Rondreizen Zuid-Afrika

Tips voor een vakantie in Pretoria, Zuid-Afrika

Door Debbie Hameleers

Pretoria ligt op ongeveer 70 kilometer afstand van de stad Johannesburg in het oosten van het land, in de provincie Gauteng. Pretoria is sinds 1931 de hoofdstad van Zuid-Afrika. Hoewel de stad op het eerste gezicht vrediger en rustiger oogt dan Johannesburg, is dit niet helemaal het geval. Ook deze stad heeft dezelfde verschrikkelijke geschiedenis. Ondanks dat de stad nauwelijks twee miljoen inwoners heeft, is criminaliteit ook hier een probleem. Wees op je hoede en let goed op in deze stad.

De stad is erg mooi onderhouden en zeker een bezoek waard. In de lente staan de paarse Jacaranda’s door de hele stad in volle bloei, maar ook buiten het voorjaar is het leuk om Pretoria te bezoeken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Pretoria

De Union Buildings

Deze gebouwen zijn prachtig hoog gelegen in het noorden van Pretoria. De gebouwen vormen de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en herbergen de kantoren van de president van Zuid-Afrika. De gebouwen zijn meer dan 275 meter lang en hebben een oost- en westvleugel. Dit symboliseert de twee talen Engels en Afrikaans.

Het is helaas niet mogelijk om de gebouwen van binnen te bezoeken, maar je bent vrij om ze van buiten te bekijken. Voor de gebouwen ligt een mooi park met trappen naar beneden. In het park staat een monument van Nelson Mandela van maar liefst 9 meter hoog. Het park is populair bij de lokale bevolking. Er worden regelmatig trouwfoto’s genomen en picknicks gehouden en er worden ook vaak festivals en concerten gegeven. Het is een belangrijke plek in Pretoria.

Je kunt makkelijk met de auto een stop maken bij deze gebouwen. Rij naar Government Avenue, daar is een parkeerplaats, toiletten en een kleine craft market. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad en kun je de gebouwen en het park bezoeken.

Church Street

Church Street in Pretoria is met een lengte van 65 kilometer de langste rechte straat ter wereld. De straat ligt in het hart van Pretoria. Je kunt hier een bezoek brengen aan diverse oude bouwwerken, zoals enkele banken en het postkantoor. Een van de banken is het Old Nederlandsche Bank Building dat momenteel dienstdoet als toeristisch informatiecentrum.

Ook het Paleis van Justitie, waar Nelson Mandela tot levenslang werd veroordeeld, en de Anglicaanse kathedraal zijn hier te vinden. Midden op Church Square staat een bronzen beeld van Paul Kruger (1825-1904). Hij was president van de Zuid-Afrikaanse Republiek en leider van de blanke boeren tijdens de opstand tegen het Britse bestuur.

Het centrum van Pretoria is een beetje vergane glorie, maar wanneer je interesse hebt in de oude gebouwen is het zeker een bezoek waard. Wees wel op je hoede en bezoek het centrum niet in het donker.

Voortrekkersmonument en Fort Schranskop

Zo’n 3 kilometer buiten het centrum van Pretoria ligt het Voortrekkersmonument. Het staat symbool voor de blanke Afrikanen en herdenkt de slag om de Bloedrivier in 1838. Het is een 40 meter hoog kubusvormig gebouw en ligt op een heuvel. Vanuit vele punten in Pretoria kun je het Voortrekkersmonument daarom ook zien liggen.

Binnen is een klein museum over de geschiedenis van de voortrekkers die de Kaap hebben verlaten richting het binnenland om aan de Britten te ontsnappen. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over Pretoria. Naast het Voortrekkersmonument ligt Fort Schranskop. Dit fort is eind 19e eeuw gebouwd om de stad te beschermen tegen aanslagen.

Wild spotten in de buurt van Pretoria?

Reis je niet naar het bekende Kruger Nationaal Park, maar wil je wel wild spotten tijdens je verblijf in Pretoria? Er zijn verschillende mogelijkheden in de buurt, die elk iets unieks te bieden hebben.

Horseback Africa

Ongeveer 50 kilometer ten oosten van Pretoria ligt Horseback Africa. Dit is een exclusief wildlife gebied en biedt de mogelijkheid om al paardrijdend wild te spotten. De tochten zijn geschikt voor zowel een ervaren paardrijder als een beginner. Deskundige gidsen gaan mee.

Ann van Dyk Cheetah Centre

Op 40 kilometer ten westen van Pretoria ligt het Ann van Dyk Cheetah Centre, voorheen De Wildt Cheetah Centre. Dit centrum is opgericht in 1971 door Ann van Dyk om te voorkomen dat de cheeta’s in Zuid-Afrika zouden uitsterven. Ze startte een fokprogramma voor cheeta’s. En met succes, want er zijn inmiddels al meer dan 800 cheeta’s terug in het wild geplaatst.

Inmiddels biedt het centrum ook fokprogramma’s voor andere bedreigde diersoorten. Door een tour te boeken krijg je een uniek kijkje in het leven van bedreigde diersoorten die in het wild moeilijk te spotten zijn. Daarnaast steun je het centrum financieel door deel te nemen aan een tour. De zeer informatieve tour in de safariwagen duurt 3 uur.

The Elephant Sanctuary Hartbeespoort

Vlakbij het Ann van Dyk Cheetah Centre ligt The Elephant Sanctuary Hartbeespoort. Dit is een van de drie vestigingen in het land. Bezoekers worden meegenomen op een reis naar de wereld van de Afrikaanse olifant en zullen zeker een onvergetelijke ervaring met deze prachtige dieren hebben. Je mag de olifanten aanraken en voeren. Daarnaast kun je hand in hand wandelen met de olifanten. The Elephant Sanctuary biedt dagelijks verschillende programma’s. Website: www.elephantsanctuary.co.za

Rietvlei Nature Reserve

Ten zuiden van Pretoria, tussen Pretoria en Johannesburg, ligt Rietvlei Nature Reserve. Het is een klein reservaat en prima voor een dagtrip. Het park staat voornamelijk bekend om zijn vogels. Verder kun je er ook groter wild spotten, zoals neushoorns en zebra’s. Het park is niet zo spectaculair als de bekende parken in Zuid-Afrika, maar er loopt veel wild rond dat vanuit je eigen auto prima gespot kan worden. De wegen zijn goed begaanbaar en er zijn picknickplekken in het park. Het natuurreservaat ligt op ongeveer 20 kilometer tijden van Pretoria.

Praktische informatie over een vakantie in Pretoria

Eten en drinken in Pretoria

Pretoria is een grote stad met enorm veel eetgelegenheden. Je vindt er een aantal fastfoodketens en elk winkelcentrum heeft wel een foodcourt. Wil je lekker uit eten in een restaurant? Dat kan natuurlijk ook. Zowel restaurants met lokale gerechten als wereldkeukens zijn goed vertegenwoordigd in de stad. Frans, Italiaans, Thais, Chinees: het is er allemaal.

Overnachten in Pretoria

Er liggen enorm veel hotels en guesthouses in Pretoria. Het is handig te bekijken in welke buurt je zou willen verblijven voordat je iets boekt. Let er ook op dat het een veilige buurt is. Veel hotels hebben een tour met een shuttle bus die je kunt boeken. Met een taxi of busje word je dan naar de bezienswaardigheid gebracht die je wil bezoeken en je wordt ook weer opgehaald. Dit wordt veelal gedaan zodat het hotel je veiligheid kan garanderen. Het is natuurlijke een welkome service.

Tip: Premier Hotel Pretoria. Dit 4-sterrenhotel ligt aan de voet van de heuvel met de Union Buildings. Het hotel is van alle gemakken voorzien voor een goede prijs.

Vervoer naar Pretoria

Pretoria is voor een vakantie makkelijk te bereiken met een huurauto. De meeste toeristen reizen met een huurauto tussen het Krugerpark en Johannesburg. Pretoria ligt op een uurtje rijden van Johannesburg en vanuit het Krugerpark kost het ongeveer evenveel tijd om te rijden naar Pretoria als naar Johannesburg. Hou rekening met het drukke verkeer in de steden, zeker doordeweeks.

Tussen de steden Pretoria en Johannesburg rijdt de Gautrain. Dit is een luxe trein die deels ondergronds van de ene stad naar de andere rijdt. Deze trein is ideaal om te reizen tussen beide steden of naar de luchthaven. In Pretoria zelf kun je het beste een veilige taxi laten bellen vanuit je hotel of gebruik maken van de shuttledienst van je hotel. Er is helaas geen hop-on-hop-off bus, dus het vervoer in de stad zal via taxi’s moeten plaatsvinden.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juli 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Pretoria, Zuid-Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s Debbie Hameleers; Flickr.com/Michael Jansen; Pixabay; Wikimedia Commons; Premier Hotels & Resorts.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam