Vakantie in Malawi

Malawi: een introductie

Malawi vakantieEen vakantie in Malawi beleef je in ‘het warme hart van Afrika’, een vreedzaam land in het zuiden van het continent dat reizigers al decennialang bekoort vanwege zijn enorme meer. Lake Malawi is het derde grootste meer van Afrika en heeft meer vissoorten dan enig ander meer in de wereld. Meer dan 700 verschillende soorten kleurrijke vissen zwemmen er in het warme en zoete water waar de zonsondergang elke avond fenomenaal is.

Een mooie en boeiende plek, vond ook ontdekkingsreiziger David Livingstone. Hij noemde het Malawimeer het Lake of Stars, betoverd door de duizenden vissersbootjes die ‘s nachts met hun lantaarns op het water dreven. Maar het Malawimeer is niet de enige reden om vakantie te vieren in deze voormalige Britse kolonie die tot de onafhankelijkheid in 1964 als Nyasaland bekendstond. Het land is een opkomende safaribestemming met negen nationale parken en natuurreservaten waar je zonder massatoerisme wilde dieren kunt bewonderen. In de Majete Wildlife Reserve zijn de Big Five weer te zien, nadat er in 2012 na een afwezigheid van dertig jaar weer leeuwen zijn losgelaten.

Je kunt tijdens je vakantie een trektocht maken naar de 3000 meter hoge top van de Mount Mulanje, shoppen en uitgaan in Blantyre met zijn Schotse sfeer of bijkomen in de relaxte hoofdstad Lilongwe. Malawi is vaak een onverwachte favoriet onder backpackers die een rondreis maken in het zuiden van Afrika. Met zijn valleien, bossen en watervallen is het een verleidelijke bestemming waar je de vriendelijke bevolking makkelijk aan het lachen krijgt door ‘moni‘ te zeggen. Het heeft niks met money te maken, maar betekent ‘hallo’ in de lokale taal Chichewa.

Malawi in een notendop

– Oppervlakte: 118.484 vierkante kilometer (3 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 21.279.597 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 180 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Lilongwe;
– Talen: Chichewa, Engels, inheemse talen;
– Munteenheid: Kwacha (MWK);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1500 (2022).

Malawi vakantie tips

Informatie over visum Malawi

Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Malawi. Wel dien je te beschikken over een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor een visum voor een langer verblijf of voor een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Malawi in Brussel. Bij het Verkeersbureau van Malawi kun je terecht voor toeristische informatie over het land.

Bezienswaardigheden in Malawi

Malawi bezienswaardigheden
Met tien nationale parken en reservaten mag je een safari niet overslaan tijdens je trip naar Malawi. Op beboste heuvels en aan rivieroevers kun je er de Big Five en vele andere wilde dieren spotten. Ga ontspannen bij het Malawimeer en ontdek het koloniale verleden in steden als Lilongwe en Blantyre. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Malawi

Overnachten in Malawi

Malawi overnachten
Malawi ontvangt een groeiend aantal toeristen, waardoor er steeds meer keuze is om te overnachten. Je vindt comfortabele, westerse hotels en guesthouses in steden als Blantyre, Lilongwe, Zomba en Mzuzu. ► Lees hier meer over overnachten in Malawi

Reizen naar Malawi

Malawi reizen
Malawi heeft twee internationale luchthavens: in de hoofdstad Lilongwe en in Blantyre. Vanuit Nederland en andere Europese steden kun je niet rechtstreeks met het vliegtuig naar Malawi reizen, maar zul je moeten overstappen. ► Lees hier alle tips over reizen naar Malawi

Communicatie in Malawi

Internationaal toegangsnummer: +265.
Alarmnummer ambulance: 998.
Alarmnummer politie: 997.
Alarmnummer brandweer: 999.

Tijdsverschil met Malawi

In onze winter is het in Malawi 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is er geen tijdsverschil tussen Malawi en Nederland.

Elektriciteit in Malawi

De elektriciteit in Malawi is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Malawi gebruikt vooral Britse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met drie rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. Op het platteland buiten de steden is niet overal elektriciteit.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Malawi, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam