Vakantie in Fez (Fès), Marokko

Fez vakantieEen vakantie in Fez (of Fès) beleef je in een van de oudste koningssteden van Marokko, de culturele en spirituele hoofdstad van het land die vol staat met paleizen, musea, moskeeën, fonteinen en oude herenhuizen (riads). Beroemd om Fez el-Bali, de eeuwenoude medina met ruim 9000 smalle straatjes en steegjes waar je dagenlang in kunt ronddolen.

Het oude centrum is een spervuur voor de zintuigen, met zijn chaos, kraampjes, markten, cafés en vele winkeltjes waar je alles kunt kopen, van lampen en kamelenvlees tot noten en tapijten. Na het betreden van de ommuurde stad lijkt het alsof je duizend jaar terug bent in de tijd, met hardwerkende ezels, een explosie aan geuren en kleuren, kronkelige paadjes met modderige stenen en stille straatjes waar kinderen spelen.

De medina kan overweldigend en uitputtend zijn, waar je zonder gids gegarandeerd zal verdwalen. Maar dat is helemaal niet zo erg, er zijn genoeg eetstalletjes om uithongering te voorkomen en er zijn genoeg ambachtslieden om te fotograferen. De medina, ‘s werelds grootste autovrije stedelijke ruimte en Unesco-werelderfgoed, is waar de meeste reizigers hun tijd doorbrengen tijdens een vakantie in Fez.

Fez medina

De koningsstad heeft echter meer te bieden dan de magie van het middeleeuwse labyrint. Fez heeft een lange geschiedenis, opgericht in het jaar 789 door de Arabische heerser Idris I. Het was de hoofdstad van Marokko tot 1912, toen het land een protectoraat werd van Frankrijk en Rabat tot nieuwe hoofdstad werd gekozen.

Het overdragen van cultuur en het uitwisselen van kennis heeft altijd hoogtij gevierd in Fez. Het is de thuisbasis van de Al-Karaouine Universiteit, gesticht in de 9e eeuw en daarmee de oudste universiteit ter wereld. De oudste leerlooierij is hier ontstaan en natuurlijk de ‘Fez’, het traditionele hoofddeksel dat vooral door de Britse komiek Tommy Cooper wereldfaam verwierf.

Fez straatje

Fez heeft meer dan 400 moskeeën, verdeeld over alle wijken. Het heeft een iets nieuwere wijk, Fez el-Jdid (die nog altijd een paar honderd jaar oud is), met een joodse buurt, musea en tuinen. Het nieuwste deel is de Ville Nouvelle, die door de Fransen is gebouwd. Het is een compleet andere wereld, met brede boulevards, moderne winkels en druk verkeer.

Fez is een oeroude stad waar de globalisering niet is achtergebleven. De meeste eigenaars van winkels, obers en andere werknemers kennen naast het Arabisch ook Frans, Engels en vele andere talen. Fez is een van de laatste bolwerken van de middeleeuwse wereld, waar het verleden niet slechts handelswaar is worden voor toeristen, maar door de lokale bevolking ook gekoesterd wordt. Kortom, een bezoek aan het ‘Mekka van het Westen’ is een must tijdens een vakantie in Marokko.

Bezienswaardigheden in Fez

Fez is een van de meest exotische steden van Marokko, die zijn authentieke aantrekkingskracht door de eeuwen heen heeft behouden. Zo vindt je er de oudste universiteit en de oudste leerlooierij ter wereld, waar al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer wordt gemaakt. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Fez

Praktische tips voor een vakantie in Fez

Overnachten in Fez

Er is genoeg keuze om te overnachten in Fez, van hotels en hostels tot appartementen en prachtig gerestaureerde riads. Dit zijn oude herenhuizen en paleizen met kleurrijke tegels en mozaïeken die omgebouwd zijn om gasten te ontvangen. Vaak hebben ze een rustige binnenplaats met fontein en zijn de kamers ingericht met antieke meubels.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Fez?
Reserveer hier een hotel of riad in Fez, tegen de laagste prijzen

Voor een onderdompeling in het historische Fez kies je een slaapplek in de oude ommuurde medina Fez el-Bali, met de vele kronkelende straatjes. Hier zijn enkele sfeervolle riads te vinden, dat toch wel de leukste plek is om te overnachten. Hou er rekening mee dat de oude stad hypnotiserend kan aanvoelen met de kakofonie van geuren en geluiden, al biedt een riad soms een oase van rust waar je niets merkt van de drukte buiten. Veel straatjes zijn niet met een auto of taxi te bereiken, dus je moet je bagage dragend of rollend kunnen voortslepen. Voordeel van een verblijf in de medina is dat je de meeste bezienswaardigheden op loopafstand zijn.

Fes overnachten

Je kunt ook accommodatie zoeken in de wijk Fez el-Jdid, iets ten zuiden van Fez el-Bali. De wijken verschillen niet zoveel van elkaar, want ook hier vind je een labyrint van smalle steegjes. Wil je liever een moderne setting, zoek dan een hotel in Ville Nouvelle (‘de nieuwe stad’). Deze wijk voelt kosmopolitischer aan met luxe winkels, goede restaurants en kunstgalerieën.

Riad Fès Hotel

Het Riad Fès Hotel is een van de beste plekken om te verblijven in de medina van Fez. Romantischer krijg je het niet in dit paleis in Spaans-Moorse stijl, schitterend gebouwd met de versierde zuilen, marmeren bassins, gebeeldhouwde deuren, de verfijnde handgesneden tegeltjes en liefst vier binnenplaatsen. Dit is het enige 5-sterrenhotel in de oude stad waar je je helemaal onderdompelt in luxe, een verborgen oase waar je niets meekrijgt van het rumoer in de smalle straatjes.

Fez Riad Fes Hotel

De riad heeft een trendy loungebar en een restaurant met Michelin-koks aan het roer, maar ook met lokale koks zonder opleiding die authentieke Marokkaanse recepten van hun moeder hebben meegekregen. Een van de binnenplaatsen heeft een zwembad en er is een hamam voor meer ontspanning. Vanaf het dakterras heb je een weids uitzicht over de oude stad van Fez en het Atlasgebergte. Het ontbijt kun je desnoods gratis naar je kamer laten brengen. ► Boek een overnachting in het Riad Fès Hotel vanaf € 286

Reizen naar Fez

Je kunt Fez gemakkelijk bereiken voor een vakantie. De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Fès–Saïs Airport (FEZ). Het vliegveld ligt ongeveer 13 kilometer ten zuiden van het centrum van Fez. Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks van vliegveld Rotterdam/Den Haag naar Fez, een vlucht van ongeveer 3½ uur.

De low budget maatschappij Ryanair vliegt direct van Eindhoven Airport naar Fez. Luchtvaartmaatschappij Air Arabia Maroc heeft rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol en Brussel naar Fez, die ook zo’n 3 tot 3½ uur duren.

Een Transavia-vliegticket naar Fez is te koop vanaf € 84
Boek hier een vliegticket naar Fez bij Transavia

Wil je de koningsstad bezoeken tijdens een rondreis in Marokko? Met de trein kun je Fez bereiken vanuit Tangier, Marrakech, Rabat en Casablanca.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Fez (Fès), Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam