Tips voor een vakantie in Sao Tomé en Principe

Sao Tomé en Principe: een introductie

Een vakantie in Sao Tomé en Principe beleef je in de ‘Galapagos’ van Afrika, twee paradijselijke en vulkanische eilanden voor de kust van Gabon die nog niet echt door toeristen zijn ontdekt. Het is een van de meest vreedzame landen van Afrika met witte en zwarte zandstranden, tropische jungle met exotische vogels, steile kliffen en ongerepte koraalriffen met schildpadden, roggen en papegaaivissen.

De twee eilanden waren nog onbewoond toen de Portugezen ze rond 1470 ontdekten en koloniseerden. Portugal gebruikte Sao Tomé en Principe als hub voor de trans-Atlantische slavenhandel en de aanleg van koffie- en cacaoplantages. In 1975 werd Sao Tomé en Principe onafhankelijk, maar de Portugees-Creoolse cultuur en Portugese koloniale architectuur zijn gebleven. Maar de grootste aantrekkingskracht is de natuur. Het grootste deel van de twee eilanden bestaat uit oeroud oerwoud en is thuisbasis van honderden soorten orchideeën, gigantische slakken, lichtgevende boomkikkers en kleurige vogels die je nergens anders in de wereld tegenkomt.

Op Sao Tomé vind je een ongeëvenaarde rust en stilte, een plek waar nu vooral Portugese expats en buitenlanders van het Afrikaanse vasteland vakantie vieren. Een land waar je zwetend de hellingen van vulkanische pieken kunt beklimmen, om daarna te relaxen op een straatfeestje met de vriendelijke locals. Het één na kleinste land van Afrika is een van de best bewaarde geheimen – probeer dat vooral zo te houden!

Sao Tomé en PrincipeSao Tomé en Principe in een notendop

– Oppervlakte: 964 vierkante kilometer (iets kleiner dan de provincie Utrecht);
– Inwoneraantal: 201.025 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 209 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Sao Tomé;
– Talen: Portugees (officieel), Portugees-Creools;
– Munteenheid: Dobra (STD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3200 (2017).

Informatie over visum Sao Tomé en Principe

Reizen en vakantie in Sao Tomé en PrincipeStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Sao Tomé en Principe. Zonder visum mag je maximaal 15 dagen in het land verblijven. Je moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minstens 3 maanden geldig is.

Voor een langer verblijf kun je een visum aanvragen bij de Ambassade van Sao Tomé en Principe in Brussel. Je kunt van tevoren ook een elektronisch visum aanvragen via de website van de immigratiedienst in het land: www.smf.st/virtualvisa (als de website werkt). Na enkele dagen krijg je een e-visum gemaild. Dit moet je uitprinten en laten zien aan de luchtvaartmaatschappij en bij aankomst in Sao Tomé aan de grenspolitie. Je kunt de visumkosten betalen via een bankoverschrijving of contant betalen bij aankomst op de luchthaven.

Voor een reis naar Sao Tomé is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist als je arriveert uit een risicoland. Dat geldt ook als je overgestapt bent op een luchthaven in een risicoland. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je naar het land reist. De douane kan ernaar vragen.

Wat te doen op Sao Tomé en Principe: 10 tips!

Vooral natuurliefhebbers komen aan hun trekken op Sao Tomé en Principe. Je kunt er wandelen door tropische regenwouden en zeeschildpadden hun eieren zien leggen, maar ook dwalen door koloniale stadjes. Lees hier alle tips wat te doen op Sao Tomé en Principe

Overnachten op Sao Tomé en Principe

Op de twee eilanden van Sao Tomé en Principe is een groeiend aanbod van accommodatie, uiteenlopend van luxe 5-sterren resorts tot een hutje van palmbladeren op het strand. Lees hier meer over overnachten in Sao Tomé en Principe

Reizen naar Sao Tomé en Principe

Vliegen is de enige manier om naar Sao Tomé en Principe te reizen. Er gaan geen veerboten naar deze twee eilanden. Het makkelijkste om via de Portugese hoofdstad Lissabon naar Sao Tomé en Principe te vliegen. Lees hier meer over reizen naar Sao Tomé en Principe

Communicatie in Sao Tomé en Principe

Internationaal toegangsnummer: +239.
Alarmnummer ambulance: 221221/2 & 221234.
Alarmnummer politie: 222222.
Alarmnummer brandweer: 112.

Tijdsverschil met Sao Tomé en Principe

Tijdens onze wintertijd is het in Sao Tomé en Principe 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Sao Tomé en Principe 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Sao Tomé en Principe

De elektriciteit in Sao Tomé en Principe is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt voornamelijk Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sao Tomé en Principe, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Maria Cartas; depositphotos.com/hjalmeida.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam