Wat te doen in Chengdu, China: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Chengdu wat te doenAan het begin van de oude zuidelijke Zijderoute in het hart van China ligt Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. Hoewel Chengdu een wereldberoemde toeristische bestemming is vanwege de reuzenpanda’s, is er voor foodies en cultuur- en natuurliefhebbers ook veel te doen in en om de stad. In het oude centrum van Chengdu, ook bekend als het ‘land van overvloed’ word je in de musea en de tempels duizenden jaren teruggeworpen in de geschiedenis.

Chengdu is door de prachtige natuur eromheen, de rijke gastronomie en de manier van leven een van de meest relaxte steden van China. Ook al telt de stad telt 14 miljoen inwoners! Ga de charme van de stad volop ervaren, slenter door de parken, proef een traditionele hot pot, snuif de geur op van de hibicusbloemen, drink thee en geniet van een zenmoment in een tempel.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Chengdu?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Chengdu

Er is onnoemelijk veel te beleven in deze culturele en culinaire hoofdstad van Zuidwest-China. Lees snel verder voor de 10 leukste tips wat te doen in Chengdu!

Maak een dagtrip naar de panda’s

Wat je in ieder geval niet mag missen is een dagtrip naar het pandareservaat. Maak een tour door het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding en je hebt een ervaring die je nooit meer in je leven vergeet. Chengdu heeft een van de grootste pandareservaten ter wereld waarin meer dan 200 panda’s wonen. Vooral in de ochtend is het een hele beleving, wanneer de panda’s het meest actief zijn. Dan rollen ze over het gras, spelen ze met elkaar, klimmen ze in bomen en eten bamboe.

Chengdu panda

Loop zeker de Sun Nursery in om de babypanda’s te bekijken. Maar hoe schattig ze er ook uitzien, het blijven natuurlijk wel beren. Dat leer je in het pandamuseum. En niet alles is zwart-wit, naast panda’s, zwarte zwanen en witte ooievaars, zie je ook rode panda’s, pauwen en kraanvogels.

Chengdu pandareservaat

De Panda Base ligt op een half uur rijden van het stadsplein Tianfu Square in het midden van Chengdu. Boek een georganiseerde tour om niet in de rij te hoeven staan. Je wordt dan ook opgehaald in je hotel. Adres: 1375 Xiongmao Blvd, Chenghua District, Chengdu, Sichuan, China, 610016. Website: www.panda.org.cn

Boek hier een tour naar het pandareservaat in Chengdu

Powered by GetYourGuide

Breng een bezoek aan de Wuhou tempel

De Wuhou tempel is een van de oudste tempels van Chengdu. Het enorme tempelcomplex werd in 302 na Christus gebouwd ter ere van Zhuge Liang, de kanselier van het Shu-koninkrijk. Dit koninkrijk bestond korte tijd in het westen van China, van 221 tot 263, met Chengdu als hoofdstad.

Wuhou tempel in Chengdu

Als je via de hoofdingang binnenkomt, zie je de drievoudige successtele, een stenen pilaar die symbool staat voor drie successen. Dat zijn een belangrijk geschrift van Pei Du, een van de mooiste kalligrafieën uit de geschiedenis van China en een verklaring van zedelijkheid en verdienste van Zhuge Liang.

Rode muren van Wuhou tempel in Chengdu

In de tempel zie je de standbeelden van 28 Shu Han bewindslieden met ernaast de keizer van Shu. Het meest interessant zijn de beelden van Zhuge Liang met zijn zoon en kleinzoon in de centrale ruimte. Als je langs de Wu Hou tempel loopt, kom je bij de San Yi-tempel en de doorgang met de rode muren die naar het mausoleum leidt. Adres: Wuhou District, Wuhouci Ave 231, Chengdu, Sichuan, China, 610093. Website: www.wuhouci.net.cn

Bewonder het Dujiangyan Irrigatiesysteem

Het irrigatiesysteem van Dujiangyan is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden net buiten Chengdu. Deze bijna 2300 jaar oude irrigatiewerken staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en werden beschouwd als een wonder van techniek en innovatie. Het systeem reguleerde het water van de Min Jiang rivier om de Chengdu-vlakte te voeden en overstromingen te voorkomen.

Chengdu Dujiangyan irrigatiesysteem

De constructie bevat delen met klinkende namen, zoals de dijk Fish’s Jaws, de stuwdam Flying Sands en het kanaal Neck of the Precious Bottle. Het belangrijkste deel is de Fish Mouth Levee dat de waterstroom regelt via een ingenieus stuwsysteem. Het irrigatiesysteem speelt nu nog steeds een cruciale rol bij de afvoer van overstromingswater, de irrigatie van het boerenland en de watervoorziening voor meer dan 50 steden in de provincie Sichuan.

Chengdu irrigatiesysteem

Wandel door het weelderige groen langs de rivier om alles goed te bekijken. Vanuit Chengdu zit je er in iets meer dan een half uur met de trein. Je kunt ook een georganiseerde tour boeken met een gids, in combinatie met een bezoek aan de taoïstische tempel op de berg Qingcheng. Adres: Dujiangyan City, Chengdu, Sichuan, China, 611830.

Wil je het oudste irrigatiesysteem ter wereld bezoeken?
Boek hier een dagtour naar Dujiangyan vanuit Chengdu

Maak een uitstapje naar de Grote Boeddha van Leshan

Wat een must is om te doen als je in Chengdu bent, is een van de grootste Boeddha’s ter wereld bekijken. De Grote Boeddha van Leshan bevindt zich op 2 uur rijden van Chengdu. Het 71 meter hoge beeld staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is uitgehouwen in een roodkleurige rotswand. Het initiatief kwam van de boeddhistische monnik Hai Tong tijdens het tijdperk van de Tang-dynastie van de 7e tot de 10e eeuw. In het jaar 803 was het beeld af.

Leshan Grote Boeddha Chengdu

Het heeft uiteindelijk 90 jaar geduurd voordat het kunstwerk af was. De Boeddha kijkt uit op de samenvloeiing van drie rivieren en trekt pelgrims aan van over de hele wereld. Wandel langs de paden naar beneden totdat je bij voeten van de Boeddha komt.

Grote Boeddha bij Chengdu

Hoe dichter je erbij komt, hoe beter je de details en de omvang van het beeld kunt bewonderen. Er gaan sneltreinen van Chengdu naar Leshan, die er doorgaans 1 tot 1½  uur over doen. Vandaar kun je een bus of een taxi nemen. Of boek een dagtrip naar een van de meest monumentale bezienswaardigheden van China, met een ophaalservice vanaf je hotel. Adres: 2345 Lingyun Rd, Shizhong District, Leshan, Leshan, Sichuan, China, 614099.

Bekijk het grootste stenen Boeddhabeeld ter wereld
Boek hier een dagtrip naar de Grote Boeddha van Leshan

Thee drinken in de oude straatjes van de stad

Snuif de historie en cultuur op in de oude wijken van de stad. In de historische straatjes Jinli en Kuanzhai hangt vooral in de avond een betoverende sfeer als alles verlicht is met rode lantaarns. De cafés en theehuizen lopen vol en de verleidende geur van Sichuanpeper verspreidt zich door de straten.

Oude stad in Chengdu

Proef wat pittige snacks op straat en duik vervolgens de souvenirwinkeltjes in, met uiteraard een hoop panda-artikelen. In de twee oudste steegjes, Kuan Xiangzi en Zhai Xiangzi, word je meegevoerd naar de 17e eeuw, naar het tijdperk van de Qing-dynastie. Drink wat in een van de binnenplaatsjes of geniet van een jasmijnthee in een traditioneel theehuis.

Zoek rust op in het Wenshu klooster

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad, zoek dan de rust op in het boeddhistische Wenshu klooster. Dit is het spirituele hart van Chengdu. Het 17e-eeuwse complex bestaat uit vijf tempels die gebouwd zijn van hout en steen. Hier komt de lokale bevolking bijeen om te bidden, wierookstokjes aan te steken en aan de gebedsmolens te draaien.

Wenshu-klooster in Chengdu

Het klooster herbergt honderden bronzen beelden van boeddha’s en boeddhistische heiligen uit het tijdperk van de Qing-dynastie (1611-1911). Daarnaast hangen er meer dan 500 schilderijen en kalligrafieën van bekende Chinese kunstenaars die een uniek kijkje geven in de Chinese kunst en cultuur. De vredige sfeer hangt ook in het theehuis midden tussen de groene tuinen, koivijvers en eeuwenoude bomen. Adres: 66 Wenshuyuan St, Qingyang District, Chengdu, Sichuan, China, 610084.

Relaxen in het Renmin Park

In tegenstelling tot andere Chinese steden ligt het levenstempo in Chengdu een stuk lager. Mensen nemen hier de tijd om te genieten van de zon, een kopje thee en een potje Mahjong. De beste plekken om het lokale dagelijkse leven te zien zijn de parken, zoals het Renmin Park. Dit is het zogenoemde ‘Volkspark’, waar groepjes ouderen komen om te zingen en te dansen, een spelletje te spelen, tai chi te doen of te kalligraferen.

Chengdu volkspark

Kies een bankje uit en observeer hoe de locals hier hun dag doorbrengen. Ze laten hier zelfs hun oren professioneel schoonmaken met een ganzendons. Het is heerlijk ontspannen om in deze groene oase midden in de stad om te wandelen, een boottochtje te maken, de orchideeëntuin te bezoeken en wat thee te drinken in het theehuis Heming. Adres: 9 Citang St, Qingyang District, Chengdu, Sichuan, China, 610015.

Duik in de geschiedenis in het Chengdu Museum

Het Chengdu Museum, opgericht in 1958, is veruit het grootste stadsmuseum in Zuidwest-China en behoort tot de topmusea van het land. Het museum laat de ontwikkeling van de stad zien van de oudheid tot nu. Je maakt een fascinerende reis door het rijke verleden en de volkstradities van Chengdu en zijn regio.

Chengdu Museum

Het is een leuk museum om de kinderen mee naartoe te nemen, want het verhaal van de stad wordt op een boeiende en visuele manier verteld. Aan de hand van gedetailleerde maquettes van dorpjes, een schaduwpoppenspel, kalligrafiekunst, video’s en natuurlijk ook schilderijen, beelden en aardewerk, krijg je een uitgebreid beeld van het leven in de stad. Adres: 1 Xiaohe Street, Qingyang District, Chengdu, Sichuan, China, 610032. Website: www.cdmuseum.com

Avondje naar de Sichuan Opera

Wil je wat bijzonders doen in Chengdu, breng een avond door in de Sichuan Opera. De opera maakt een belangrijk deel uit van de culturele traditie van China. Verwacht alleen geen westerse voorstellingen, want het verschilt nogal van wat wij kennen. Het gaat hier zelden om een verhaal met een kop en een staart of om een verhalend dialoog.

Sichuan Opera in Chengdu

De zang wordt gecombineerd met handschaduwspellen en circusachtige optredens van acrobaten, clowns, goochelaars en vuurspuwers. Sichuan Opera in Chengdu blinkt uit in de kunst van ‘Bian Lian’, wat betekent dat de acteurs razendsnel van gezicht veranderen door middel van meerdere maskers over elkaar.

Chengdu opera

Sichuan Opera kun je gaan zien in het theater Shu Feng Ya Yun waar iedere avond optredens worden gehouden. Het theater is gevestigd in de oude gebouwen van het Qingyang paleis, vlak bij de Wuhou tempel. Adres: 132 Qintai Rd, Qingyang District, Chengdu, Sichuan, China, 610032.

Boek hier je entreetickets voor de Sichuan Opera in Chengdu

Powered by GetYourGuide

Ontdek de oude beschavingen van Chengdu

Zo’n 50 kilometer ten noorden van Chengdu kun je in de stad Guanghan de indrukwekkende opgravingen bekijken van de oude stad Sanxingdui (www.sxd.cn). In 1929 zijn hier aan de zuidoever van de Yazi rivier meer dan 4000 gebruiksvoorwerpen en relikwieën gevonden. Het werd beschouwd als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20e eeuw. De vondst wierp een hele nieuwe kijk op de geschiedenis en de cultuur van de streek.

Chengdu Sanxingdui

Het bestaan van het oude Shu-koninkrijk (Sichuan) werd bevestigd en de geschiedenis van Sichuan ging in een keer 3000 jaar terug. De vondsten van brons, goud, ivoor en jade die vakkundig waren bewerkt getuigden van een bloeiende beschaving tussen 1700 en 1150 voor Christus. De beschaving verdween echter op mysterieuze wijze en rond diezelfde tijd ontstond er een soortgelijke beschaving 50 kilometer verderop in Jinsha, dat nu een westelijke buitenwijk is van Chengdu.

Chengdu Jinsha

Op deze archeologische vindplaats ontdek je in het Jinsha Museum (www.jinshasitemuseum.com) een beschaving met dezelfde welvarendheid en vakkundigheid als wat bij de Sanxingdui-beschaving werd aangetroffen. Het gouden ornament van de zon en de onsterfelijke vogel dat hier gevonden werd, is het symbool geworden van de stad Chengdu. Adres Jinsha Museum: 2 Jinshayizhi Rd, Qingyang District, Chengdu, Sichuan, China, 610074.

Wat te doen in Chengdu: praktische tips

Overnachten in Chengdu

Een goede plek om te overnachten is de levendige wijk Jinjiang, in het hart van Chengdu. Je vindt hier een mix van moderne en traditionele architectuur, van luxe winkelcentra tot oude tempels. Een mooi hotel is The Temple House aan Bitieshi Street met een binnenzwembad en een spa. Vanaf je balkon of het dakterras heb je uitzicht op de wolkenkrabbers van Chengdu.

Chengdu Temple House Hotel

Een aanrader is ook om te overnachten bij de beroemde oude straatjes, bijvoorbeeld in boetiekhotel Diaoyutai Boutique Hotel Chengdu in de Kuanzhai Alley. Het is een modern hotel in een historisch herenhuis met een mooie binnenplaats, én je kunt hier geweldig eten in een van de drie restaurants. Verder heeft een hotel een bar, een fitnesscentrum en karaokekamers waar je je zangtalenten kunt showen. Zowel het metrostation als het busstation zijn op een paar minuten lopen.

Diaoyutai Hotel in Chengdu

Vlak bij het Wenshu klooster slaap je in alle rust in het Buddha Zen Hotel in een traditioneel gebouw dat prachtig is ingericht in de minimalistische zenstijl. Voor backpackers is Chengdu Dreams Travel International Youth Hostel net naast de Wuhou tempel een fijne plek om te verblijven. De accommodatie organiseert regelmatig activiteiten zoals barbecues, noedels maken, spelletjes en filmavonden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Chengdu?
Reserveer hier een hotel of appartement in Chengdu, tegen de laagste prijzen

Eten in Chengdu

In 2010 werd Chengdu door Unesco uitgeroepen tot stad van de gastronomie. Vrijwel overal kun je in de restaurants en op straat overheerlijke gerechten en snacks proeven. De Sichuan keuken is een van de meest populaire keukens van China en staat bekend om zijn pittige smaken en geurige, gevarieerde gerechten.

Hot Pot in Chengdu

Een van de bekendste specialiteiten is de Chengdu hot pot. De klassieke versie is een bouillon doordrenkt met chili- en Sichuanpeper met daarin vlees en groente. Hou je niet zo van heet eten, probeer dan de wat mildere Yin Yang-hotpot.

Mapo Tofu in Chengdu

Traditionele restaurants vind je door de hele stad, vooral bij de toeristische attracties. De meeste serveren ook andere regionale gerechten, zoals mapo tofu (foto boven), tofu met pittige rundergehakt in bonensaus en de hete stukjes kip kung pao. Zoals in heel Azië is streetfood een belangrijk onderdeel van de eetcultuur. Sla de kraampjes niet over en ontdek de dandan noedels, de gevulde flensjes dan hong gao en nog veel meer andere typische snacks van de streek.

Reizen naar Chengdu

Chengdu is een stad in het midden van China waar vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naartoe gaan. Een paar jaar geleden vloog KLM nog wel direct op Chengdu, maar die vluchten zijn gestopt. Je kunt de stad echter makkelijk bereiken met een overstap in Peking. Met China Southern Airlines kun je vanaf Amsterdam Schiphol in ruim 15 uur vliegen naar Chengdu, met een overstap in de Chinese hoofdstad.

Chengdu skyline

Maak je een rondreis door China? Vanuit vrijwel iedere luchthaven in China vlieg je relatief goedkoop naar Chengdu, bijvoorbeeld met dagelijkse binnenlandse vluchten vanuit Shanghai of Xi’an. Wil je je reis starten in de hoofdstad? KLM vliegt in ongeveer 11 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Peking. Vanuit de Chinese hoofdstad zijn er dagelijks vele non-stop vluchten van 3 uur naar Chengdu met Air China, Southern Airlines of Sichuan Airlines.

Een vliegticket naar Chengdu is te koop vanaf € 821
Boek hier een vliegticket naar Chengdu bij KLM

Vluchten komen aan op Chengdu Shuangliu International Airport (CTU) (www.cdairport.com), een van de drukste luchthavens ter wereld. Het vliegveld ligt 16 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Chengdu. Voor het vervoer naar Downtown kun je een taxi, bus of metro nemen. Met de metro ben je in 20 minuten op Chunxi Road in het centrum van Chengdu, met één overstap.

Reizen met de trein naar Chengdu

Je kunt ook de trein pakken vanuit de meeste steden, maar het is qua prijs en reisduur minder gunstig dan vliegen. Het is natuurlijk wel comfortabeler en duurzamer. In Peking ga je naar het treinstation Beijing West. Ieder half uur vertrekt er overigens een shuttle van luchthaven Beijing Capital International Airport naar dit treinstation. Pak daar de hogesnelheidstrein naar Chengdu. De reisduur bedraagt zo’n 7½ uur. Voor de dienstregeling en tickets kun je terecht op de website van 12306 China Railway: www.12306.cn

Chengdu trein

In Chengdu kun je overal makkelijk komen met de metro. Het is goedkoop en snel en het werkt hetzelfde als in elk ander land. Voor een vakantie in China hoef je geen visum aan te vragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt en je korter blijft dan 15 dagen. Je krijgt een inreisvisum bij aankomst. Blijf je wat langer, vraag dan ruim van tevoren in Nederland een visum aan.

Voor meer informatie over wat te doen in Chengdu kun je kijken op de officiële website van het stadsbestuur: www.chengdu.gov.cn

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Chengdu, China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam