Rondreizen Zuid-Afrika

Vakantie in Simon’s Town, Zuid-Afrika

Tips voor een vakantie in Simon’s Town (Simonstad)

Vakantie in Simon's TownEen vakantie in Simon’s Town beleef je in de ‘pinguïnhoofdstad’ van Zuid-Afrika. Nergens anders in het land vind je zoveel zwartvoetpinguïns bij elkaar en kun je er zo dichtbij komen. Ze klitten allemaal samen op Boulders Beach, een strand net voorbij Simon’s Town, waar het zachte witte zand en het warme water een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op de watervogels. Het is uniek en grappig om te zien, zoals ze achter elkaar aan waggelen over de rotsblokken, tuimelen en balken.

De pinguïns komen zelfs op de terrassen van de hotels in Boulders Beach, waar ze je tijdens het broedseizoen de hele nacht wakker kunnen houden zolang ze nog geen maatje hebben gevonden. Boulders Beach is logischerwijs de belangrijkste attractie van Simon’s Town, een plaats net ten zuidoosten van Kaapstad. Elk jaar weten liefst 60.000 mensen de weg naar de kustkolonie te vinden. De pinguïns leven er het hele jaar door, al zijn er in september en oktober wat minder omdat ze zich dan voeden op zee. De beste maand is januari, als de jonge pinguïns worden geboren. De beste tijd voor een selfie is vroeg in de ochtend of laat in de middag. De zwartvoetpinguïns lijken knuffelbaar, maar blijf uit de buurt tijdens je vakantie, want hun snavels kunnen vlijmscherp zijn.

De kolonie zwartvoetpinguïns – of Afrikaanse pinguïns – is overigens relatief jong. Ze streken neer in Simon’s Town in 1983, op zoek naar voedsel. Ze waren afkomstig van het nabijgelegen Dyer Island. Ondanks de schijnbare grote hoeveelheid op het strand in Boulders Beach zijn de zeevogels wel bedreigd. Een eeuw geleden waren er zo’n 1,5 miljoen, nu zijn er nog ongeveer 26.000 broedparen geteld.

Voor de komst van de pinguïns hebben de Nederlanders hun sporen achtergelaten in Simon’s Town. Het plaatsje werd al in 1687 gesticht door lieden van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Vanwege de beschutte ligging bleek het de ideale locatie voor een haven te zijn. Het is vernoemd naar de eerste gouverneur van Kaapstad, Simon van der Stel, en het dorp heette oorspronkelijk dus ook Simonstad.

Na de komst van de Britten in 1795 kreeg het stadje zijn Engelse naam. Ook deze periode zie je nog terug, in de historische Victoriaanse herenhuizen in het centrum van Simon’s Town. De plaats heeft zijn maritieme karakter altijd behouden en heeft ook een basis van de Zuid-Afrikaanse marine. Er is een Marinemuseum en een standbeeld van Just Nuisance, de enige hond die ooit bij de Britse marine heeft gediend. Simon’s Town is ook een goede uitvalsbasis om het Kaapse schiereiland te ontdekken. Het is eigenlijk de ideale plek om een vakantie in Zuid-Afrika af te sluiten, als je weer terug vliegt vanuit Kaapstad.

Praktische tips voor een vakantie in Simon’s Town

Overnachten in Simon’s Town

Het Boulders Beach Hotel is een van de beste plekken om te verblijven in Simon’s Town. Dit gemoedelijke 3-sterrenhotel ligt direct aan Boulders Beach, dus je hebt vanaf het terras of je kamer direct uitzicht op de pinguïnkolonies. Je ziet dichtbij pinguïns langs waggelen en mogelijk komt er eentje buurten voor het raam van je hotelkamer of op de parkeerplaats. In de lichte kamers met veel wit hout krijg je thee, koffie, koekjes en mineraalwater en op het terras kun je met een bagel of een wijntje genieten van het uitzicht op zee. Gezinnen kunnen ook terecht in familiekamers met kitchenette. Voor pinguïnsouvenirs kun je terecht in de strandwinkel. ► Boek een overnachting in het Boulders Beach Hotel vanaf € 29

Boulders Beach Hotel in Simon's Town

Reizen naar Simon’s Town

Simon’s Town is vanuit Kaapstad gemakkelijk met de trein te bereiken. Het is de zuidelijkste halte van Metrorail, het stedelijke metronet van Kaapstad en omgeving. De treinreis duurt ongeveer een uur. De trein is relatief veilig, maar het is wellicht verstandig toch een eersteklas kaartje te kopen. Dit is maar een fractie duurder dan de tweede klasse. Tijdens de treinreis heb je een mooi uitzicht op Muizenberg, het strand met zijn felgekleurde strandhuisjes. Voor informatie over tarieven en de dienstregeling kun je kijken op de website van Metrorail: www.metrorail.co.za

Voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Simon’s Town in Zuid-Afrika, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam