Tips voor het aanvragen van een visum voor Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland visum aanvragenWil je op vakantie naar Nieuw-Zeeland? Of wil je een bezoek brengen aan familie of vrienden in Nieuw-Zeeland of ga je op zakenreis? Sinds 1 oktober 2019 kun je niet meer zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen. Je hebt een soort e-visum nodig, dat bekendstaat als NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Zonder dit e-visum kom je niet het land binnen.

Dit elektronische visum Nieuw-Zeeland moet je voor vertrek aanvragen via internet. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort moeten dit visum hebben. Voorts heb je dit e-visum nodig als je overstapt in Nieuw-Zeeland of een kort bezoek brengt vanaf een cruiseschip.

De NZeTA heeft een geldigheid van 2 jaar vanaf de dag dat het visum is toegekend. In die periode mag je zo vaak naar Nieuw-Zeeland reizen als je wilt. De maximale aaneengesloten periode dat je in Nieuw-Zeeland mag blijven, is echter 3 maanden.

Als je langer wilt blijven, kun je een gewoon toeristenvisum aanvragen voor Nieuw-Zeeland. Of je maakt even een uitstapje naar een ander land (bijvoorbeeld Australië) en keert daarna weer terug naar Nieuw-Zeeland. Binnen een jaar mag je maximaal 6 maanden in Nieuw-Zeeland verblijven.

De NZeTA volstaat ook als je korte tijd wilt studeren in Nieuw-Zeeland, voor een maximale duur van 3 maanden. Voor een langere studie dien je een studentenvisum aan te vragen.

Wat zijn de vereisten voor een NZeTA?

Nieuiw-Zeeland visumVoor het aanvragen van een NZeTA voor Nieuw-Zeeland heb je een paspoort nodig dat bij aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is. Een identiteitskaart is niet voldoende. Daarnaast dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of voor een reis naar een andere bestemming. Dit wordt meestal gecontroleerd bij aankomst in Nieuw-Zeeland.

Voorts moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Nieuw-Zeeland te kunnen bekostigen. De Nieuw-Zeelandse immigratieautoriteiten gaan uit van minimaal NZ$ 1000 per maand (ongeveer € 600), of minimaal NZ$ 400 als je de accommodatie al hebt betaald.

Voorts moet je in goede gezondheid verkeren en mag je geen ernstige overdraagbare ziektes hebben voor je reis naar Nieuw-Zeeland. Ziektekosten in het land moet je zelf betalen, dus sluit een goede reisverzekering af. Tot slot mag je geen strafrechtelijk verleden hebben. Bij eerdere veroordelingen of gevangenisstraffen is de kans groot dat je visumaanvraag wordt afgewezen.

Hoe werkt de aanvraag van een NZeTA?

Nieuw-Zeeland visum tipsDe NZeTA kun je online aanvragen via de officiële website van de New Zealand Immigration Authority: www.immigration.govt.nz. Je kunt het visum ook makkelijk en snel regelen via een visumdienst, die je het werk uit handen neemt en waar je op een Nederlandstalige website terechtkunt.

De aanvraag van een NZeTA kan zo geregeld zijn. In het meeste gunstige geval heb je al na 10 minuten een goedkeuring binnen. De verwerkingstijd kan echter ook langer duren. Het advies is dan ook de aanvraag van het e-visum minimaal 72 uur voor vertrek te regelen. Je kunt het beter al eerder doen, want je hoeft nog geen vliegticket en accommodatie te hebben geboekt.

In 2021 bedragen de kosten NZ$ 47 (ruim € 28). Hier zit een toeristenbelasting van NZ$ 35 bij inbegrepen. Die staat bekend als de ‘International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL)’. Je kunt het elektronische visum ook aanvragen via een gratis app op je smartphone. Dan krijg je NZ$ 3 korting. Je kunt betalen met een creditcard (Visa of MasterCard).

Voor de online aanvraag moet je paspoortgegevens invullen en een recente pasfoto uploaden. Tussentijds kun je de status checken van je aanvraag. Na goedkeuring krijg je de NZeTA toegestuurd per e-mail. Het is handig dit uit te printen als je naar Nieuw-Zeeland reist. Zo heb je in ieder geval altijd een bewijs bij je dat je het land binnen mag.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Nieuw-Zeeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © GagoDesign/Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam