Vardzia grottenstad, Georgië

De beste bezienswaardigheden in Georgië

Vardzia is een fascinerende grottenstad in het zuiden van Georgië. Het is een omvangrijk kloostercomplex aan de oevers van de rivier Mtkvari, dat oorspronkelijk bestond uit 6000 woningen verdeeld over dertien verdiepingen. Ook was er een paleis met een troonzaal en een grote kerk met klokkentoren. Onder leiding van de legendarische koningin Tamar (1160-1230) begonnen Georgisch-orthodoxe monniken de eerste grotten in 1185 uit te hakken om zich te beschermen tegen aanvallen van de Mongoolse veroveraar Dzjengis Khan.

De inwoners van Vardzia konden hun grottenstad alleen bereiken via geheime tunnels. Op het hoogtepunt woonden er liefst 50.000 mensen. In 1283, slechts een kwart eeuw na de bouw, maakte een krachtige aardbeving een einde aan het grottencomplex. De beving verbrijzelde de berghelling en vernietigde meer dan twee derde van de stad.

Vandaag de dag ziet Vardzia eruit alsof het een scène is uit The Lord of the Rings. Een kleine groep fanatieke monniken onderhoudt de grottenstad. Na het betalen van entree kun je nog steeds zo’n 300 in de grotten uitgehouwen huizen en ruimtes bezichtigen. Vardzia is een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Georgië, die gelukkig nog niet onder de voet wordt gelopen door toeristen. Dat verandert wellicht in de toekomst, omdat de Georgische autoriteiten het klooster op de Werelderfgoedlijst van Unesco proberen te krijgen. De grottenstad ligt ook in een prachtige omgeving, met kliffen, ravijnen en kloven. Vardzia is per minibus of taxi te bereiken vanuit de plaats Akhaltsikhe (Achaltsiche).

Voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Vardzia grottenstad in Georgië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/vitmarkov; Flickr.com/Levan Gokadze.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam