Hongkong en de zee

Tips voor de zilte wateren rondom Hongkong

Door Fleur Halkema, foto’s © Fleur Halkema Fotografie

Eindeloze wolkenkrabbers, winkelwalhalla, financieel centrum, bar street Lan Kwai Fong, glitter and glamour. Over Hongkong is alles al gezegd, zou je denken. Maar waar het allemaal mee begon, wordt nog wel eens vergeten: de zee. Van het dagelijks brood (de dagelijkse vis, liever gezegd) tot de internationale handel in alle denkbare en ondenkbare goederen, het is er allemaal dankzij de zee. Daarom hier een paar tips die te maken hebben met de zilte wateren rondom Hongkong, waardoor je tegelijk even kunt afkicken van al het commerciële geweld van de city.

Roze dolfijnen

Rondom Lantau Island, ten westen van Hongkong Island, zwemmen zeldzame en bedreigde roze dolfijnen, die alleen hier voorkomen. Je kunt ze op verschillende manieren gaan bekijken. In het toeristische vissersdorpje Tai O op Lantau kun je een klein bootje nemen voor een korte vaart die je meeneemt langs de paalwoningen van het dorp en naar zee. Ik had hier helaas geen geluk; de dolfijnen lieten zich niet zien! Pas trouwens op dat je niet wordt afgezet, ik heb verschillende tourist trap verhalen gehoord! Een tripje moet ongeveer HK$ 25 per persoon kosten voor een half uur. Je komt in Tai O door de Tung Chung metrolijn tot het einde te nemen en daarna bus 11 van het busstation in Tung Chung.

Paalwoningen in vissersdorpje Tai O.

Beter verzorgd schijnen de trips van Hongkong Dolphin Watch te zijn. De kosten voor volwassenen zijn 420 HK$ (prijs gaat in april 2017 iets omhoog) en je bent ongeveer een halve dag onder de pannen. Ze gaan er prat op in 97% van de trips dolfijnen te zien en ze gaan zo stressloos mogelijk te werk, onder meer door de dieren niet op te jagen. Vertrekken vanaf Tsim Sha Tui in Kowloon of vanaf de New Development Pier in Tung Chung op Lantau Island, aan het eindpunt van de Tung Chung metrolijn. Wel even reserveren.

De vangst van de dag omgezet in nogal avontuurlijke street snacks in Tai O.
Deze souvenirs van Tai O. komen je waarschijnlijk op een fikse boete te staan bij de Nederlandse douane.

Voor zeevaarders en landrotten

Oorspronkelijk de beschermgodin van vissers en zeelieden, maar Tin Hau werd al snel ook populair bij anderen. Tin Hau – in Macau heet ze A-Mau en in Taiwan Ma Tsu of Mazu – werd ongeveer 1000 jaar geleden geboren en kreeg van het keizerlijke hof na haar dood al snel een officieel ‘goddelijk’ stempel van goedkeuring. Dat was het teken voor hele volksstammen om zich tot haar te wenden voor het verjagen van boze geesten en het vervullen van wensen. Vandaar ook dat haar tempels niet alleen maar aan het water te vinden zijn, maar ook ver landinwaarts. Hongkong, de omliggende eilanden en de New Territories tellen in totaal ongeveer 70 Tin Hau-tempels.

De tempel van mozaïeksteentjes voor Tin Hau in Repulse Bay.

Een bijzonder voorbeeld van zo’n tempel staat in Repulse Bay, aan de zuidkant van Hongkong Island. Een high end stukje kust, met veel kostbare appartementen en een fijn strand. Aan het zuidelijke eind van de promenade vind je het heiligdom van Tin Hau, vrijwel helemaal opgetrokken uit kleurige mozaïeksteentjes. Het is een uitdragerij van beelden en beeldjes, omhangen met parelkettingen, die in de loop der tijd zijn gedoneerd om bij de godin in de gunst te komen.

Hongkong viert de verjaardag van de godin groots. Elk voorjaar zijn er twee maanden lang, in april en mei, allerlei festiviteiten bij de tempels, zoals parades. De grootste parade is in Yuen Long in de New Territories. Tin Hau’s geboortedag valt in 2017 op 19 april. Hier vind je meer informatie

Om in Repulse Bay te komen, neem je vanaf Hongkong Central de bus. Er gaan meerdere bussen, waaronder de 260 en de 6X naar Stanley Prison.

Met parelkettingen omhangen beelden om in de gunst van Tin Hau te vallen.

Something old, something new

Tussen de high rises van Aberdeen, aan de zuidkant van Hongkong Island, waan je je ineens Kuifje in China. Het water aan de Aberdeen Promenade (Praya Road) ligt volgepropt met historische sampans en jonken, vissersboten en – voor de liefhebber van vis en zeevruchten – drijvende restaurants die ’s avonds feestelijk verlicht zijn. Op de promenade vertellen informatieborden je over het rijke vissersverleden van Aberdeen. Nog steeds zijn er mensen van de zee die op hun boot wonen. Met een Sightseeing Sampan kun je een rondvaart maken naar het drijvende dorp dat bestaat uit deze woonboten. Onderhandelingen met de Tanka-vrouwen die deze bootjes besturen, zouden moeten uitkomen op ongeveer HK$ 50.

In de haven van Aberdeen, waar traditionele boten je rondvaren of dienstdoen als pontje.

Als je vanaf metrostation Lei Tung (South Island Line) in noordelijke richting naar het water loopt, vind je vast een sampan die je naar Aberdeen aan de overkant wil brengen. Of je neemt bus 70 van Hongkong Exchange Square en je stapt uit bij de promenade.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Hongkong en de zee, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam