Reizen naar Madagascar

Madagascar reizenVliegen is de makkelijkste manier om naar Madagascar te reizen. Er zijn geen reguliere veerdiensten vanaf de Afrikaanse oostkust naar dit eiland in de Indische Oceaan. Wel zijn er cruiseschepen die Madagascar aandoen tijdens een (dure) cruise in de Indische Oceaan. Soms kun je als passagier met een vrachtschip van de eilanden Mauritius en La Réunion naar Madagascar reizen.

Vliegen naar Madagascar

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Madagascar vliegen, dus je zal altijd een keer moeten overstappen. Je kunt bijvoorbeeld een vlucht nemen via Parijs. Vanaf luchthaven Paris de Charles de Gaulle vliegen luchtvaartmaatschappijen Air France en Air Madagascar rechtstreeks naar de hoofdstad Antananarivo. Dit is een vlucht van ongeveer 11 uur.

Met Air France kun je ook een vlucht nemen van Amsterdam Schiphol naar luchthaven Paris Charles de Gaulle, zodat je je bagage maar één keer hoeft in te checken. De overstaptijd in Parijs kan wel aan de lange kant zijn. Als alternatief kun je ook de trein nemen naar Parijs. Air Madagascar (www.airmadagascar.com) stond tot 2016 op de zwarte lijst van de Europese Unie van onveilige luchtvaartmaatschappijen, maar zo nu weer veilig moeten zijn. De totale reistijd via Parijs is zo’n 14 tot 17 uur.

Wil je goedkoop vliegen naar Madagascar?
Boek bij KLM een vliegticket naar Madagascar

Een andere optie is om met Kenya Airways van Amsterdam Schiphol naar Madagascar te vliegen, waarbij je moet overstappen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Dan ben je zo’n 17 uur onderweg. Ook hierbij moet je waarschijnlijk een tijdje op de luchthaven van Nairobi rondhangen.

Verder kun je naar Madagascar vliegen vanuit talloze andere bestemmingen in Afrika, waaronder het Zuid-Afrikaanse Johannesburg, Mauritius, La Réunion en de Comoren. Veel internationale vluchten in de regio worden uitgevoerd door Air Madagascar, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van het land. De

Luchthavens van Madagascar

De belangrijkste internationale luchthaven van Madagascar is Ivato International Airport, gelegen bij Antananarivo. Daarnaast zijn er in het land nog een dozijn andere regionale vliegvelden. De tweede belangrijkste luchthaven ligt op het eiland Nosy Be, met vluchten uit omringende Afrikaanse landen. Vooral toeristen reizen hier naartoe. Soms gaan hier in het vakantieseizoen ook chartervluchten naartoe vanuit Europese bestemmingen.

Ivato International Airport

Madagascar luchthavenVerreweg de meeste internationale vluchten komen aan op Ivato International Airport (TNR), 16 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Antananarivo. Het is vernoemd naar de buitenwijk Ivato waar het vliegveld ligt. Er is een vrij nieuwe passagiersterminal die in maart 2020 in gebruik is genomen.

De luchthaven beschikt over banken, geldwisselkantoren en een wrapping service voor je bagage. Voor winkelen kun je terecht in een taxfreeshop, een boekhandel, een souvenirwinkel, een cosmeticawinkel en een zaak waar zoetwaren en chocolade wordt verkocht. Er zijn snackbars, cafés en restaurants, onder meer met Malagassische gerechten. Website van de luchthaven: www.ravinala-airports.aero

Vervoer van luchthaven naar Antananarivo

Voor het vervoer vanaf de luchthaven naar Antananarivo kun je de bus, minibus of een taxi nemen. Taxi’s zijn beschikbaar voor de aankomsthal. Officiële taxi’s zijn wit en aangesloten bij UCOTI (Union des Coopératives des Taxis Agréés). Er gelden vaste tarieven naar de verschillende wijken van Antananarivo die je hier kunt vinden op de officiële website van de luchthaven.

Niettemin zullen taxichauffeurs waarschijnlijk met je gaan onderhandelen over de prijs. Pas op voor sjacheraars die je benaderen in de aankomsthal en je naar een (mogelijk illegale) chauffeur leiden. Sluit altijd een deal met de taxichauffeur zelf. Je kunt ook voor vertrek een transfer regelen van de luchthaven naar je accommodatie in Antananarivo. Hou er rekening mee dat de taxirit altijd langer duurt dan je zou willen door chaotische verkeersdrukte en opstoppingen.

Vermijd stress bij aankomst op de luchthaven in Madagascar
Boek hier een privé taxi transfer naar je hotel in Antananarivo

Als je veel wilt reizen in Madagascar en de vele onverharde wegen aandurft, kun je op de luchthaven ook een auto huren. Het is aan te raden te kiezen voor een 4WD, maar je kunt eventueel ook een auto met chauffeur huren. Voor een huurauto kun je op het vliegveld onder meer terecht bij AVIS, een bekend autoverhuurbedrijf dat wereldwijd actief is.

Reizen met de boot naar Madagascar

Je kunt niet met een reguliere veerboot van het Afrikaanse vasteland of andere eilanden naar Madagascar reizen. Het land wordt echter wel steeds populairder als tussenstop tijdens een cruise in de Indische Oceaan. De beste periode voor een cruise naar Madagascar is van mei tot en met september. Je vermijdt dan de natte zomerperiode. Bij CruiseTravel vind je een overzicht van cruises die Madagascar aandoen.

Soms is het mogelijk naar Madagascar te reizen met een vrachtschip, waarbij je inscheept als passagier. Mauritius Shipping Corporation (www.mauritiusshipping.net) is een rederij die vaart tussen Mauritius, La Réunion en Madagascar. Er zijn geen vaste routes en vertrektijden, je kunt het beste contact met ze opnemen om te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Madagascar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © LouieLea/Shutterstock.com; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam