Koningaap - India

Taj Mahal, Agra, India

De beste bezienswaardigheden in Agra

Taj Mahal in AgraDe Taj Mahal is het bekendste gebouw in de wereld en misschien wel het mooiste. Iedereen voelt zich aangetrokken tot de sublieme architectuur van ‘s werelds grootste mausoleum, dat de 17e eeuwse keizer Sjah Djahan in Agra liet bouwen voor zijn geliefde derde vrouw Moemtaz Mahal. Toen zij in 1631 na de geboorte van haar veertiende kind overleed, riep de keizer van het machtige Mogolrijk de beste Perzische, Afghaanse en Venetiaanse architecten bijeen om een gedenkmonument voor zijn overleden vrouw te ontwerpen. Inmiddels behoort het tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen.

Gedurende 22 jaar werkten 20.000 arbeiders, architecten en ambachtslieden dag en nacht aan het 73 meter hoge mausoleum, dat bedekt werd met het duurste witte marmer dat is ingelegd met 28 soorten edelstenen en halfedelstenen uit heel Azië. De muren zijn versierd met verzen uit de Koran. Het graf van Moemtaz Mahal bevindt zich recht onder de grote koepel. Een architect uit Samarkand (Oezbekistan) ontwierp de moskeeën en minaretten rondom het mausoleum. Volgens Indiërs is de Taj Mahal ‘ontworpen door de goden en gebouwd door juweliers’. Het wordt beschouwd als symbool voor liefde en toewijding. Ook opvallend is de symmetrie, dat het meesterwerk extra briljant maakt. De Taj Mahal ziet er vanaf alle vier de kanten exact hetzelfde uit.

Jaarlijks bezoeken 7 miljoen mensen de Taj Mahal, waarmee het een van de populairste bezienswaardigheden van India is. Hoe vaak je er ook komt, je blijft altijd gebiologeerd door het architectonische wonder met de fijne details. De Taj Mahal bevindt zich aan de zuidelijke oever van de rivier Yamuna, die door Agra stroomt.

Bezoeken van de Taj Mahal

De Taj Mahal is dagelijks te bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang, met uitzondering van vrijdag. Je kunt het mausoleum ook bezoeken met volle maan (een maximum van 400 bezoekers per avond – kijk op de website voor de data). Er zijn drie ingangen tot het complex, in het westen, het zuiden en het oosten. De rijen zijn het langst bij de westelijke ingang. Een kaartje voor buitenlandse toeristen is duurder dan voor Indiërs.

Bij de ingang is een strenge veiligheidscontrole en je mag bijvoorbeeld geen eten en drinken, een iPad, een pen en een oplader mee naar binnen nemen. Ook mobiele telefoons worden soms geweerd, afhankelijk van de beveiligingsbeambte. Buitenlanders krijgen bij de ingang een gratis flesje water en hoesjes om over de schoenen heen te doen. Voor een bezoek aan de Taj Mahal kun je het beste zoveel mogelijk achterlaten in je hotel. Website: www.tajmahal.gov.in

Interieur van Taj Mahal in Agra

Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Taj Mahal in Agra, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam