Booking Australië

Wat te doen in Canberra, Australië: 10 tips!

Canberra wat te doenCanberra is de officiële hoofdstad van Australië, ook al weten veel reizigers dat niet. Zij denken vaak dat Sydney de hoofdstad is, maar Canberra is toch echt het politieke machtscentrum van het land. In deze stad in het zuidoosten van Australië vind je het parlement, ministeries, ambassades en belangrijke nationale instellingen. Canberra werd in 1909 gekozen als een soort compromis in de strijd tussen Sydney en Melbourne, die allebei de Australische hoofdstad wilde worden.

Deze hele hoofdstad in de Australian Capital Territory, zoals de kleine provincie heet, is dan ook op de tekentafel ontworpen. De Amerikaanse architect Walter Burley Griffin won een ontwerpwedstrijd en bedacht een stad met veel groen, een strakke lay-out en geometrische vormen. De naam ‘Canberra’ is afgeleid van Kamara of Canberry, wat in de taal van de inheemse Aboriginals ‘ontmoetingsplaats’ betekent. Zo’n moderne politieke stad is misschien saai, zullen velen denken. Maar niets is minder waar!

Zoek je accommodatie voor je trip naar Canberra?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Canberra

Canberra is juist een verrassend boeiende stad, met enkele van de beste musea van het land (die bovendien allemaal gratis zijn!). De hoofdstad laat je kennismaken met de Australische politiek, neemt je mee naar het Australische oorlogsverleden en dompelt je onder in de – nog korte – geschiedenis. Er zijn leuke attracties voor kinderen, maar je kunt ook een uitstapje maken naar een van de wijngaarden in de omgeving. Canberra is bovendien de ideale tussenstop tussen Sydney en Melbourne, want de hoofdstad ligt ongeveer halverwege. Ben je benieuwd naar de meest onderbelichte stad van Australië? Hier vind je de 10 beste tips wat te doen in Canberra!

Maak een tour in het Parlement

Een bezoek aan het parlementsgebouw is een van de eerste dingen die je zou moeten doen in Canberra: het hart van de democratie! In het New Parliament House zetelt sinds 1988 het Australische parlement. In de zaal met de groene bankjes (de ‘Tweede Kamer’) komen de gekozen parlementsleden bij elkaar om over de koers van Australië te debatteren, in de zaal met de rode bankjes (de ‘Eerste Kamer’) hebben de leden van de senaat het laatste woord. Je kunt debatten en vragensessies bijwonen, maar nog leuker is het om deel te nemen aan een rondleiding.

Canberra parlement

Je krijgt dan alle ins en outs te horen over de ingewikkelde Australische politiek, maar je ziet ook het bijzondere parlementsgebouw. Van buiten ziet het er al fotogeniek uit, met de 81 meter hoge vlaggenmast en de vijver waarin het gebouw weerspiegelt. Binnen zie je de foyer met 48 zuilen van groengrijs marmer die symbool staan voor een eucalyptusbos. Er is ook een verzameling Australische kunst te zien, waaronder een van ‘s werelds grootste wandtapijten.

In het populaire Queen’s Terrace Café kun je genieten van koffie of high tea. Het oude parlementsgebouw (Old Parliament House), dat de zetel was van de regering van 1927 tot 1988, is nu de thuisbasis van het Museum of Australian Democracy. Een standaard rondleiding in het parlementsgebouw duurt 25 minuten en is gratis, maar moet je wel vooraf boeken via de website. Adres: Parliament Dr, Canberra ACT 2600, Australië. Website: www.aph.gov.au

Bekijk de hoogtepunten van Canberra tijdens een dagtrip!
Boek hier een dagtour naar Canberra vanuit Sydney

Bezoek de National Gallery of Australia

Canberra staat bekend om de vele goede musea, maar de National Gallery of Australia steekt er toch wel met kop en schouders bovenuit. Dit museum beheert de belangrijkste kunstcollectie van Australië met bijna 160.000 kunstwerken. Hieronder bevindt zich de grootste verzameling kunst van Aboriginals en Straat Torres-eilanders ter wereld. Je ziet hier niet alleen werken uit Australië, maar ook uit Europa, Azië en de Stille Oceaan.

National Gallery in Canberra

De focus in de kunstverzameling ligt op de 19e en 20e eeuw. Het museum heeft schilderijen in huis van bekende kunstenaars als Andy Warhol, Claude Monet, Roy Lichtenstein en Lucian Freud. Een hoogtepunt is het schilderij Blue Poles van de Amerikaanse kunstenaar Jackson Pollock. Het museum kocht het werk in 1973 voor een recordbedrag voor hedendaagse Amerikaanse kunst, waardoor het ook het meest omstreden werk is in de collectie. Het museum bevindt zich in een kubusvormig gebouw aan de oevers van Lake Burley Griffin. De toegang is gratis, maar voor tijdelijke tentoonstellingen moet je vaak wel een kaartje kopen. Adres: Parkes Pl E, Parkes ACT 2600, Australië. Website: www.nga.gov.au

Huiver bij het Australisch oorlogsmonument

Bijzonder indrukwekkend is het Australian War Memorial, dat in 1941 is opgericht ter nagedachtenis aan alle Australiërs die tijdens oorlogen zijn omgekomen. Het is een enorm oorlogsmonument in Byzantijnse stijl dat je eerder in een land als Turkije zou verwachten. Het hart van het monument is de Hall of Memory, met het graf van een onbekende Australische soldaat. Op de binnenplaats zijn bronzen plaquettes met de namen van meer dan 102.000 Australische soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten (zoals in Korea en Vietnam).

Canberra oorlogsmonument

Naast een monument is het ook een oorlogsmuseum waar je alles te weten komt over de oorlogen waar Australië bij betrokken was. De verhalen worden verteld aan de hand van foto’s, video’s, wapens en militair materieel, waaronder een verzameling oude vliegtuigen, kanonnen en kaarten waarop veldslagen staan aangegeven. Voor kinderen is er de Discovery Zone waar ze met interactieve displays meer ontdekken over oorlogen. Elke dag om 16.55 uur wordt The Last Post gespeeld, een ontroerende eerbetoon met het Australische volkslied aan de oorlogsslachtoffers. De toegang is gratis, maar het is wel nodig online te reserveren. Adres: Treloar Cres, Campbell ACT 2612, Australië. Website: www.awm.gov.au

Proef de wijnen van Canberra

Canberra is de ideale plek om te vertoeven als je van wijn houdt. Rondom de Australische hoofdstad liggen drie wijnregio’s waar wijnstokken goed gedijen dankzij het koele klimaat, de regelmatige zon, de vulkanische grond en de matige regenval. Al in 1840 werden de eerste wijnstokken geplant en vooral de laatste jaren heeft de wijnstreek zich steeds sterker op de kaart gezet. Binnen een halfuur rijden vanuit Canberra zijn 140 wijngaarden van meer dan 40 wijnhuizen te vinden. Vooral Chardonnay, Riesling, Pinot Noir en Shiraz doen het goed.

Canberra wijnstreek

Een wijnproeverij mag dus niet ontbreken als je in Canberra bent! Verschillende wijnhuizen kun je bezoeken voor een rondleiding en een proefsessie, zoals Mount Majura Vineyard (www.mountmajura.com.au) op 15 minuten rijden ten noordoosten van de hoofdstad. Deze wijnmaker ligt op de hellingen van Mount Majura en behoort tot de beste van Canberra, met verschillende bekroonde wijnen. Heb je geen eigen vervoer? Boek dan een toer langs drie wijngaarden, waarbij je onderweg ook nog een distilleerderij en een chocolatier bezoekt!

Wil je lokale Australische wijnen proeven?
Boek hier een dagtrip langs de beste wijnhuizen van Canberra

National Museum of Australia

De geschiedenis van Australië komt tot leven in het National Museum of Australia, een opzienbarend gebouw aan de noordelijke oever van Lake Burley Griffin. Er zijn tentoonstellingen over de inheemse Aboriginals, maar ook over de kolonisatie en de goudkoorts, de Australische industrie, migratie, sportprestaties en hedendaagse uitvindingen. Een publiekslieveling is het eerste prototype van de Holden uit 1946, een auto die in Australië werd gemaakt. Dit was het bewijs dat het land zelf een auto-industrie kon opzetten. De Holdens domineerde al snel de wegen in Australië.

Nationaal Museum in Canberra

Een opmerkelijk object is de vacht van Chris, een schaap uit Canberra. De ram verwierf internationale bekendheid in 2015 door een recordhoeveelheid wol die van zijn vacht was geschoren (ruim 40 kilo). Van het asymmetrische museumgebouw zelf is geen muur en hoek hetzelfde. Het ontwerp is geïnspireerd op een legpuzzel, bedoeld om de verschillende volkeren van Australië met elkaar te verbinden. Zoals zoveel musea in Canberra is ook hier de toegang gratis (met uitzondering van exposities). Adres: Lawson Cres, Acton ACT 2601, Australië. Website: www.nma.gov.au

Neem de kids mee naar de dierentuin

Wil je wat doen met kinderen in Canberra? Neem ze mee naar de National Zoo & Aquarium, een privédierentuin met zo’n 80 verschillende soorten dieren. Je ziet er exotische dieren uit de hele wereld, van leeuwen en tijgers tot giraffen en pinguïns. Uiteraard heeft de dierentuin ook inheemse Australische dieren als kangoeroes, koalabeertjes en wallaby’s.

Canberra dierentuin

De zoo staat bekend om de ‘meet & greets’. Je kunt jachtluipaarden of witte leeuwen voeren, van dichtbij kennismaken met stokstaartjes en giraffen aaien. De toegangsprijs is hoog, maar je krijgt wel twee attracties voor de prijs van één. Blijven slapen kan ook, in een lodge, een boomhut of een jungle bungalow. De dierentuin is 10 minuten rijden ten westen van het centrum van Canberra. Adres: 999 Lady Denman Dr, Yarralumla ACT 2611, Australië. Website: www.nationalzoo.com.au

National Portrait Gallery

Beroemde Aussies zie je in de National Portrait Gallery, met ruim 400 portretten van de belangrijkste personen uit de Australische geschiedenis. In dit museum zie je de echte influencers van Australië, van Mel Gibson en Olivia Newton-John tot Nick Cave en James Cook. Ook personen van wie je misschien niet wist dat ze geboren zijn in Australië, zoals prinses Mary van Denemarken.

Canberra portrettenmuseum

Het zijn kunstenaars, muzikanten, entertainers, politici, atleten en royalty’s die de natie hebben gevormd. Het leuke is dat de portretten verschillende stijlen hebben. Dit kunnen abstracte schilderijen zijn, maar ook foto’s of bustes. Bij het museum is een boekwinkel en café. De entree is gratis. Adres: King Edward Terrace, Parkes, Canberra, ACT 2600, Australië. Website: www.portrait.gov.au

Lake Burley Griffin

Je kunt er niet om dit schilderachtige meer heen als je Canberra bezoekt. Lake Burley Griffin ligt in het hart van Canberra en is de ideale waterspeeltuin van de stad. Maar ook zijn talloze musea en belangrijke gebouwen rondom het meer te vinden, zoals de National Gallery, de National Library en het National Museum. Het kunstmatige meer is in 1963 ontstaan door de indamming van een rivier en vernoemd naar de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin. Hij en zijn vrouw wonnen een architectuurwedstrijd om de stad Canberra te mogen ontwerpen.

Lake Burley Griffin in Canberra

Je kunt het meer op met een waterfiets of huur een elektrische sloep van GoBoat (www.goboat.com.au) om lekker achterover te leunen en te picknicken op het water. Strek je voeten door bij een van de zes eilandjes aan te meren. Relaxen kan ook in een van de vele parken, cafés en restaurants langs de 40 kilometer lange kust, of ga fietsen of wandelen rondom het meer. Een populaire wandeling van 5 kilometer staat bekend als Bridge to Bridge, omdat deze loopt van de Commonwealth Bridge naar de Kings Avenue Bridge. Ook locals wandelen tussen de twee bruggen om tot rust te komen.

Wetenschapsmuseum Questacon

Voor beginnende (en ervaren) wetenschappers is het genieten als je een bezoek brengt aan Questacon. Het is de ideale attractie voor kinderen, maar leeftijd maakt eigenlijk niet uit in dit nationale centrum voor wetenschap en techniek. Er zijn meer dan 200 tentoonstellingen waarbij je interactief bezig kunt zijn om jezelf te laten verrassen of te inspireren.

Ervaar de kracht van een aardbeving, maak een echte blikseminslag van dichtbij mee en luister naar het geluid van zingende walvissen. Ondertussen kun je je kennis bijspijkeren: over het menselijk lichaam, het zonnestelsel en alles daar tussenin. Dit is een van de weinige musea in Canberra waar je wél een kaartje voor moet kopen. Adres: King Edward Terrace, Parkes, Canberra, ACT 2600, Australië. Website: www.questacon.edu.au

Nationale Bibliotheek van Australië

Je hoeft echt geen boekenwurm te zijn om even binnen te stappen bij de National Library of Australia. De nationale bibliotheek beheert sinds de jaren ’60 alles wat in Australië is uitgegeven, met inmiddels zo’n 10 miljoen boeken, kranten, tijdschriften, manuscripten, officiële documenten en andere publicaties. Maar daarnaast is de bibliotheek ook een literaire schatkamer met enkele waardevolle stukken. Hoogtepunten zijn de dagboeken van kapitein James Cook en het vroegst bekende geschrift van een inheemse Australiër uit 1792.

Nationale bibliotheek in Canberra

Je kunt deze schatten zien in de Treasures Gallery, die je gratis kunt bezoeken. Of meld je aan voor een gratis rondleiding van een half uur die elke dag om 11.00 wordt gegeven. Verwonder je dan meteen over de grootsheid van de bibliotheek die gebouwd is in de stijl van een Griekse tempel. Hoge zuilen omringen het gebouw en de foyer is overdadig versierd met marmer en glas-in-loodramen. Check de website voor tijdelijke exposities, waarvoor uniek materiaal uit de depots wordt gevist. Adres: Parkes Pl W, Canberra ACT 2600, Australië. Website: www.nla.gov.au

Wat te doen in Canberra: praktische tips

Overnachten in Canberra

Canberra trekt steeds meer toeristen, naast de gebruikelijke diplomaten, politici en bureaucraten die de stad bezoeken. De Australische hoofdstad heeft inmiddels een breed aanbod aan accommodatie, van luxe 5-sterrenhotels en boetiekhotels tot appartementen en bed & breakfasts. Ook heeft Canberra hostels voor backpackers en kampeerterreinen waar je met een camper kunt staan.

Veel bezienswaardigheden van Canberra bevinden zich in de zogeheten Parliamentary Triangle – de Parlementaire Driehoek – dat doorsneden is door Lake Burley Griffin. Aan de zuidkant ligt Capital Hill met het parlement. Dit is een geschikte plek om te overnachten, met de meeste attracties op loopafstand. Voor levendigheid kun je het beste een hotel zoeken in Canberra North, ook bekend als Inner North. Dit gebied ligt ten noorden van het meer en is het oudste deel van Canberra met veel winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Canberra?
Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Canberra, tegen de laagste prijzen

Ovolo Nishi Hotel

Een van de meest bijzondere plekken om te overnachten is het Ovolo Nishi Hotel, aan de rand van Lake Burley Griffin en op een paar minuten lopen van het centrum van Canberra. Het is een duurzaam 5-sterren boetiekhotel met een opmerkelijk ontwerp dat geïnspireerd is op Japan. Van de buitenkant ziet dit architectonische juweeltje eruit als een ananas.

Ovolo Nishi Hotel in Canberra

Binnen zijn alle kamers een ode aan de natuur, waarbij gebruik is gemaakt van materialen als kurk, eucalyptushout en natuurlijke vezels. De kamers zijn ingericht met opgeknapte retro-meubels en hebben eigen kunst aan de muur. Vanuit je kamer kijk je uit op een binnenplaats met boomvarens uit Tasmanië. Het hotel heeft een gratis ontbijt, een vegetarisch restaurant, een fitnessruimte en een zelfbedieningswasserette. ► Boek een overnachting in het Ovolo Nishi Hotel vanaf € 125

Kurrajong Hotel

Elegant en stijlvol is het Kurrajong Hotel op een steenworp afstand van het parlementsgebouw. Het historische hotel is al geopend in 1926 bij de ‘geboorte’ van Canberra en was jarenlang de favoriete slaapplek voor parlementsleden en ambtenaren. De voormalige Australische premier Ben Chifley verbleef zelfs zijn hele ambtstermijn in het hotel, van 1945 tot 1949.

Kurrajong Hotel in Canberra

De geschiedenis zie je terug in de prachtige art-decostijl van het hotel, de nostalgische sfeerverlichting, jazzmuziek en een lounge vol boeken en kunstwerken over de politieke geschiedenis en leiders van de stad. Aan de muren hangen zwart-wit foto’s uit vervlogen tijden. Tegenwoordig is het een aantrekkelijk 4-sterren boetiekhotel met restaurant, bar en fitnessruimte. Er is een mooie tuin om te genieten van de cocktail Benny’s Double: een bedwelmende mix van Johnny Walker Gold Label Reserve, Luxardo maraschino-likeur, sinaasappelbitters en 23-karaats bladgoud. ► Boek een overnachting in Kurrajong Hotel vanaf € 162

Reizen naar Canberra

Canberra ligt in het zuidoosten van Australië, in het binnenland tussen de steden Sydney en Melbourne. Je kunt de Australische hoofdstad bereiken per vliegtuig, trein, bus en auto. De stad heeft een eigen luchthaven, Canberra Airport (CBR) (www.canberraairport.com.au), op 8 kilometer ten oosten van het stadscentrum.

Canberra reizen

Je kunt naar Canberra vliegen vanuit alle grote Australische steden, waaronder Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide en Perth. Vanuit Sydney en Melbourne is het ongeveer 1 uur vliegen. Vluchten gaan de hele dag. Maak je een rondreis in Australië met een huurauto, dan ben je wat langer onderweg. Vanuit Sydney is het 3 uur rijden, vanuit Melbourne zit je 7 uur achter het stuur. Canberra is dus de ideale tussenstop als je van Sydney naar Melbourne wilt rijden (of andersom). Op het vliegveld van Canberra kun je natuurlijk ook een auto huren.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Australië bij Sunny Cars

Per trein kun je alleen vanuit Sydney naar Canberra reizen. Het is een pittoreske treinreis door de zuidelijke hooglanden van Australië. De trein rijdt een paar keer per dag en de rit duurt 4½ uur. Het treinstation van Canberra ligt in de wijk Kingston, iets ten oosten van het centrum. Treintickets kun je boeken op de website van Transport NSW (www.transportnsw.info). Er rijdt geen rechtstreekse trein van Melbourne naar Canberra. Je kunt wel de trein pakken naar Albury (3½ uur) en verder reizen met de bus.

Eten en drinken in Canberra

Voor wijn moet je in Canberra zijn (zoals we hierboven al schreven), maar de Australische hoofdstad heeft ook een flinke naam opgebouwd met bier. De stad heeft een bloeiende scene met ambachtelijke brouwerijen die smaakvolle en bekroonde biertjes produceren.

Geliefd bij de lokale bevolking is Capital Brewing Co. (www.capitalbrewing.co), waarvan een aantal brouwsels de top-25 heeft gehaald van de honderd beste bieren van Australië. De bieren van BentSpoke Brewing Co. (www.bentspokebrewing.com.au) hebben verschillende keren prijzen in de wacht gesleept. Een bekende brouwerij in Canberra is Zierholz (www.zierholz.com.au), met bieren die op Duitsland zijn geïnspireerd (zoals je uit de naam al kunt afleiden). Bij veel brouwerijen kun je terecht voor een proeverij en een kijkje achter de schermen.

Ontdek alles over de bieren en brouwers van Canberra!
Boek hier een tour langs drie bierbrouwerijen in de hoofdstad

Als politieke hoofdstad heeft Canberra uitstekende restaurants waar je een avondje uitgebreid kunt dineren. Probeer een tafel te reserveren bij Sage (www.sagedining.com.au), in 2020 door de gebruikers van TripAdvisor uitgeroepen tot beste ‘fine dining’ restaurant van Australië. Op het menu staan alleen maar lokale producten die afkomstig zijn van boeren, wijnmakers en telers van Canberra. Een meesterlijk 7-gangenmenu staat je te wachten in Pilot (www.pilotrestaurant.com), relatief jong en nu al beschouwd als een van de beste restaurants van Australië. Het menu staat nooit op de website, dus dit blijft altijd een verrassing.

Voor meer informatie over wat te doen in Canberra kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitcanberra.com.au

Voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Canberra, Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; National Gallery of Australia; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam