Booking Nieuw-Zeeland

Tips voor auto huren in Nieuw-Zeeland

Het huren van een auto geeft je de ultieme vrijheid om Nieuw-Zeeland te ontdekken. Het land lijkt wel gemaakt voor een roadtrip, waarbij je met je huurauto door een enorme verscheidenheid aan landschappen kunt toeren. Er zijn schijnbaar eindeloze kilometers aan spannende wegen te ontdekken in Nieuw Zeeland, van de kustwegen langs de witte zandstranden op het Noordereiland tot de spectaculaire bergpassen op het Zuidereiland.

Door het huren van een auto in Nieuw-Zeeland kun je gaan en staan waar je wilt en alle plekken bezoeken die op je bucketlist staan. Een huurauto geeft je de meeste flexibiliteit en je kunt plaatsen overslaan die niet interessant zijn. Ook het huren van een camper is populair voor de ultieme Nieuw-Zeelandse roadtrip. Voor je reis naar Nieuw-Zeeland is het wel handig om je te verdiepen in het huren van een auto en de (verkeers)regels waar je mee te maken krijgt. Wil je een roadtrip maken in dit prachtige land? Lees hier alle tips voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland!

Wanneer een auto huren in Nieuw-Zeeland

Het zal je niet verrassen: de prijs van een huurauto is beduidend hoger tijdens het hoogseizoen van december tot en met februari (het is dan zomer in Nieuw-Zeeland). De goedkoopste tijd om een auto te huren, is tussen maart en oktober. Je betaalt dan 30 tot 50 procent minder voor een huurauto dan tijdens het hoogseizoen. De maand mei lijkt de goedkoopste maand te zijn, en dan heb je het hele eiland voor jezelf!

Het is raadzaam op tijdig je huurauto te boeken voor je roadtrip in Nieuw-Zeeland. Hoe vroeger je boekt, hoe lager de dagprijs. Voor last-minute boekingen betaal je de topprijs en je hebt veel minder keuze uit beschikbare huurauto’s. Daarnaast daalt de prijs per dag als je een auto voor langere tijd huurt.

Hou ook rekening met de ophaal- en inlevertijden. Als je een huurauto om 13.00 uur ophaalt en om 14.00 uur weer inlevert, betaal je één volle dag van 24 uur extra. Als je je huurauto een uurtje eerder inlevert, ook weer om 13.00 uur, bespaar je die kosten. Sommige autoverhuurders in Nieuw-Zeeland brengen extra kosten in rekening als je de huurauto inlevert ná sluitingstijd (meestal om 17.30 uur).

Wil je voordelig een auto huren in Nieuw-Zeeland, zonder eigen risico?
Vergelijk de tarieven van een huurauto in Nieuw-Zeeland bij Sunny Cars

Regels voor het huren van een auto in Nieuw-Zeeland

De minimumleeftijd voor het huren van een auto is bij de meeste autoverhuurbedrijven 21 jaar. In enkele gevallen geldt een minimumleeftijd van 18 jaar. Als jonge automobilist onder de 25 jaar betaal je in vrijwel alle gevallen een toeslag.

Voorts dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands rijbewijs én een internationaal rijbewijs, dat in het Engels is. Een internationaal rijbewijs is te verkrijgen bij elke ANWB-winkel, ook voor niet-leden. Je kunt het direct meekrijgen als je je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto meeneemt. Voor je vakantie naar Nieuw-Zeeland moet je beide documenten meenemen en aan het autoverhuurbedrijf laten zien. Ook tweede bestuurders moeten voor vertrek een internationaal rijbewijs aanvragen.

Verder dien je bij de meeste autoverhuurders een geldige creditcard mee te nemen. Bij eventuele schade aan de huurauto worden de kosten van je creditcard afgeschreven. Sommige autoverhuurbedrijven in Nieuw-Zeeland accepteren ook een bankpas of willen dat je borg betaalt als je geen creditcard in bezit hebt. Na het inleveren van een schadevrije huurauto krijg je die borg weer terug.

Kiezen van een huurauto in Nieuw-Zeeland

Bij verhuurders is een enorme keuze aan huurauto’s en campers. Het is slim om een kleinere en compacte huurauto te kiezen, omdat je daarmee geld kunt besparen op brandstof. De prijs van benzine is overigens nog altijd lager dan in Nederland. Ook kun je met een kleinere auto makkelijker manoeuvreren op sommige wegen. Vooral op het Zuidereiland vind je smalle en slingerende bergweggetjes.

Het is geen gek idee om een Japanse auto te huren, in plaats van een Europese. Bij pech kunnen onderdelen makkelijker worden vervangen, aangezien Japan relatief dichtbij Nieuw-Zeeland ligt. Het is niet moeilijk om een automaat te vinden in Nieuw-Zeeland, in alle autocategorieën. Dat kan handig zijn omdat je links rijdt en waarschijnlijk een lange vliegreis achter de boeg hebt. Het is raadzaam een dagje te acclimatiseren en je jetlag te managen, voordat je na aankomst meteen met je duffe hoofd achter het stuur kruipt.

Zoals in de meeste landen betaal je een toeslag als je de huurauto op een andere plek inlevert, dan waar je ‘m ophaalde. Daar krijg je mee te maken als je van noord naar zuid wilt rijden, een populaire route voor veel vakantiegangers naar Nieuw-Zeeland. Veel toeristen halen de huurauto op in Auckland en droppen hem weer in Christchurch. Je kunt ook kiezen voor een roadtrip in de vorm van een lus, als je geld wilt besparen.

Hou er rekening mee dat je met je huurauto niet op alle wegen in Nieuw-Zeeland mag rijden. De meeste wegen zijn in uitstekende staat, maar er zijn ook onverharde wegen en grindwegen die steenslag kunnen veroorzaken aan de auto. In de kleine lettertjes van de huurovereenkomst is vaak te lezen dat je met een gewone huurauto niet mag rijden om wegen die als te smal en gevaarlijk worden beschouwd. Wil je echt van de gebaande paden af tijdens je roadtrip, dan moet je een 4WD huren.

Huurauto meenemen op de veerboot

Als je tijdens je Nieuw-Zeelandse roadtrip zowel het Noordereiland als het Zuidereiland wilt aandoen, moet je met een veerboot de Cook Strait oversteken. Dit geldt als een van de mooiste ferry overtochten ter wereld, met een prachtig uitzicht op beide eilanden. Sommige autoverhuurbedrijven, zoals Hertz, verbieden echter het meenemen van een huurauto op de veerboot.

Je moet dan twee keer een auto huren, voor het Noordereiland en het Zuidereiland. Bij de ferry terminal kun je dan je huurauto inleveren en aan de overkant je nieuwe auto ophalen. Het is een hoop gedoe omdat je dan opnieuw alle formaliteiten moet doorlopen bij het autoverhuurbedrijf.

Als je één boeking doet voor beide hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland, kun je een lagere dagprijs betalen omdat je voor een langere periode een auto huurt. Aan de andere andere kant brengen autoverhuurders soms een toeslag in rekening als je de huurauto wilt meenemen op een ferry. Voor een roadtrip in heel Nieuw-Zeeland kun je het beste informatie van de verschillende verhuurders vergelijken.

Verkeersregels in Nieuw-Zeeland

Je rijdt dus aan de linkerkant van de weg in Nieuw-Zeeland, dus de eerste dagen zal het autorijden wel even wennen zijn. Vergeet niet om op rotondes links te rijden! Afstanden worden echter wel aangegeven in kilometers, dus dat scheelt weer. De maximumsnelheid op de meeste hoofdwegen ligt tussen de 80 en 100 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid gewoonlijk 50 kilometer per uur.

Alle inzittenden van een auto zijn bij wet verplicht een veiligheidsgordel te dragen. Kinderen onder de 7 jaar moeten verplicht op een autostoeltje zitten. Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het autorijden is verboden. Voor bestuurders onder de 20 jaar is alcohol volledig taboe. Ben je ouder, dan geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage in je bloed van 0,5 procent (1 tot 2 glazen alcohol).

Je zal in Nieuw-Zeeland regelmatig smalle bruggen tegenkomen die slechts één rijstrook breed zijn. Hier kan dus maar één voertuig tegelijk over rijden. Borden geven aan wie het eerst mag passeren als er een auto van de andere kant komt.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto in Nieuw-Zeeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/liliportfolio; Pixabay/cowins; Pixabay/Simon Steinberger.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam