Booking Nieuw-Zeeland

Tips voor solo backpacken in Nieuw-Zeeland (ook als vrouw)

Door Shannen Hamers

Heb je er ooit over nagedacht om alleen op reis te gaan? Hoe geweldig zou het zijn om solo de wereld over te reizen? Stop met twijfelen, vul je backpack en ga het doen. Je gaat op jezelf gaan vertrouwen en daar wordt je ongemerkt ook zelfverzekerd van.

Nieuw-Zeeland is de perfecte plek om solo backpacken uit te proberen. Alles is goed geregeld en ook als vrouw zal je je hier veilig voelen. Dit gastvrije land heeft het laagste criminaliteitscijfer ter wereld, maar zoals overal helpt het om je gezond verstand te gebruiken. Let op je (dag)rugzak met je paspoort en beperk je waardevolle papieren door scans op internet bereikbaar te hebben.

Voorkennis helpt soms om de stap tot soloreizen te nemen.  Hier lees je een aantal praktische weetjes om een idee te krijgen waar je aan begint.

Hiken op het Noordelijk eiland (foto: Graeme Murray)

#1 Vervoer in Nieuw-Zeeland

Backpacken in Nieuw-Zeeland is heel makkelijk, in de volgende stad of natuurreservaat komen ook. In Nieuw-Zeeland is het openbaar vervoer geregeld met intercity bussen. Je kunt een InterCity FlexiPass kopen die een jaar geldig is. Je kunt opladen zoveel je wil en nodig hebt. Je betaalt per uur dat je reist. Online kun je zien of er een plekje vrij is op de bus en je reis inplannen.

Als je een strak schema hebt of toch iets minder wil nadenken over de route, dan kun je ook reizen met een hop on hop off busStray en Kiwi Experience zijn twee concurrerende busmaatschappijen. In deze bussen is de buschauffeur ook een beetje een reisgids en tref je ook veel alleen reizende vrouwen van alle leeftijden aan.

Verder is het in Nieuw-Zeeland erg gemakkelijk om te liften Het is er ook veel gebruikelijker dan bij ons. Lokale mensen zijn erg vriendelijk en nemen je graag mee. Er zijn zelfs speciaal ingerichte liftplekken, zoals in Queenstown tegenover hotel Crowne Plaza. Er wordt links gereden in Nieuw-Zeeland, dus sta aan de juiste kant van de weg en sta niet bij gele strepen (vaak bij bushaltes) want daar mogen personenauto’s officieel niet stilstaan. Zoals dat bij liften hoort, moet je altijd luisteren naar je eigen gevoel. Vertrouw je het niet, dan stap je niet in. Twijfel je? Stuur dan iemand een foto van de nummerplaat.

Wil je zelf de volledige vrijheid en heb je de financiële middelen? Dan is een auto of camper huren een logische optie. Als je niet gewend bent links te  rijden vraagt dat wel wat van je concentratie. In de bebouwde kom mag je 50 kilometer per uur en op snelwegen standaard niet meer dan 100 kilometer per uur. Rij jezelf bij een nieuwe auto even in op een parkeerplaats. Het risico van de adembenemende natuur is dat je andere weggebruikers uit het oog verliest. Wees je daar dus bewust van. Blijf je langere tijd? Overweeg dan  een auto of camper te kopen en voor vertrek weer opnieuw van de hand te doen.

Onderweg naar Canterbury, Nieuw Zeeland

#2 Accommodatie in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is een accommodatie vinden niet al te moeilijk. Ga je voor langere tijd solo backpacken in het land, dan is het niet gek om een YHA kaart of BBH kaart te kopen. In de aangesloten YHA en BBH hostels krijg je dan korting bij elke overnachting. Bij de meeste accommodaties kost een overnachting tussen de 25 en 35 dollar.

Hou er rekening mee dat als je in het hoogseizoen boekt, dat altijd minimaal één week van tevoren moet gebeuren om zeker te zijn van een slaapplek. In een hostel in Nieuw-Zeeland kun je kiezen in wat voor type kamer je wilt slapen, bijvoorbeeld in een slaapzaal voor mannen of voor vrouwen. In sommige hostels is er zelfs een speciale slaapzaal waar mannen niet worden toegelaten, allemaal om de veiligheid van vrouwen te waarborgen.

#3 Kleding in Nieuw-Zeeland

Waarschijnlijk ga je veel wandelen en outdooractiviteiten ondernemen, dus kleding kiezen mag geen hoofdbrekens kosten. Neem vooral makkelijke en comfortabele kleding mee. Zo lopen de Kiwi’s er zelf ook bij. Het regent en waait ook op de eilanden, dus kleding in laagjes en een sneldrogende broek voor het hiken is een must. Als reizende vrouw heb je niks aan hoge hakken en dure horloges en sieraden in Nieuw-Zeeland. Geniet en voel je vrij, je bent op avontuur !

Vergeet niet dat dit avontuur zich afspeelt recht onder het gat in de ozonlaag. Luchtige kleding met lange mouwen is daarom geen gek idee. Omdat de lucht in Nieuw-Zeeland relatief schoon is, is er ironisch genoeg nog meer kans dan elders op verbranden. Het weer is erg veranderlijk dus je hebt het soms niet door, maar na een kwartier kun je al verbrand zijn. Zelfs als het licht bewolkt is, is er nog een hoge uv-index. Insmeren met een hoge factor tussen 10 en 16 is echt noodzakelijk. Een zonnebril en hoofddeksel zijn in Nieuw-Zeeland ook een essentieel onderdeel van je outfit.

Neem je wandelschoenen mee? Zorg dan dat die echt goed schoon zijn. Ook al zijn ze ingepakt in je tas, ze worden altijd streng gecontroleerd. Dit alles om te voorkomen dat er met vuil en modder insecten het land binnenkomen. Als ze niet schoon genoeg zijn worden ze op het vliegveld schoongemaakt. Dat betekent ook een desinfection fee betalen! Pak je wandelschoenen als laatste in, dan kun je er meteen bij.

Uitzicht over Lake Wakatipu bij Queenstown (foto A.J. Hackett)

#4 Alleen op de wereld?

De mensen in Nieuw-Zeeland zijn ontzettend aardig en behulpzaam. Dat maakt het reizen niet alleen aangenaam, maar ook heel eenvoudig. Het is ontzettend makkelijk om hier contact te maken, zowel met andere reizigers als met lokale mensen. Het is lastig om je hier echt alleen te voelen. Ook al wonen er gemiddeld maar 16 mensen per vierkante meter.

Wil je een paar dagen samen met iemand optrekken, dan vind je makkelijk een reismaatje in de hostels. Daar worden ook excursies georganiseerd zodat je samen met anderen de kosten van een gids en excursie kunt betalen. Heb je hulp nodig, dan staan zowel Nieuw-Zeelanders als andere reizigers voor je klaar. Als je het vraagt, denken ze altijd met je mee en zoeken ze met je naar een oplossing. Don’t worry!

Do as the Maori do (foto: Fraser Clements)

#5 Luister naar jezelf

De allerbelangrijkste tip: luister naar je eigen gevoel. Je hebt niemand om verantwoording aan af te leggen, want je beslist het allemaal zelf. Bij solo backpacken draait het er natuurlijk om hoe jij jezelf voelt. Geeft een situatie of een verblijfplaats je geen goed gevoel?  Luister dan naar jezelf en kom voor jezelf op. De enige die kan bepalen of iets goed of niet goed voelt, dat ben jij! Durf dan ‘nee’ te zeggen. Vertrouw op jezelf en dan komt de rest vanzelf.

Kiwikuikens vasthouden bij Rainbow Springs, Rotorua (foto: Chris Mc Lennan)

Over Shannen

Hi! Ik ben Shannen, een kapster met een diepe passie voor reizen. Als kind ben ik altijd op reis geweest met mijn ouders door Europa en is mijn passie voor reizen en ontdekken tot stand gekomen. Nu ben ik 23 jaar, heb een lange bucketlist en ben ik net begonnen aan mijn wereldreis. Hoe meer nieuwe omgevingen ik mag bezoeken, hoe beter. Ik hou ervan elke dag nieuwe mensen en dingen te leren kennen. Reizen is voor mij het ultieme leven!

Voor het laatst bijgewerkt op 24 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over solo backpacken in Nieuw-Zeeland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam