Koningaap - Marokko

Bezienswaardigheden in Fez, Marokko

Leerlooierij van Chouara

De leerlooierij van Chouara is niet te missen tijdens je vakantie in Fez. Op deze plek in het hart van de medina wordt al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd, waarmee dit de oudste leerlooierij is ter wereld. Lees hier meer over de leerlooierij van Chouara

Al-Karaouine Universiteit en moskee

De Al-Karaouine Universiteit in Fez e-Bali is de oudste nog bestaande universiteit ter wereld, die in 859 door de rijke Tunische Fatima Al Fihri (een vrouw!) werd opgericht. Door de eeuwen heen hebben verschillende islamitische heiligen en geleerden hier hun religieuze kennis vergaard en nog steeds geldt de Al-Karaouine Universiteit als een van de leidende spirituele en educatieve centra van de moslimwereld. De moskee heeft een gebedsruimte die plaats biedt aan 20.000 gelovigen. De moskee wordt beschouwd als de heiligste plek van Marokko, maar is niet toegankelijk voor niet-moslims. De bibliotheek is echter in 2016 gerenoveerd en wel geopend voor het publiek. Ook de bibliotheek behoort tot de oudste bewaard gebleven ter wereld. De collectie omvat 30.000 zeldzame boeken, waaronder een koran uit de negende eeuw. Bij een bezoek kun je een glimp opvangen van de indrukwekkende en handgemaakte tegels uit die tijd. Je kunt ook een uitstekend zicht krijgen op de moskee en de binnenplaats vanaf de daken van nabijgelegen restaurants in de medina.

Madrassa Bou Inania

Vlakbij de ingang van de oude medina ligt Madrassa Bou Inania, een voormalige religieuze school voor islamitische intellectuelen. Het is tussen 1351 en 1356 gebouwd door sultan Bou Inan en is een van de weinige religieuze gebouwen in Fez waar niet-moslims welkom zijn. Madrassa Bou Inania is een architectonisch juweeltje, met prachtige mozaïeken, gebeeldhouwde houtwerk en stucwerk, indrukwekkend grote deuren en een binnenplaats met een fontein. Volgens sommigen is dit het mooiste gebouw van heel Marokko. Tot de jaren zestig was het een goed functionerende religieuze school. Na die tijd is de madrassa grondig gerestaureerd, waardoor de muren weer zijn bekleed met traditionele Marokkaanse zellige tegels en het zijn oorspronkelijke schoonheid heeft teruggekregen. Het is ook de enige madrassa in Fez met een minaret en wordt nog steeds als moskee gebruikt.

Dar Batha Museum

Dar Batha ligt in de medina en is een voormalig paleis dat in 1915 werd omgebouwd tot een museum met een verbazingwekkende verzameling traditionele kunstvoorwerpen. Je vindt er fraai houtsnijwerk, Marokkaanse tegels, borduurwerk, tapijten en sieraden. Het hoogtepunt is de keramische collectie uit de veertiende eeuw, met keramiek uit Fez dat beroemd is om zijn kobaltblauwe kleur. Ook fascinerend is de verzameling astronomische instrumenten die gemaakt zijn door geleerde Arabieren. Ze zijn niet alleen functioneel, maar zijn ook prachtig gedecoreerd, met ingewikkeld bewerkte metalen en ingezette juwelen. Dar Batha heeft een mooie Andalusische tuin bij de ingang, met verschillende soorten planten, aroma’s en geluiden, plus mozaïeken en een fontein. De binnentuin is met zijn schaduwrijke bomen en hoge palmen een oase in de stad. Dar Batha werd in de negentiende eeuw gebouwd en was eerst een paleis van de Marokkaanse sultans Hassan I en Moulay Abd el Aziz. Het museum ligt tegenover de Madrassa Bou Inania. Website: www.fnm.ma/musee-al-batha-de-fes

Voor het laatst bijgewerkt op 7 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Fez, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam