasis van twaalf soorten maki’s.

Madagascar Ranomafana National Park

Een soort betreft de ernstig bedreigde gouden bamboemaki. Zijn dieet bestaat uit bamboescheuten die doses cyanide bevatten die dodelijk zouden zijn voor andere dieren. Naast de lemuren leven hier kameleons, de beroemde girafkevers en 115 verschillende soorten vogels.

Madagascar Ranomafana waterval

Door het reservaat lopen vijf wandelroutes, geschikt voor een wandeling van 4 uur of een inspannende trektocht van drie dagen. Onderweg passeer je heilige meren, watervallen, traditionele dorpen en warmwaterbronnen. Ranomafana National Park ligt ongeveer 8 rijden ten zuiden van Antananarivo.

Zoek je accommodatie bij dit populaire natuurreservaat?
Reserveer hier een hotel of guesthouse bij Ranomafana National Park

Antananarivo

Antananarivo is de hoofdstad van Madagascar, die door de inwoners liefkozend ‘Tana‘ wordt genoemd. Het is een drukke, vervuilende en chaotische stad die veel reizigers het liefste meteen overslaan, maar Antananarivo heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen te blijven. Hier kun je een stukje geschiedenis en cultuur opsnuiven van het land, want de stad is al aan het begin van de 17e eeuw gesticht.

Madagascar Antananarivo

Antananarivo was de hoofdstad van het Koninkrijk Imerina, dat tot de 19e eeuw het grootste deel van Madagascar onder zijn hoede had. Een overblijfsel uit die tijd is het Rova Paleiscomplex op een van de hoogste heuvels van de stad. Helaas is een groot deel van het interieur in 1995 verwoest, maar je kunt nog wel de overgebleven stenen delen bewonderen. In de oude wijk Haute-Ville zie je nog prachtige koloniale architectuur uit de Franse tijd in de 19e en 20e eeuw. De levendige Analakely Market is de beste plek om de lokale sfeer te proeven. De kraampjes verkopen uiteenlopende verse producten, van exotisch fruit tot gegrilde hagedis.

Île Sainte Marie

Voor de oostkust van Madagascar ligt het idyllische eiland Île Sainte Marie, dat wat kleiner en meer ontspannen is dan Nosy Be. Het stond in de 17e en 18e eeuw bekend als een berucht pirateneiland, dankzij de beschermende baaien en inhammen waar ze zich konden verschuilen. In de ondiepe wateren rond het eiland liggen nog verschillende wrakken van piratenschepen en er is een piratenbegraafplaats waar vele zeeschurken liggen begraven.

Île Sainte Marie, dat ook bekendstaat als Nosy Boraha, staat ook bij de beste bezienswaardigheden vanwege de witte ongerepte stranden en het spotten van walvissen. Tussen juli en september kun je getuige zijn van de jaarlijkse migratie van bultruggen die het warme water rond Madagascar opzoeken om te broeden en te baren.

Andasibe-Mantadia National Park

Als het spotten van lemuren het doel is van je vakantie, moet Andasibe-Mantadia National Park zeker op je lijstje staan. Dit is een schilderachtig regenwoud ten oosten van Antananarivo waar 14 verschillende soorten maki’s leven. De publiekslieveling is de Indri-maki, de grootste halfaap ter wereld die opvalt door het geluid dat hij voortbrengt. Zijn huilende/schreeuwende roep klinkt als het alarm van een brandweerwagen en is tot 2 kilometer ver te horen. In het nationaal park zijn vijf verschillende wandelroutes uitgestippeld, langs orchideeën, varens, meren en watervallen.

Ambohimanga

Een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden van Madagascar is de Koninklijke heuvel van Ambohimanga, de meest heilige plaats van het land. Op deze heuvel werd de religieuze hoofdstad gesticht van het Koninkrijk Imerina en in de 19e eeuw werden hier de Malagassische vorsten begraven. De stad werd beschermd door een enorme stenen muur en 14 toegangspoorten. Pelgrims uit heel Madagascar komen hier naartoe om de vroegere koningen te vereren. Ambohimanga staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en ligt iets ten noorden van de hoofdstad Antananarivo.

Ankarafantsika National Park

Voor een leuke wandelsafari kun je je oog laten vallen op Ankarafantsika National Park in het noorden van Madagascar. Dit is een van de laatste stukken droog tropisch bos van het eiland, met een afwisselend landschap van savanne, struiken, ravijnen, meren en gigantische baobabbomen. In het park leven talloze bedreigde zoogdieren, reptielen en vogels, waaronder acht soorten maki’s. Een bijzonder exemplaar is de goudbruine muismaki, die alleen in dit gebied voorkomt. Er zijn elf goed onderhouden wandelpaden en je kunt een boottocht maken over een meer. Een hoogtepunt van je bezoek is ongetwijfeld de nachtwandeling, zodat je enkele nachtdieren kunt spotten.

Madagascar natuur

Voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Madagascar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay/Nikky Smolders; Pixabay/xsama.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam