Booking Australië

Tips voor het bezoeken van Fraser Island, Australië

Door Eva de Reus

Nog geen uur met de veerpont vanaf de oostkust van Australië vind je Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld. Het eiland is 122 kilometer lang en 5 tot 25 kilometer breed. Anders dan je misschien verwacht, vind je op het eiland niet alleen maar zand. Er heerst namelijk een tropisch klimaat, waardoor er een heus regenwoud groeit. Fraser Island is een plek voor de echte avonturiers. Scheur over het strand met een 4×4 en ga back to basic door te kamperen aan het strand.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Fraser Island

75 Miles Beach

Dit enorme strand is eigenlijk de snelweg van Fraser Island. Gelukkig hebben ze hier geen last van files en zijn prachtige uitzichten gegarandeerd. Met maximaal 80 kilometer per uur kun je kilometers lang over 75 Miles Beach rijden. De vele beekjes en kleine zandheuvels maken het rijden een zeer avontuurlijke ervaring.

Een verfrissende duik in de zee nemen zit er helaas niet in. Door de vele haaien en gevaarlijke stromingen is het zeewater verboden terrein. Wel is het strand een goede locatie om te vissen en maak je kans op het spotten van een dingo. Houd overigens tijdens het rijden over het strand rekening met de vloedtijden. Het is aan te raden om twee uur voor en twee uur na vloed het strand niet meer met de auto te betreden. Je wilt namelijk niet door de golven verrast worden en met je (huur)auto in zee belanden.

De Champagne Pools

Dit bijzondere natuurfenomeen wordt door sommige als dé highlight van Fraser Island ervaren. Vulkanische rotsen hebben in het noorden van het eiland als het ware een natuurlijke jacuzzi gecreëerd. Het water in de zee klotst continu tegen de rotsen aan. De schuimlaag die daardoor tussen de rotsen en in het water blijft liggen, doet denken aan het ontpoppen van een fles champagne. Het mooie van dit alles is dat je gratis en voor niets mag plaatsnemen in deze jacuzzi. Pas wel op, want de rotsen kunnen glibberig en scherp zijn.

Het Maheno scheepswrak

Als je over de 75 Miles Beach rijdt, zal je het Maheno scheepswrak zeker niet mislopen. Dit grote schip spoelde in 1935 door een cycloon aan op het strand. Het wrak werd te koop aangeboden, maar omdat niemand interesse toonde is de SS Maheno op Fraser Island blijven liggen. Inmiddels is het één van de toeristische attracties van het eiland. Het wrak is zeer indrukwekkend om te zien en leent zich daarnaast voor prachtige plaatjes.

Eli Creek

Eli Creek is een grote zoetwater stroom aan de oostkant van het eiland. Elke uur stromen hier miljoenen liters water de zee in. In de heldere rivier leven onder meer schildpadjes. De plek leent zich goed om te picknicken en de benen te strekken. Er is namelijk een wandelpad over de rivier gemaakt. Aan het eind van de wandeling kun je een frisse duik nemen of zelfs tuben door het water.

Lake McKenzie

Op Fraser Island vind je vele meren, maar Lake McKenzie is misschien wel de mooiste. Het meer wordt omringd door een wit strand en vele bomen. Zwemmen in het meer is toegestaan en veilig, dus neem je zwemkleding mee. Met een beetje geluk spot je er ook nog eens een dingo. Het meer ligt middenin het regenwoud en de weg ernaartoe kan, afhankelijk van de condities, behoorlijk avontuurlijk zijn.

Praktische informatie over het bezoeken van Fraser Island

Vervoer naar en op Fraser Island

Er zijn verschillende manieren waarop je Fraser Island kunt bezoeken. Een belangrijk detail is dat het eiland alleen toegankelijk is voor 4×4’s. Als je een fourwheeldrive bezit, zorg dan dat je auto geschikt is om over zand te rijden door onder meer de bandenspanning aan te passen. Daarnaast moet je een vergunning hebben om op het eiland te rijden, je kampeerplek reserveren en natuurlijk de overtocht met de veerpont boeken. Er gaan veerponten vanaf Rainbow Beach en Hervey Bay.

Als je geen 4×4 hebt, is het waarschijnlijkst het goedkoopst om iemand te zoeken die wel een fourwheeldrive bezit en met hem of haar mee te rijden. Dit kan door een oproep te plaatsen op sociale media of rond te vragen in een hostel. Je kunt ook zelf een 4×4 huren. Dit is helaas vrij duur, maar door met meerdere mensen te gaan, kun je de kosten delen.

Daarnaast gaan er meerdere tourbussen naar het eiland. Deze brengen je naar de grootste highlights van het eiland. Ook kun je deelnemen aan een ‘tag along tour’. Je vertrekt dan met een grote groep en meerdere 4×4’s naar Fraser Island om met diezelfde groep alle hoogtepunten te bezoeken en te kamperen. Zeker een aanrader voor degenen die alleen reizen en ook zelf in een 4×4 willen rijden.

Slapen op Fraser Island

Om te kamperen op Fraser Island moet je van tevoren een vergunning regelen. Deze kost een paar euro per persoon per nacht. Er zijn vele kampeergebieden op Fraser Island. Je kunt kamperen op het strand. Hier heb je verder geen faciliteiten, dus het is wel handig als je zelfvoorzienend bent. Ook zijn er diverse kampeerplekken met toiletten, douches en grillplaten. Deze gebieden zijn omringd met hekken om de dingo’s buiten te houden. Ben je niet zo van het kamperen? Voor het bezoeken van het eiland kun je ook terecht in hotels en resorts.

Eten en drinken op Fraser Island

Er is op het eiland van alles te verkrijgen, maar de prijzen liggen op Fraser Island beduidend hoger dan op het vaste land. Je doet er dus goed aan om voor vertrek genoeg eten en drinken in te slaan voor je trip. Neem voor de zekerheid ook contant geld mee. Zo kom je in het geval van een storing niet zonder geld te zitten. Overigens heb je ook muntjes nodig om te douchen.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bagan, Myanmar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam