Koningaap - Marokko

Tips voor een vakantie in Fez (Fès), Marokko

Een vakantie in Fez (of Fès) beleef je in een van de oudste koningssteden van Marokko, de culturele en spirituele hoofdstad van het land die vol staat met paleizen, musea, moskeeën, fonteinen en oude herenhuizen (riads). Beroemd om Fez el-Bali, de eeuwenoude medina met ruim 9000 smalle straatjes en steegjes waar je dagenlang in kunt ronddolen. Het oude centrum is een spervuur voor de zintuigen, met zijn chaos, kraampjes, markten, cafés en vele winkeltjes waar je alles kunt kopen, van lampen en kamelenvlees tot noten en tapijten.

Na het betreden van de ommuurde stad lijkt het alsof je duizend jaar terug bent in de tijd, met hardwerkende ezels, een explosie aan geuren en kleuren, kronkelige paadjes met modderige stenen en stille straatjes waar kinderen spelen. De medina kan overweldigend en uitputtend zijn, waar je zonder gids gegarandeerd zal verdwalen. Maar dat is helemaal niet zo erg, er zijn genoeg eetstalletjes om uithongering te voorkomen en er zijn genoeg ambachtslieden om te fotograferen. De medina, ‘s werelds grootste autovrije stedelijke ruimte en Unesco-werelderfgoed, is waar de meeste reizigers hun tijd doorbrengen tijdens een vakantie in Fez.

De koningsstad heeft echter meer te bieden dan de magie van het middeleeuwse labyrint. Fez heeft een lange geschiedenis, opgericht in het jaar 789 door de Arabische heerser Idris I. Het was de hoofdstad van Marokko tot 1912, toen het land een protectoraat werd van Frankrijk en Rabat tot nieuwe hoofdstad werd gekozen. Het overdragen van cultuur en het uitwisselen van kennis heeft altijd hoogtij gevierd in Fez. Het is de thuisbasis van de Al-Karaouine Universiteit, gesticht in de negende eeuw en daarmee de oudste universiteit ter wereld. De oudste leerlooierij is hier ontstaan en natuurlijk de ‘Fez’, het traditionele hoofddeksel dat vooral door de Britse komiek Tommy Cooper wereldfaam verwierf.

Fez heeft meer dan 400 moskeeën, verdeeld over alle wijken. Het heeft een iets nieuwere wijk, Fez el-Jdid (die nog altijd een paar honderd jaar oud is), met een joodse buurt, musea en tuinen. Het nieuwste deel is de Ville Nouvelle, die door de Fransen is gebouwd. Het is een compleet andere wereld, met brede boulevards, moderne winkels en druk verkeer. Fez is een oeroude stad waar de globalisering niet is achtergebleven. De meeste eigenaars van winkels, obers en andere werknemers kennen naast het Arabisch ook Frans, Engels en vele andere talen. Fez is een van de laatste bolwerken van de middeleeuwse wereld, waar het verleden niet slechts handelswaar is worden voor toeristen, maar door de lokale bevolking ook gekoesterd wordt. Kortom, een bezoek aan het ‘Mekka van het Westen’ is een must tijdens een vakantie in Marokko.

Bezienswaardigheden in Fez

Fez is een van de meest exotische steden van Marokko, die zijn authentieke aantrekkingskracht door de eeuwen heen heeft behouden. Zo vindt je er de oudste universiteit en de oudste leerlooierij ter wereld, waar al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer wordt gemaakt. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Fez

Reizen naar Fez

Je kunt Fez gemakkelijk bereiken voor een vakantie. De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Fès–Saïs Airport (FEZ). Het vliegveld ligt ongeveer 13 kilometer ten zuiden van het centrum van Fez. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Air Arabia Maroc vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Fez. Ook verzorgt deze vliegtuigmaatschappij rechtstreekse vluchten vanuit Brussel. De vliegtijd vanuit beide steden is ongeveer 3½ uur. De low budget maatschappij Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven Airport naar Fez. Met de trein kun je Fez bereiken vanuit Tangier, Marrakech, Rabat en Casablanca.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Fez (Fès), Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Axel Drainville; Flickr.com/eatswords; Flickr.com/just_a_cheeseburger.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam