Vijf verborgen juweeltjes in Australië die je niet mag missen

Australië verborgen juweeltjesAustralië is een land van wonderen. Op deze plek down under vind je verbluffende landschappen, maar ook ontzagwekkende bouwwerken die door mensen zijn gemaakt. Er is ongelooflijk veel te zien in Australië, van de verlaten outback en idyllische watervallen tot kosmopolitische steden en stranden waar gebruinde surfers over metershoge golven springen.

Tijdens een rondreis door Australië zijn er attracties die je niet mag overslaan. Het Sydney Opera House, de Great Barrier Reef en de reusachtige Uluru in het midden van Australië horen standaard op je lijstje te staan als je vakantie viert in Australië.

Maar er zijn nog veel meer geweldige plekken te ontdekken. Het zijn bezienswaardigheden die wat meer buiten de gebaande paden liggen, met minder toeristen. Pareltjes die evengoed voor een wonderlijk gevoel zorgen. Hier vind je vijf verborgen juweeltjes in Australië die je niet mag missen!

Moreton Island

Een boottocht van 75 minuten brengt je van Brisbane naar Moreton Island, een van de best bewaarde geheimen van Australië. Dit is het derde grootste eiland ter wereld dat volledig uit zand bestaat. Je vindt er vele fotogenieke zandduinen die door de wind constant van vorm veranderen en 60 meter hoog kunnen worden.

Logisch dus dat dit kleine eiland ook de thuisbasis is van de hoogste kustzandduin ter wereld. ‘Sandboarden’ is een populaire activiteit, maar je kunt er ook goed duiken en snorkelen. Voor de kust liggen de Tangalooma-wrakken, een verzameling van vijftien schepen die in de jaren zestig tot zinken zijn gebracht als golfbreker. Tegenwoordig is het een onderwater wonderland vol tropische vissen en ander zeeleven.

Capertee Valley

Je denkt misschien dat de Grand Canyon indrukwekkend is, maar dan heb je Capertee Valley in Australië nog niet gezien. Dit is de één na grootste kloof ter wereld die zelfs nog 1 kilometer breder is dan de Grand Canyon. De Australische versie is wel wat minder diep. In miljoenen jaren is een spectaculaire kloof uitgehouwen tussen torenhoge zandstenen kliffen. Ook leven in de vallei meer soorten vogels dan op enige andere plek op het zuidelijk halfrond, waardoor het een paradijs is voor vogelaars.

Australië verborgen juweeltjes Capertee Valley

In het midden van de vallei staat een gigantische monoliet, Pantoney’s Crown, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de hele omgeving. Capertee Valley ligt op een paar uur rijden ten noordwesten van Sydney. Je kunt de kloof het beste in de Australische zomer bezoeken. Voor zuidelijke steden als Melbourne en Sydney gelden de maanden januari en december als de beste reistijd Australië.

Mungo National Park

Met de buitenaardse sfeer mag Mungo National Park niet ontbreken op de lijst van verborgen juweeltjes. Hier tref je een adembenemend woestijnlandschap met grillige rotsformaties en archeologische wonderen. Het hoogtepunt zijn de Walls of China, een imposante keten van witte rotsachtige zand- en kleiduinen die door erosie in vele eeuwen zijn ontstaan. Bijna voelt het alsof je op de maan rondloopt.

Bezoek verder oude begraafplaatsen die eeuwen geleden werden gebruikt door Aboriginals. Eind jaren zestig werden hier de overblijfselen gevonden van Mungo Lady en Mungo Man, die meer dan 40.000 jaar geleden geleefd zouden hebben. Ze lagen slechts een paar meter van elkaar. Het zijn de oudste bekende bewoners van Australië.

Coober Pedy

Coober Pedy ligt in het zuiden van de Australische outback en is de ‘opaalhoofdstad’ ter wereld. Dat is echter niet de reden om dit stadje in dit overzicht op te nemen, want het echte verborgen juweeltje ligt verscholen in de grond. Het is hier namelijk zo heet dat de bewoners een hele ondergrondse stad hebben gebouwd. Daal af onder de aardoppervlakte en ontdek een labyrint van ondergrondse huizen, winkels, hotels en zelfs kerken.

Australië verborgen juweeltjes Coober Pedy

Vlakbij zijn de mijnschachten waar het opaal wordt gewonnen, maar waar je ook je eigen opalen kunt zoeken. Als je behoefte hebt aan daglicht, zie je bovengronds een zonovergoten maanlandschap. Met de zonsondergang kun je hier gegarandeerd je likes op Instagram opkrikken! Het is niet verwonderlijk dat dit bizarre landschap het decor is geweest van talloze films, zoals The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert.

The Pinnacles

In het westen van Australië liggen The Pinnacles, een griezelig landschap van duizenden kalkstenen torens die uit het gele woestijnzand oprijzen. Sommige pilaren zijn tot 3½ meter hoog. Het is de perfecte setting voor een sciencefictionfilm. De rotsformaties zijn ongeveer 30.000 jaar geleden gevormd toen de oceaan zich terugtrok en afzettingen van zeeschelpen achterliet. Door kustwinden is het omringende zand weggeblazen en bleven de pilaren staan.

Australië verborgen juweeltjes The Pinnacles

The Pinnacles bevinden zich in Nambung National Park, ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Perth. Tussen de fascinerende torens leven emoes, talrijke reptielen en kangoeroes die zo tam zijn waardoor ze niet meteen wegrennen als er mensen wandelen.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de hoogtepunten in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Nick Fox/Shutterstock.com; Taras Vyshnya/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam