Tips voor het aanvragen van een visum voor Australië

Ga je op vakantie naar Australië? Dan heb je een toeristenvisum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische  nationaliteit. Zonder dit visum kom je het land niet binnen. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort moeten een toeristenvisum hebben.

Je moet het visum Australië voor vertrek aanvragen, dus je kunt het niet regelen bij aankomst op een internationale luchthaven in Australië. De meeste vakantiegangers zullen een standaard visum nodig hebben, dat bekendstaat als een eVisitor Visa.  Met dit visum kun je maximaal drie maanden aaneengesloten in Australië blijven.

Vanaf de dag van uitgifte is het visum 12 maanden geldig. Je kunt dus binnen een jaar vaker naar Australië reizen, waarbij je telkens maximaal 3 maanden in het land mag verblijven. Op deze manier kun je een vakantie naar Australië bijvoorbeeld ook makkelijk combineren met een trip naar Nieuw-Zeeland, zonder dat je twee keer een Australisch visum moet aanvragen.

Het eVisitor Visa is ook bedoeld voor korte zakenreizen, bezoek aan familie of vrienden of een kortdurende studie (die niet langer dan 3 maanden duurt). Dit e-visum kun je zonder kosten online regelen en geldt voor alle inwoners van de Europese Unie. Mocht je niet aan de voorwaarden voldoen, dan kun je voor 20 Australische dollar (ongeveer € 12,50) een zogeheten ETA-visum aanvragen (Electronic Travel Authorization). Dit visum is ook online te regelen. Beide toeristenvisa zijn elektronische visa, dus je krijgt geen stempel of sticker in je paspoort.

Voor een langer verblijf kun je een Visitor Visa aanvragen. Hiermee kun je maximaal 6 of 12 maanden in Australië verblijven. Dit visum is bedoeld voor toeristen, zakenreizigers, bezoek aan familie of vrienden of een studie die niet langer dan 3 maanden duurt. Ook dit visum is online aan te vragen, al zijn er wel kosten aan verbonden. Die lopen uiteen van 140 tot 1020 Australische dollar (circa € 88 tot € 650), dus dat is niet goedkoop!

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor een visum aanvragen heb je in ieder geval een paspoort nodig dat geldig is voor de duur van je verblijf. Controleer dus of je paspoort niet verloopt als je in Australië bent. Sommige luchtvaartmaatschappijen eisen dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is als je naar Australië reist.

Een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een volgende bestemming is niet verplicht, dus je kunt ook een enkeltje kopen. Je kunt eventueel al een visum voor Australië aanvragen voordat je een vliegticket hebt gekocht.

De immigratiedienst wil wel dat je het land moet kunnen verlaten voordat je visum verloopt. Je moet kunnen aantonen voldoende geld op je rekening te hebben staan om een nieuw vliegticket te kopen, al zullen ze dit niet snel controleren. Eenmaal in Australië kun je je visum niet verlengen. Je zal het land eerst moeten verlaten om een nieuw visum te kunnen aanvragen.

Ook mag je geen tuberculose (tbc) hebben en moet je kunnen bewijzen een verzekering te hebben voor ziektekosten tijdens je reis.

Hoe werkt de visumaanvraag?

Voor het aanvragen van een eVisitor Visa moet je eerst een account aanmaken op een website van de immigratiedienst, een zogeheten ImmiAccount. Dat kan via de volgende website: online.immi.gov.au. Je moet een gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken en vervolgens je persoonlijke gegevens en je reisgegevens invullen.

Je kunt een visum voor Australië ook aanvragen bij een Nederlandse visumdienst. Dat is net zo snel en gemakkelijk. Zij kunnen je helpen als je nog vragen hebt.

Als je met een groep of met het gezin reist, moet je voor iedereen afzonderlijk het formulier invullen. De behandeling van een online aanvraag voor een eVisitor Visa duurt ongeveer één dag, maar soms kan het langer duren. Het is verstandig dit ruim voor vertrek te regelen. De behandeling van de aanvraag van een Visitor Visa kan tot een maand duren.

Je krijgt het e-visum per e-mail. Het is raadzaam een printje te maken en dat mee te nemen als je naar Australië gaat, al hoef je het waarschijnlijk niet te laten zien. Bij het inchecken voor een vlucht naar Australië kunnen medewerkers van de luchtvaartmaatschappij met je paspoortnummer zien of je een geldig eVisitor Visa of ETA hebt. Dat geldt ook bij aankomst in Australië, wanneer je paspoort aan de immigratiebeambte moet laten zien.

Een visum voor werk of studie in Australië

Als je tijdens je vakantie ook wilt werken in Australië, is er voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar uit Nederland en België een Working Holiday Visa beschikbaar. Hiermee kun je tot een jaar in Australië verblijven. De autoriteiten willen hiermee culturele uitwisseling stimuleren, en voor backpackers is dit een ideale mogelijkheid om zonder veel formele rompslomp onderweg wat bij te verdienen.

Met het Working Holiday Visa mag je maximaal 6 maanden aangesloten werken bij één werkgever. Het is een multiple entry visum, dus binnen een jaar mag je ook een uitstapje maken naar een ander land en weer terugkeren naar Australië. Vraag dit visum op tijd aan, want de behandeling van de visumaanvraag kan tot een maand duren.

Naast een geldig paspoort dien je te kunnen aantonen over minstens AUD 5000 (bijna € 3200) te beschikken om je werkvakantie te bekostigen (anno 2018). Ook het Working Holiday Visa kun je aanvragen door het aanmaken van een ImmiAccount (zie hierboven).

Meer informatie over een visum Australië

Voor meer informatie over het aanvragen van een visum kun je terecht op de website van het Department of Home Affairs, het Australische ministerie van Binnenlandse Zaken: www.homeaffairs.gov.au

Je kunt met vragen ook aankloppen bij de Ambassade van Australië in Den Haag. De Australische ambassade in Nederland behandelt echter zelf geen visumaanvragen. Als je bijvoorbeeld een visum wilt aanvragen voor tijdelijk werk in Australië (Temporary Work Visa) moet je afreizen naar de ambassade van Australië in Berlijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam