Booking Nieuw-Zeeland

Tips voor een vakantie op Stewart Island, Nieuw-Zeeland

Door Shannen Hamers

Het prachtige Nieuw-Zeeland bevindt zich helemaal aan de andere kant van de wereld, op zo’n 28 uur vliegen vanaf Amsterdam. Ben je op zoek naar een vakantieland dat bijna alles heeft dat je maar kunt bedenken, dan zit je hier helemaal goed! Het land heeft heeft werkelijk alles, van vulkanen en bergen tot stranden en fjorden.

Nieuw-Zeeland bestaat uit vele eilanden. Iedereen die naar Nieuw Zeeland gaat kent natuurlijk het Noordereiland en het Zuidereiland, maar toch is er nog één eiland dat zeker niet overgeslagen mag worden. Dat is Stewart Island, dat in het Maori bekendstaat als Te Punga o Te Waka A Maui. Volgens de mythologie van de Maori’s betekent dat ‘het anker’. Het grootste eiland onder de kleinere eilanden is echt een bezoek waard!

Stewart Island heeft een oppervlakte van 1746 vierkante kilometer en een fantastische kustlijn van 750 kilometer.Het eiland wordt het hele jaar door bewoond door 400 mensen. Wat het eiland zo bijzonder maakt, is dat het er niet overloopt van de toeristen. Echt een plek om even te ontvluchten! Elke dag vaart er een veerboot vanuit Bluff naar Oban, het enige dorp op Stewart Island.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Stewart Island

Wandelingen op Stewart Island

Op Stewart Island kun je prachtige wandelingen maken tijdens je vakantie, van korte tot lange tochten. Tijdens deze wandelingen kom je in een paar dagen amper mensen tegen. De meeste mensen komen naar Stewart Island voor een van de Great Walks van Nieuw Zeeland: de North West Circuit. Deze wandeling is maar liefst 125 kilometer lang. Je bent 9 tot 11 dagen onderweg en je komt langs prachtige stranden en adembenemende baaien.

Ga je liever voor een kortere wandeling en wil je toch in een hut slapen, dan kun je voor de Rakirura Track kiezen. Het is een prachtige wandeling van 23 kilometer, waar je drie dagen over doet. Ben je toch meer van een dagje wandelen, loop dan een stukje van de Rakiura Track of kies voor de mooie Horseshoe Track.

Dieren spotten

Stewart Island staat bekend om het spotten van de beroemde kiwi. Het is zeker de moeite waard om deze vogel te bekijken wanneer de zon ondergaat. Vraag om de laatste plekken waar de kiwi is gespot, ga met zo min mogelijk mensen op pad en neem een rood licht mee. Kiwi’s zijn er blind voor.

Echt een aanrader is om de ferry vanaf Golden Bay te nemen naar Ulva Island, waar je fantastische vogels en planten kunt bewonderen. Neem de vroegste ferry zodat je met zo min mogelijk mensen het eiland kunt ontdekken. Zo heb je meer kans om vogels te zien, van de kaka-papegaai tot albatrossen. Je zult er versteld van staan hoe bijzonder ze zijn! Je kunt ook bij zonsopgang en bij zonsondergang naar de haven om pinguïns te spotten.

Pubquiz

Wil je jezelf meer mengen tussen de lokale bevolking, dan is op zondag de pubquiz een echte aanrader. Het is een makkelijke manier om contacten te leggen, mensen te leren kennen en je kennis te testen. En vergeet niet een echt Nieuw-Zeelands biertje te drinken!

Filmtheater

Mocht het nou slecht weer zijn op Stewart Island, dan kun je altijd naar het Stewart Island Bunkhouse Theatre. Het is wel een andere bioscoop dan dat wij in Nederland kennen. In deze bioscoop worden alleen films gedraaid die gaan over Stewart Island of Nieuw-Zeeland. De eigenaren kiezen hier bewust voor zodat de toeristen iets extra’s mee krijgen van Nieuw-Zeeland, wat echt een super leuk idee is! Website: www.bunkhousetheatre.co.nz

Praktische informatie over een vakantie op Stewart Island

Hoe kom je op Stewart Island

Vanaf de stad Invercargill rij je naar Bluff, het meest zuidelijkste stadje van Nieuw-Zeeland. Hier kun je de ferry nemen naar Oban, dat aan de Halfmoon Bay is gelegen. Het is een ruige boottocht van ongeveer een uur met een prachtig uitzicht op de andere omliggende eilanden. Als je snel zeeziek wordt, kun je voor zekerheid een tablet nemen tegen reisziekte.

Overnachten op Stewart Island

Omdat Stewart Island niet zo groot is, zijn er maar weinig slaapplaatsen. Op het eiland zijn een paar hotels en hostels te vinden, maar boek je accommodatie minimaal één of twee weken van te voren. Zo ben je verzekerd van een slaapplaats.

Eten en drinken op Stewart Island

Op Stewart Island wonen niet veel mensen, dus er is ook geen grote supermarkt. Het eiland heeft een kleine Four Square supermarkt die niet de goedkoopste is. Het handigste is om je eigen eten te kopen in Invercargill en mee te nemen naar Stewart Island. Ook zijn er een aantal restaurantjes en pubs op het eiland.

Vervoer op Stewart Island

Eigenlijk is er geen vervoer nodig en is alles makkelijk op loopafstand. Auto’s of campers kunnen ook niet mee worden genomen op de ferry. Wil je nou toch niet de heuvels oplopen, dan kun je altijd nog een fiets huren voor een dag. Fietsen is veilig op Stewart Island. Er is bijna geen verkeer, maar onthou dat je hier wel aan de linkerkant van de weg moet fietsen. Handig om te weten is dat er maar 30 kilometer aan weg is op dit eiland. Als je de natuur wil opzoeken, zal je te voet verder moeten gaan.

Over Shannen

Hi! Ik ben Shannen, een kapster met een diepe passie voor reizen. Als kind ben ik altijd op reis geweest met mijn ouders door Europa en is mijn passie voor reizen en ontdekken tot stand gekomen. Nu ben ik 23 jaar, heb een lange bucketlist en ben ik net begonnen aan mijn wereldreis. Hoe meer nieuwe omgevingen ik mag bezoeken, hoe beter. Ik hou ervan elke dag nieuwe mensen en dingen te leren kennen. Reizen is voor mij het ultieme leven!

Voor het laatst bijgewerkt op 19 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Stewart Island, Nieuw-Zeeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shannen Hamers; Flickr.com/Christoph Strässler.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam