Booking Australië

Wat te doen in Alice Springs, Australië: 10 tips!

Alice Springs wat te doenAlice Springs ligt precies in het midden van Australië, een uitgestrekte en stoffige woestijnstad ver weg van alles en iedereen. De dichtstbijzijnde grote stad ligt meer dan 1500 kilometer verderop! Alice Springs is de enige echte hoofdstad van de outback en de grootste stad in het zogeheten ‘Red Center’ – een eindeloos gebied met rood woestijnzand, rode kliffen en rode reuzenkangoeroes in het centrum van Australië.

Veel vakantiegangers gebruiken Alice Springs als uitvalsbasis voor het bezoeken van spectaculaire bezienswaardigheden als de rots Uluru, al is dit nog altijd 5 uur rijden. Maar de stad heeft zelf ook veel te bieden. Maak uitstapjes naar het ontzagwekkende landschap dat direct buiten Alice Springs te vinden is, met grillige bergketens, rotsachtige kloven en verborgen waterpoelen. Bezoek er musea, dierenparken en oude heiligdommen van de Arrernte-volk, de inheemse Aboriginals die hier al tienduizenden jaren leven.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Alice Springs?
Reserveer hier online een hotel of hostel in Alice Springs

Als enige echte stad in de outback, met zo’n 28.000 inwoners, heeft Alice Springs ook goede voorzieningen. Je kunt er ontspannen in trendy koffietentjes, shoppen in winkelcentra, goed uit eten en dansen tot de zon opkomt. Neem de tijd om het hart en de ware ziel van Australië te ontdekken. Hier vind je 10 tips wat te doen in Alice Springs!

Alice Springs Desert Park

Een van de populairste bezienswaardigheden is het Alice Springs Desert Park, op een kwartiertje rijden ten westen van het stadscentrum. Het is een enorm uitgestrekt safaripark waar je ontdekt dat de droge woestijn in Centraal-Australië vol leven is. Je komt er oog in oog te staan met kangoeroes, dingo’s, vleermuizen, reptielen, woestijnvogels en andere inheemse dieren.

Alice Springs Desert Park

In het Natuurtheater voel je de luchtstroom van roofvogels die vlak boven je hoofd vliegen. Bij het vallen van de nacht kun je deelnemen aan een nachtrondleiding om nachtdieren te spotten als langoorbuideldassen en kleine hazenwallaby’s. Ook leer je meer over de Aboriginals die van de Australische woestijn hun thuis hebben gemaakt. Je komt te weten hoe ze voedsel vinden en bereiden, bushmedicijnen maken en water opslaan. Er zijn zoveel attracties in het Alice Springs Desert Park, dat je er makkelijk 4 tot 6 uur kunt doorbrengen. Adres: 871 Larapinta Dr, Alice Springs NT 0871, Australië. Website: www.alicespringsdesertpark.com.au

Alice Springs Telegraph Station

Duik in de geschiedenis van de stad in het Alice Springs Telegraph Station. Dit is de feitelijke geboorteplaats van Alice Springs, want hier werd in 1871 een telegraafstation opgericht om berichten door te geven tussen het noordelijke Darwin en de zuidelijke stad Adelaide. Het was hiermee de eerste Europese nederzetting in het centrum van Australië. Door het telegraafstation werden de Australische steden ook voor het eerst verbonden met het onderzeese telegraafnetwerk van het Britse Rijk. Voor die tijd duurde het 3 tot 4 maanden voordat een bericht per boot in Engeland aankwam. Na de aanleg van de telegraaflijn konden berichten Londen bereiken in 5 uur!

Alice Springs telegraaf station

Je kunt er dwalen langs de gerestaureerde stenen gebouwen en het museum bezoeken om je onder te dompelen in de geschiedenis van Alice Springs. Van april tot en met november zijn er dagelijks rondleidingen. Het originele postkantoor functioneert nog steeds, leuk om een (ouderwets) kaartje naar huis te sturen. Koffie en taartjes krijg je in het Trail Station Café. Bij het complex hoort ook een picknick- en barbecueplaats die favoriet is bij locals. Adres: Herbert Heritage Dr, Stuart NT 0870, Australië. Website: www.alicespringstelegraphstation.com.au

Wil je meer hoogtepunten van Alice Springs ontdekken?
Boek hier een tour langs de bezienswaardigheden van Alice Springs

Bezoek de West MacDonnell Ranges

Direct ten westen van Alice Springs liggen de West MacDonnell Ranges, een uitgestrekt gebergte met kloven, rotsformaties, waterpoelen, wandelpaden en ongelooflijke uitzichten. Het schilderachtige landschap strekt zich 160 kilometer uit en is een heerlijk gebied om te wandelen, te zwemmen en te kamperen. Met een beetje geluk kun je dan zeldzame en bedreigde dieren en vogels spotten, zoals zwartvoetige rotswallaby’s, Australische buidelmuizen en de slechtvalk.

Alice Springs West Macdonnell Ranges

Een van de hoogtepunten is de Simpsons-kloof (Simpsons Gap), ongeveer 18 kilometer ten westen van Alice Springs. Op deze fotogenieke plek torenen hoge rode kliffen uit boven een kleine rivierbedding die begroeid is met verscheidene bomen en planten. Er is een permanente waterpoel die wilde dieren aantrekt. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang kun je wallaby’s in de kloof zien.

Alice Springs Simpsons Gap

Bij andere poelen kun je het water in duiken om wat af te koelen. Bij verschillende tour operators in Alice Springs kun je een dagtrip boeken naar de West MacDonnell Ranges. Wil je wat actiefs doen? Huur een fiets voor het Simpsons Gap Bike Path, een makkelijke fietsroute van 17 kilometer die begint bij Flynns Grave in Alice Springs. Website: www.northernterritory.com

Ervaar het schitterende natuurschoon rond Alice Springs
Boek hier een dagtrip naar de West MacDonnell Ranges

Wandel over de Larapinta Trail

Wil je echt een actieve vakantie, gebruik Alice Springs dan als uitvalsbasis voor de Larapinta Trail. Deze 223 kilometer lange wandelroute loopt dwars door de West MacDonnell Ranges en is een van de spectaculairste hikes van Australië. Tijdens je wandeling door indrukwekkende rotsachtige bergketens staan je adembenemende uitzichten te wandelen.

Alice Springs Larapinta Trail

De wandelroute is onderverdeeld in 12 secties, waarvoor 14 dagen worden aangeraden. Uiteraard kun je er meer dagen voor uittrekken. Je begint bij het telegraafstation en eindigt na twee weken op de 1380 meter hoge Mount Sonder. Onderweg zijn campings met sanitaire voorzieningen waar je je tent kunt neerzetten. Hou wel rekening met extreme hitte in Centraal-Australië van oktober tot en met maart. Website: www.larapintatrail.com.au

Alice Springs Reptile Centre

Meer dan honderd reptielen van zo’n 50 verschillende soorten vind je in Alice Springs Reptile Centre. In het grootste reptielencentrum van Centraal-Australië kun je kennismaken met slangen, hagedissen, krokodillen, gekko’s en andere fascinerende reptielen. Eindelijk de kans om een slang vast te houden of een hagedis te knuffelen! Een paar keer per dag is er een reptielenshow waarbij medewerkers uitleg geven over bepaalde hagedissen en pythons.

Alice Springs reptielencentrum

Dit centrum is trouwens ook de thuisbasis van de officiële slangenvanger van Alice Springs. Zie je ergens een slang, dan komt hij het beest gratis ophalen. Vooral de extreem giftige en erg schuwe Western Brown Snake gevangen in en rond Alice Springs. Niet om je bang te maken of zo, maar het is misschien toch handig zijn telefoonnummer op zak te hebben… De ‘slangentelefoon’ kan elk moment worden gebeld op 040 798 3276. Adres: 9 Stuart Terrace, The Gap NT 0870, Australië. Website: www.reptilecentre.com.au

Beklim de Anzac Hill

Anzac Hill is de beste plek om een dag in Alice Springs te beginnen (bij zonsopkomst) of af te sluiten (bij zonsondergang). Als je tenminste wat Instagrammable kiekjes wilt maken! Deze 608 meter hoge heuvel ligt aan de noordkant van het centrum, aan het uiteinde van Bath Street. Bovenop heb je een geweldig uitzicht over Alice Springs en zie je hoe uitgestrekt de stad eigenlijk is. Ook zie je de kronkelende bergruggen van de MacDonnell Ranges in de verte.

Alice Springs Anzac Hill

De heuvel is heilig voor het Arrerntes-volk, zoals zoveel natuurlijke fenomenen in Australië. Zij noemen het Untyeyetwelye (probeer dat maar eens uit te spreken). Op de top zie je een wit oorlogsmonument uit 1934 waaraan de heuvel haar naam te danken heeft. Dit monument herdenkt Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij vochten namens het Australian and New Zealand Army Corps, oftewel ANZAC. Adres: Anzac Hill Rd, Alice Springs NT 0870, Australië.

Kangaroo Sanctuary

Zeg je Australië, dan zeg je kangoeroes – en laat je die toevallig ook vinden in Alice Springs! Iets ten zuiden van de stad ligt het Kangaroo Sanctuary, in 2005 opgericht als opvangcentrum voor verweesde jonge rode reuzenkangoeroes. Sindsdien zijn al meer dan honderd van deze buideldieren grootgebracht en daarna in het wild losgelaten. Het liefdevolle werk was te zien in de documentaire Kangaroo Dundee, die te zien was bij de BBC en National Geographic.

Alice Springs kangoeroe

Tijdens zonsondergang kun je een rondleiding krijgen door het natuurreservaat en kennismaken met de schattige kangoeroes. Overdag slapen ze en mogen ze niet gestoord worden, maar ze ontwaken als de zon onder gaat. Rondleidingen kun je alleen boeken via de website en zijn razend populair, dus wees er snel bij. Boeken kan al maanden van tevoren. Adres: Colonel Rose Dr, Kilgariff NT 0873, Australië. Website: www.kangaroosanctuary.com

Royal Flying Doctors Service Museum

In de jaren tachtig was het een van de bekendste Australische televisieseries: The Flying Doctors. Gebaseerd op de echt bestaande Royal Flying Doctors Service, een iconisch instituut dat onlosmakelijk verbonden is met het uitgestrekte Australië. Piloten, artsen en verpleegkundigen vliegen sinds 1928 in kleine vliegtuigjes naar afgelegen geïsoleerde streken om patiënten te helpen en eerste hulp te verlenen. Alice Springs is sinds 1939 een belangrijke uitvalsbasis voor de medische dienst.

Alice Springs Flying Docters Museum

De originele basis is nu een museum waar je alles ontdekt over de pioniers van het eerste uur. Zo hoor je heroïsche verhalen over de groei van de Flying Doctors en vertelt een hologram-versie van oprichter John Flynn wat zijn visie was op de RFDS. Bekijk een replica van een vliegtuigje met medische apparatuur en oude radio’s waarmee dokters contact hielden met de outback. Ten westen van Alice Springs vind je trouwens ook een grote massieve steen met het graf van John Flynn. Adres: 8/10 Stuart Terrace, Alice Springs NT 0870, Australië. Website: www.rfdsalicesprings.com.au

Bekijk de zonsopgang vanuit een luchtballon

Ronduit spectaculair is om de opkomst van de zon mee te maken vanuit een heteluchtballon. Bij het krieken van de dag stijg je op en zweef je vredig over de Australische outback die langzamerhand in gele en oranje kleuren hult. Ver beneden zie je rode reuzenkangoeroes, kamelen en verwilderde paarden rondzwerven over de eindeloze woestijn. In de verte ligt het slaperige stadje Alice Springs, waarvan de inwoners zich klaarmaken voor een nieuwe dag.

Alice Springs ballonvaart

Eenmaal geland in de woestijn eindigt je avontuur met Australische mousserende wijn, sapjes, fruit en versnaperingen. Een ballonvaart in dit deel van Australië is echt een unieke ervaring! Je maakt de zweeftocht in een luchtballon waarin plek is voor liefst 24 personen – de grootste van Australië. Als souvenir krijg je een vluchtcertificaat mee naar huis. Je wordt in alle vroegte opgehaald in je hotel en na afloop ook weer teruggebracht.

Geniet van de spectaculaire zonsopkomst in de Australische outback!
Boek hier een ballonvaart boven de woestijn rond Alice Springs

Olive Pink Botanic Garden

Neem even de tijd om te kuieren door de Olive Pink Botanic Garden, de enige botanische tuin in het droge midden van Australië. In deze rustige oase vind je meer dan 600 soorten inheemse planten, bloemen, struiken en bomen, waarvan er 40 zeldzaam en bijna uitgestorven zijn. Regelmatig komen wallaroes (bergkangoeroes) en zwartvoetige rotswallaby’s een kijkje nemen tussen de planten.

Alice Springs botanische tuin

Het Bean Tree Café is een aangename plek om te ontbijten of te lunchen. De botanische tuin is in 1956 opgericht door Olive Muriel Pink, een antropoloog, kunstenares en Aboriginal-mensenrechtenactivist die zich onvermoeibaar inzette voor het behoud van de lokale flora en fauna. De botanische tuin ligt aan de droge rivierbedding van de Todd-rivier, ten oosten van het centrum van Alice Springs. Adres: Tuncks Rd, Alice Springs NT 0870, Australië. Website: www.opbg.com.au

Wat te doen in Alice Springs: praktische tips

Overnachten in Alice Springs

Alice Springs heeft een ruime keuze aan accommodatie, en gelukkig maar als je dat hele eind hierheen bent gereden. Verspreid over de stad vind je hotels, motels, bed & breakfasts, hostels, camperparken en kampeerterreinen. Alice Springs heeft ook een aantal luxe opties als je het rode zand van je af wil spoelen na een dagenlange trip in de outback.

De stad is behoorlijk uitgestrekt, dus de meeste bezienswaardigheden zijn niet op loopafstand. Een eigen huurauto is dan wel handig. Als je wilt kamperen, zijn er ook behoorlijk wat campings in de West MacDonnell Ranges. Reserveren is aanbevolen, vooral omdat populaire hotels in Alice Springs snel zijn volgeboekt.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Alice Springs?
Reserveer hier een hotel of hostel in Alice Springs, tegen de laagste prijzen

Uitstekende service staat je te wachten in het Mercure Alice Springs Resort, een luxe 4-sterrenhotel aan de rechteroever van de (meestal droge) Todd-rivier. Dit hotel vertegenwoordigt het moderne gezicht van Alice Springs, met comfortabele kamers, een fitnessruimte, een wasserette, een bar en een restaurant en een aanlokkelijk zwembad. Vanaf het hotel is het slechts 5 minuten lopen naar het stadscentrum. ► Boek een overnachting in Mercure Alice Springs Resort vanaf € 196

Alice Springs Mercure Resort

Vliegen naar Alice Springs

Alice Springs ligt vrijwel letterlijk in het geografische midden van Australië, tussen Darwin in het noorden en Adelaide in het zuiden. Vliegen is de snelste manier om deze stad te bereiken. De stad heeft een eigen vliegveld, Alice Springs Airport (ASP), zo’n 13 kilometer ten zuiden van het centrum.

Er zijn dagelijkse vluchten vanuit de meeste grote steden in Australië, van luchtvaartmaatschappijen Qantas en Virgin Australia. Een vlucht vanuit Sydney duurt 3 uur en 15 minuten, vanuit Adelaide is het ruim 2 uur vliegen. Op het vliegveld van Alice Springs zijn kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren. Website luchthaven: www.alicespringsairport.com.au

Gunstige ticket deals naar Australië vind je bij KLM
Boek hier een voordelig vliegticket naar Australië

Reizen met auto of trein naar Alice Springs

Avontuurlijker is het om zelf met een huurauto naar Alice Springs te rijden. Vanuit de dichtstbijzijnde grote steden Darwin en Adelaide is het ongeveer 16 uur rijden. Het is dus raadzaam minstens één keer te overnachten onderweg. Je rijdt over de Stuart Highway (ook wel The Track genoemd), en officieel bekend als de A87. Dit is de belangrijkste weg die het zuiden en noorden van Australië met elkaar verbindt.

Alice Springs weg

Je komt regelmatig tankstations, wegrestaurants en kleine steden tegen langs de Stuart Highway, maar benzinestations kunnen nog steeds ver uit elkaar liggen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende brandstof, water en eten bij je hebt om problemen te voorkomen. Probeer daarnaast niet in slaap te vallen op deze lange, rechte en saaie weg. En wees alert op kangoeroes, kamelen, emoes en vee dat de weg oversteekt.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Check hier de tarieven van een huurauto in Australië bij Sunny Cars

Kies je voor gemak en comfort? Neem dan de trein vanuit Adelaide of Darwin. De beroemde en luxe trein The Ghan is een treinverbinding dwars door Australië en stopt halverwege in Alice Springs. Het is een treinrit van zo’n 24 tot 25 uur. Voor tickets: www.journeybeyondrail.com.au

Eten en drinken in Alice Springs

Het feit dat Alice Springs midden in de woestijn ligt, wil niet zeggen dat je hier moet interen op je culinaire behoeften. Je verwacht hier alleen maar stoffige bushpubs aan te treffen, maar die tijd is voorbij. In Alice Springs is een verrassend creatieve food scene aan het ontwikkelen, met hippe cafés en verfijnde restaurants waar de chef kookt met inheemse en lokale ingrediënten. Zo groeien bomen in de omgeving met de woestijnquandong, een rode en eetbaar soort perzik.

Alice Springs rode perzik

Restaurants met een Michelin-ster zijn er (nog) niet in Alice Springs, al deed de franchisehouder van de lokale Kentucky Fried Chicken in 2019 wel een poging om zo’n prestigieuze ster in de wacht te slepen. Hij meende recht te hebben op de onderscheiding omdat de KFC-vestiging in Alice Springs het meest afgelegen fastfoodrestaurant in de wereld is. De directie van Michelin in Parijs zag het toch vooral als een publiciteitsstunt.

Een populaire hangout onder locals is Café Page 27, verborgen in de Todd Street Mall in het centrum van Alice Springs. Het kleurrijke café heeft een hippie-achtige sfeer en is the place to be voor liefhebbers van alles dat cool is. Je kunt er kiezen uit verschillende soorten koffie, maar ook uit poke bowls en Marokkaanse couscoussalade. Aan de overkant is de kunstzinnig ingerichte Epilogue Lounge, waar livemuziek wordt gecombineerd met pizza’s, hamburgers, tapas en een stevige wijnkaart. Op het dakterras kun je dansen tot in de vroege uurtjes.

Voor meer informatie over wat te doen in Alice Springs kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.discovercentralaustralia.com

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Alice Springs, Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; GetYourGuide; Royal Flying Doctors Service; Olive Pink Botanic Garden; Accor Hotels.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam