Overnachten in Madagascar

Madagascar heeft een enorme verscheidenheid aan accommodatie. Je kunt overnachten in eenvoudige guesthouses voor $ 10 per nacht, maar ook in super-de-luxe resorts waar je met gemak $ 2000 voor een overnachting kwijt bent. Je kunt terecht in hotels, pensions, lodges, bungalows, hostels en bij particulieren thuis (in zogeheten homestays). In de nationale parken van Madagascar kun je kamperen en overnachten in een tent.

De meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Antananarivo (Tana), in de steden Toamasina, Morondova, Mahajanga (Majunga), Ifaty en op de eilanden Nosy Be en Île Sainte-Marie. Je betaalt het meeste voor een overnachting in hotels en resorts tijdens het droge seizoen van april tot en met november.

Vooral juli en augustus zijn piekmaanden, als Europeanen vakantie hebben en een trip boeken naar Madagascar. In het land zelf is het dan winter, waardoor je meer aangename temperaturen hebt. Het is aan te raden te reserveren als je in de zomervakantie naar Madagascar gaat. Hotels en resorts bieden flinke kortingen tijdens het tropische en natte regenseizoen van januari tot en met maart. Probeer zeker af te dingen in deze maanden. In februari en maart kunnen echter ook cyclonen voorkomen, waardoor vooral hotels en resorts in de kuststreken gesloten kunnen zijn.

Hotels en resorts in Madagascar

Hotels en resorts zijn er in alle prijsklassen en standaarden. In toeristische gebieden vind je accommodatie die het comfort in westerse hotels evenaart. Hecht echter niet teveel waarde aan de sterren, want een 5-sterrenhotel betekent niet dat je dezelfde mate van luxe kunt verwachten als in Europa. In Madagascar kun je overigens ook bordjes met ‘Hotely‘ tegenkomen. Dit is geen hotel, maar een eenvoudig restaurant dat soms ook enkele kamers heeft voor gasten.

In de duurdere hotels kun je een westers ontbijt verwachten, maar in goedkopere hotels bestaat uit het niet meer dan brood en koffie (als je het al krijgt). De betere hotels vermelden hun prijzen vaak in euro’s en soms kun je met euro’s betalen. Je betaalt dan wel meer, omdat er een ongunstige wisselkoers wordt gehanteerd. Hotels kunnen bovenop de rekening nog een toeristenbelasting (vignette touristique) in rekening brengen, maar dit gaat niet om hele grote bedragen.

Hotelketens hebben nog maar mondjesmaat vestigingen geopend in Madagascar, al bevindt zich wel een groot Ibis Hotel in de hoofdstad. Sunny Hotels (www.sunnymada.com) is een Madagaskische keten, met zes hotels verspreid over het land.

Goedkope en middenklasse hotels in Madagascar

Zowel in steden als in toeristische gebieden vind je goedkope en middenklasse hotels. De variëteit is groot: je kunt overnachten in smoezelige hotels waar je veel te veel voor moet betalen, maar ook in aangename en betaalbare hotels waar de eigenaar zich echt om de gasten bekommert.

Voor een bedrag tussen de $20 en $ 100 kun je een redelijk hotel verwachten met een nette kamer, een comfortabel bed, televisie en airconditioning of een fan. Airconditioning heb je eigenlijk alleen nodig in de zomermaanden, van december tot en met maart. Aan de kust heb je vaak al genoeg verkoeling door een briesje vanuit de zee. Een groeiend aantal hotels biedt wifi aan, soms in een beperkt aantal ruimtes.

De meeste middenklasse hotels in de kuststreken hebben bedden met een muskietennet, maar bij hotels in het binnenland en in Antananarivo is het minder gebruikelijk. Het is daarom raadzaam een klamboe mee te nemen voor een vakantie in Madagascar. Ook de beschikbaarheid van water en elektriciteit is niet altijd even betrouwbaar, neem dus ook een zaklantaarn mee. Niet alle hotels hebben een generator om de uitval van elektriciteit op te vangen.

Goedkope en middenklasse hotels hebben in veel gevallen een laundry service, waar je voor een klein prijsje je kleren kunt laten wassen. Voor de lokale bevolking creëert dit werkgelegenheid, dus je helpt er ook nog iemand mee.

In de goedkoopste hotels betaal je tussen de € 10 en € 20 per nacht (ongeveer 30.000 tot 60.000 ariary). Dit soort hotels zijn ook betaalbaar voor de Madagasken, dus er is een grotere kans dat je locals ontmoet. Soms bestaan deze hotels ook uit een verzameling houten huisjes, gemaakt van lokale materialen, met een gezamenlijke douche- en wc-ruimte die je deelt met andere gasten. Voor airconditioning moet je extra betalen, maar check dan wel of er ‘s nachts elektriciteit is.

Als je minder betaalt dan 30.000 ariary per nacht, is de kans groot dat je de nacht moet doorbrengen in een spartaans en vies hotel. In de kamer vind je alleen een bed en een hangend peertje aan het plafond en je hebt een armoedig slot op de deur. In de gedeelde badkamer moet je het doen met koud of lauw water. Check altijd de matrassen op bed bugs als je low budget op reis bent in Madagascar en in deze goedkope hotels wil overnachten.

Luxe hotels in Madagascar

De beste hotels en resorts in Madagascar hebben een zwembad, stijlvol (koloniaal) ingerichte kamers, wifi, 24 uur per dag elektriciteit en heet water en soms ook een spa. Voor een tweepersoonskamer ben je minstens $ 100 kwijt, waarbij het ontbijt zit inbegrepen. Resorts bestaan vaak uit meerdere charmante houten bungalows, gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving. Het zijn eigenlijk alleen maar buitenlandse toeristen die hier overnachten.

De luxe hotels en resorts bevinden zich vooral in Antananarivo en op de eilanden Nosy Be en Île Sainte-Marie. Een van de meest luxueuze plekken om te verblijven is Miavana (www.timeandtideafrica.com), dat geopend is in mei 2017. Dit is het meest exclusieve resort van Madagascar en misschien wel van heel Afrika. Je brengt de nacht door op het idyllische privé-eiland Nosky Ankao, gelegen in de turquoise wateren ten noordoosten van Madagascar. Het paradijselijke resort bestaat uit slechts 14 villa’s (met één, twee of drie slaapkamers) en gasten kunnen zich terugtrekken op prachtige witte zandstranden. In het koraalrijke water rond het eiland leven verschillende soorten schildpadden. Voor een overnachting moet je diep in de buidel tasten: het kost minimaal $ 2000 per persoon. Voor dat bedrag wordt je wel met een helikopter naar het eiland gebracht.

Kamperen in Madagascar

Je kunt kamperen in de nationale parken van Madagascar, waar zich speciale kampeerterreinen bevinden. Je kunt je eigen tent neerzetten, maar in de drukkere parken zijn ook kant-en-klare tenten te huren. In de natuurreservaten zijn soms ook (eenvoudige) hutten, slaapzalen of bungalows waar je kunt overnachten.

De voorzieningen op de kampeerterreinen zijn eenvoudig, al zijn er meestal wel toiletten en douches die je met andere gasten deelt. Er is een vuurplaats voor de frisse avonden. Als je geen eigen tent of kampeerspullen bij je hebt, kun je bij een lokale tour operator in Madagascar een trip boeken naar een nationaal park waarbij een overnachting zit inbegrepen.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Madagascar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/dade72n; Time and Tide Africa.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam