Reizen naar Georgië

Reizen met het vliegtuig naar Georgië

De meeste reizigers voor Georgië arriveren per vliegtuig in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Tbilisi International Airport Lochini Novo Alexeyevka (TBS) ligt ongeveer 18 kilometer ten oosten van het centrum van de stad. Informatie over aankomende en vertrekkende vluchten is in het Georgisch en in het Engels. Voor informatie over de faciliteiten op de luchthaven kun je kijken op de website: www.tbilisiairport.com

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je rechtstreeks vliegen naar Tbilisi met Georgian Airways. Er zijn twee vluchten per week. De vliegtijd is ongeveer 4 uur en 35 minuten.

Er zijn ook vanuit talloze andere steden non-stop vluchten naar het land, waaronder Parijs, Londen en Frankfurt. Low budget luchtvaartmaatschappijen uit Polen en Tsjechië bieden goedkope vluchten aan naar Georgië.

Op de luchthaven van Tbilisi kun je overstappen op een vlucht naar andere landen in de Kaukasus of in het Midden-Oosten of Azië.

Reizen met de trein naar Georgië

Een spoorweg verbindt Georgië met Armenië en Azerbeidzjan. In de zomer reizen veel toeristen uit deze landen met de trein naar de badplaatsen aan de Zwarte Zee. Met de Silk Road nachttrein kun je vanuit Georgië naar Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Deze spoorwegverbinding loopt deels via de oude Zijderoute. Het is een smalle trein met drie wagons en een restaurant.

Het reizen met de trein gaat niet snel, maar het delen van je coupé met andere reizigers is een ideale gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten. Er gaan meerdere treinen vanuit Tbilisi naar andere steden in Georgië.

Reizen met de bus naar Georgië

Vanuit Turkije, Azerbeidzjan en Armenië rijden meerdere keren per dag minibussen naar Georgië.

Reizen met de auto naar Georgië

Reizen met de auto in Georgië is niet meer zo ingewikkeld als het ooit was. Een groot aantal wegen in het land is opgeknapt. Vanuit talloze buurlanden kun je naar Georgië rijden.

Van Turkije naar Georgië

Reis je met de auto vanuit Nederland, dan kun je Georgië het makkelijkste en snelste via Turkije bereiken. Vanuit Turkije kun je op twee plaatsen de grens oversteken naar Georgië. Er is een grensovergang in Sarpi, in het noordoosten van Turkije aan de Zwarte Zee. Van hieruit is het met de auto 400 kilometer rijden naar Tbilisi en 15 kilometer naar Batumi, de belangrijkste badplaats van Georgië. Er is een tweede grensovergang tussen Posof in Turkije en Vale in het zuidwesten van Georgië. Vanuit Vale is het 300 kilometer rijden naar Tbilisi.

Van Azerbeidzjan naar Georgië

Tussen Azerbeidzjan en Georgië zijn twee grensposten voor automobilisten. Er is een grensovergang bij Lagodekhi in het oosten van Georgië, op een afstand van 170 kilometer van Tbilisi. Een alternatieve grensovergang is de Red Bridge in het zuidoosten van Georgië. De grenspost ontleent zijn naam aan de rode bakstenen brug die al eeuwenlang de Chrami rivier overspant in het niemandsland tussen Azerbeidzjan en Georgië. Hiervandaan is het nog 70 kilometer rijden naar Tbilisi.

Van Armenië naar Georgië

Ook tussen Armenië en Georgië zijn twee grensovergangen voor auto’s. Je kunt de grens oversteken bij Bagratashen in Armenië en Sadakhlo in Georgië, op een afstand van 170 kilometer van Tbilisi. De andere grenspost voor toeristen is bij de Armeense plaats Bavra (330 kilometer van Tbilisi).

Van Rusland naar Georgië

Georgië heeft een moeizame verhouding met Rusland, dus jarenlang was het voor buitenlandse reizigers onmogelijk de grens tussen deze twee landen over te steken. In 2012 is de grensovergang bij het Russische Verkhniy Lars weer opengegaan voor iedereen. Je komt dan binnen in het noordoosten van Georgië, in het Kazbegi Nationaal Park. Door politieke onrust kan de situatie echter zomaar weer veranderen. Check ter plekke in Rusland de laatste info, voordat je de grens wilt oversteken.

Reizen met de boot naar Georgië

Batumi en Poti zijn de belangrijkste Georgische havensteden aan de Zwarte Zee. Er vaart een veerboot tussen Ilychevsk in Oekraïne naar Batumi. Op deze veerboot mogen ook auto’s mee. Vanuit Poti zijn veerdiensten naar de Oekraïense steden Ilychevsk en Odessa.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam