Booking Nieuw-Zeeland

Overnachten in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland overnachtenOvernachten in een hobbit huisje, een luxueuze lodge met uitzicht op wijngaarden of een ouderwetse pub: het kan allemaal in Nieuw-Zeeland. Het land heeft een enorm gevarieerd aanbod van accommodatie, voor elk budget en mate van comfort. In heel Nieuw-Zeeland kun je terecht in hotels, motels, lodges en bed & breakfasts. Je kunt goedkoop overnachten in een van de vele hostels of pubs die slaapplekken aanbieden.

Voor een landelijk verblijf kun je terecht op een vakantieboerderij en voor contact met de locals kun je aankloppen bij particulieren die één of twee kamers voor verhuur aanbieden (de zogeheten homestay). Als je graag zelfvoorzienend bent, heeft Nieuw-Zeeland talrijke vakantiehuizen, vakantieparken en appartementen waar je kunt overnachten. Kamperen is razend populair onder de Kiwi’s, dus in het land is een overvloed aan vaak voortreffelijke campings en kampeerterreinen.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Nieuw-Zeeland?
Reserveer hier een hotel, bed & breakfast of vakantiehuis in Nieuw-Zeeland

Al met al heeft Nieuw-Zeeland bijna 4000 adressen waar je de nacht kunt doorbrengen, dus het vinden van een slaapplek is niet zo’n probleem. Het is wel raadzaam te reserveren tijdens het hoogseizoen, van november tot en met maart. Het is dan zomer in Nieuw-Zeeland en de beste accommodatie is dan snel volgeboekt. Vooral voor de Nieuw-Zeelandse zomervakantie van Kerstmis tot eind januari kun je het beste tijdig reserveren. Ook Pasen geldt als hoogseizoen. Skigebieden zijn doorgaans het populairst tussen juli en september.

Hotels in Nieuw-Zeeland

Hotels in Nieuw-Zeeland vind je vooral in de grotere steden, zoals Auckland, Wellington en Christchurch. Ook in toeristische gebieden als Queenstown en Rotorua zijn heel wat hotels te vinden. De hotels variëren van moderne stadshotels en hippe boetiekhotels tot luxe 5-sterren resorts. In hotels overnachten vooral zakenreizigers en reizigers die een georganiseerde pakketreis hebben geboekt.

Voor een overnachting in een hotel ben je in het algemeen het meeste geld kwijt in Nieuw-Zeeland. Voor een tweepersoonskamer in een 4- of 5-sterrenhotel betaal je gemiddeld tussen de NZD $ 220 en NZD $ 380 per nacht (€ 130 tot € 225). De kwaliteit is in het algemeen vrij hoog. De meeste hotels hebben grote kamers, een restaurant, bar, een parkeerterrein en faciliteiten als een zwembad of fitnesscentrum. Je kunt vaak kiezen of je een kamer wilt reserveren met of zonder ontbijt.

Nieuw-Zeeland hotel

Voor kwaliteit, goede service en voorzieningen kun je kijken of een hotel over het kwaliteitskeurmerk Qualmark (www.qualmark.co.nz) beschikt. Deze organisatie is een onderdeel van het Nieuw-Zeelandse toeristenbureau en rangschikt hotels volgens een sterrensysteem, van 1 ster (acceptabel) tot 5 sterren (uitzonderlijk goed). Bedenk wel dat deelname aan dit sterrensysteem vrijwillig is en dat niet alle hotels hier aan mee willen doen, terwijl ze toch een uitstekende service bieden.

Verschillende grote internationale hotelketens hebben vestigingen in Nieuw-Zeeland, waaronder Westin, Accor, Best Western, Hilton en InterContinental. De grootste Nieuw-Zeelandse hotelketen is de Scenic Hotel Group (www.scenichotelgroup.co.nz), die onder verschillende merknamen hotels en appartementen exploiteert. Andere lokale ketens zijn onder meer Heritage Hotels (www.heritagehotels.co.nz) en Sudima Hotels (www.sudimahotels.com). Mainstay New Zealand Hotels (www.ezibed.com) is een netwerk van 34 onafhankelijke hotels in Nieuw-Zeeland.

Overnachten in oude pubs

Buiten de moderne toeristenhotels en ketenhotels heeft Nieuw-Zeeland oude pubs waar je kunt overnachten, die getransformeerd zijn tot ‘hotel’. Het zijn bars en kroegen die ooit wettelijk verplicht waren om drinkers een slaapplek te bieden en hun roes uit te slapen. Dit is goedkope accommodatie waarvan de kwaliteit nogal varieert. Sommige pubs zien er grimmig en vervallen uit en kun je beter mijden, zeker als soloreiziger. Er zijn ook karaktervolle pubs in historische gebouwen die een upgrade hebben ondergaan en zich nu richten op backpackers.

Nieuw-Zeeland pub hotel

Dit soort hotels bevinden zich vaak in het centrum van kleinere steden en kunnen vooral in het weekend erg luidruchtig zijn. Check even of er live muziek staat gepland als je er wilt overnachten – als je tenminste een oog dicht wil doen. De prijs van een tweepersoonskamer in een pub ligt ongeveer tussen de NZ $ 70 en NZ $ 140 (€ 40 tot € 80) per nacht. De badkamer deel je meestal met andere gasten.

Motels in Nieuw-Zeeland

Langs de hoofwegen en belangrijkste autoroutes kun je overnachten in een motel, dat ook wel bekendstaat als motor lodge of motor inn. Dit type accommodatie is vooral populair bij Nieuw-Zeelandse families die met hun auto of camper vakantie vieren in hun eigen land. Er zijn letterlijk honderden motels verspreid over het hele land, vaak ook aan de randen van de steden.

Motels in Nieuw-Zeeland zijn in het algemeen van een hogere kwaliteit dan de motels die je misschien in de Verenigde Staten gewend bent. Motels zijn verbazingwekkend goed uitgerust. Ze hebben een studio of units met één, twee of drie slaapkamers en vaak ook een kookgelegenheid. Ze zijn daardoor een voordelige keuze voor gezinnen en groepen. Grotere motels kunnen vergelijkbaar zijn met een hotel, met zwembad, spa, wasserette, sauna en restaurant. Ondanks de hoge standaard zijn het toch wel vaak sfeerloze monotone betonnen blokken die weinig onderscheidend van elkaar zijn.

Bed & breakfasts in Nieuw-Zeeland

Kleiner en huiselijker dan een hotel of motel is een bed & breakfast. Enthousiaste kiwi-ambassadeurs verhuren enkele kamers aan reizigers en toeristen, waarbij je uiteraard een royaal huisgemaakt ontbijt staat te wachten met koffie, spek en eieren. Een bed & breakfast is een leuke manier om iets van de Nieuw-Zeelandse levensstijl mee te krijgen, als je tenminste een gesprekje kunt aanknopen met de gastheer of gastvrouw.

De kwaliteit van bed & breakfasts loopt uiteen in Nieuw-Zeeland. Je kunt een eenvoudige kamer hebben waarbij je de badkamer met andere gasten moet delen, maar ook verblijven in een fraai gerenoveerd koloniaal huis met eigen badkamer en luxe voorzieningen. De betere adresjes staan ook wel bekend als ‘premium bed & breakfast’, waarbij ze meer in de buurt komen van een boetiekhotel. Bed & breakfasts vind je overal, in het centrum van grote steden, op het platteland en aan de kust. Op de website van Heritage & Character Inns of New Zealand (www.heritageinns.co.nz) staan bed & breakfasts vermeld in historische herenhuizen en landhuizen.

Hostels in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een van de eerste landen ter wereld waar onafhankelijke hostels voor backpackers werden geopend. Dat is niet de traditionele jeugdherberg, maar dat zijn relaxte plekken om andere reizigers te ontmoeten, nieuwe vrienden te maken en goedkoop onderdak te vinden. Nieuw-Zeeland heeft dan ook zo’n 400 hostels waar je als backpacker of budgetreiziger terecht kunt. Je vindt ze in het hele land op vaak fantastische locaties: in het centrum van een stad, bij het strand, in een skigebied of bij een natuurgebied.

Overnachten in een hostel is goedkoop, want voor zo’n NZ $ 20 tot NZ $ 35 (€ 12 tot € 20) heb je al een bed in een slaapzaal. Voor een meerprijs heb je een eigen kamer met badkamer. Beddengoed is meestal inbegrepen in de prijs en het gebruik van een eigen slaapzak wordt ontmoedigd, om de verspreiding van bed bugs te voorkomen. Een handdoek moet je wel meenemen of kun je ter plekke huren. Wifi is vrij standaard en afhankelijk van de plek kun je er fietsen of kano’s huren. Soms is er een zwembad en een plek om te barbecueën.

Nieuw-Zeeland heeft verschillende netwerken en ketens van hostels, waarbij je soms korting krijgt als je lid wordt. Een van de grootste is Budget Backpacker Hostels (www.bbh.co.nz), waar 160 hostels bij zijn aangesloten. Met de BBH Club Card (aanschafprijs NZ$ 35) krijg je 10 procent korting op een overnachting.

YHA New Zealand (www.yha.co.nz) is de meer traditionele hostelling organisatie, hoewel de avondklok en gescheiden slaapzalen voor het merendeel zijn losgelaten. Voor een lidmaatschap van NZ$ 25 krijg je 10 procent korting op je overnachting (prijzen in 2021).

Voor het laatst bijgewerkt op 19 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, hostels en overnachten in Nieuw-Zeeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © NigelSpiers/Shutterstock.com; Pixabay; Hilton Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam