Nkhotakota Wildlife Reserve, Malawi

De beste bezienswaardigheden in Malawi

Het Nkhotakota Wildlife Reserve is het grootste en oudste natuurreservaat van Malawi, dat de laatste jaren een bijzondere revival heeft ondergaan. Het nationale park werd jarenlang verslonst door de overheid. Het reservaat wordt omringd door armoedige dorpen waarvan de inwoners het park in trokken voor stroperij en het kappen van hout. Door de jacht daalde het aantal olifanten van ruim 1500 naar minder dan 100.

In 2015 gooide de regering van Malawi het roer om en stak het weer geld en energie in het beheer van het park. In 2016 en 2017 werden meer dan 520 olifanten verplaatst van andere parken naar het Nkhotakota Wildlife Reserve. Dit was de grootste verhuizing van olifanten in de menselijke geschiedenis. Ook andere wilde dieren keerden terug, waardoor het nationaal park langzaam bij beetje in oude glorie werd hersteld. Er kwamen nieuwe lodges voor toeristen, er kwam een hek rond het reservaat en de lokale gemeenschappen kregen meer aandacht om de armoede te verminderen en duurzaam levensonderhoud te verbeteren.

In het park van 1800 vierkante kilometer vind je naast olifanten ook buffels, impala’s, zebra’s, waterbokken, koedoe’s, wrattenzwijnen en sabeldieren. Maar ook de natuur is prachtig: het is een ruig gebied met bossen, stukken regenwoud en grote vlaktes met hoog gras. Door het reservaat lopen een paar rivieren die uitmonden in het Malawimeer. Het Nkhotakota Wildlife Reserve is ook de thuisbasis van 280 vogelsoorten, waaronder adelaars, neushoornvogels, ijsvogels en olijfkopwevers. Je kunt via de lodges een safari regelen, maar je kunt er ook een wandeling maken naar Chipata Hill (een hoogte van 1616 meter), vissen of vogels kijken.

Bezoeken van het Nkhotakota Wildlife Reserve

Het Nkhotakota Wildlife Reserve ligt in het oosten van Malawi, vlakbij het Malawimeer. De hoofdentree ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van de plaats Nkhotakota. Vanaf de hoofdstad Lilongwe is dat ongeveer 3 uur rijden. In het nationale park zijn twee luxe lodges waar je kunt overnachten en die een safari voor je kunnen regelen: Tongole Wilderness Lodge (www.tongole.com) en Bua River Lodge (www.buariverlodge.com). Het beste seizoen om het reservaat te bezoeken is in het droge seizoen van april tot oktober, omdat de wilde dieren dan beter te spotten zijn. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de organisatie African Parks, die het beheer voert over het Nkhotakota Wildlife Reserve. Website: www.african-parks.org

Voor het laatst bijgewerkt op 11 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Nkhotakota Wildlife Reserve in Malawi, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Global Conservation; African Parks.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam