Koningaap - India

Vakantie in Agra, India

Agra vakantieEen vakantie in Agra beleef je in een van de meest toeristische bestemmingen van India. Zowel Indiërs als buitenlandse toeristen komen massaal naar de stad vanwege de magische aantrekkingskracht en schoonheid van de Taj Mahal, een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Weinig andere bouwwerken in de wereld kunnen tippen aan dit imposante mausoleum. Een trip naar Agra wordt vaak gecombineerd met Delhi en Jaipur, de drie steden die gezamenlijk de Gouden Driehoek vormen in het noorden van India.

Agra staat synoniem met de Taj Mahal, maar naast dit wereldberoemde monument zijn er meer redenen om vakantie te vieren in de stad. Agra heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de geschiedenis van India. De stad werd al genoemd in de Mahabharata, een duizenden jaren oud filosofisch epos uit India. Agra werd toen Agrevana genoemd, letterlijk vertaald de rand van het bos. In 1504 werd Agra gesticht als hoofdstad van de Lodi-dynastie, de toenmalige machthebbers die er forten, moskeeën en andere bouwwerken lieten bouwen. In de 17e eeuw werd Agra de hoofdstad van het Mogolrijk, wat leidde naar de bouw van de Taj Mahal.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Agra?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Agra

Onder het Mogolrijk bloeide de stad op, waardoor er veel aandacht was voor architectuur, kunst en cultuur en er ook andere monumenten, mausolea en parken werden aangelegd. Met zoveel verschillende prominente heersers, is het niet gek dat Agra ook volop andere bezienswaardigheden heeft. De stad telt drie vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco: naast de Taj Mahal zijn dat het Agra Fort en het monumenten- en tempelcomplex Fatehpur Sikri.

Veel mensen bezoeken de stad met een dagtrip vanuit de hoofdstad Delhi, ruim 200 kilometer verderop, maar dan doe je Agra tekort. Bovendien is het een lange en vermoeiende dag. Een vakantie in Agra is niet compleet als je niet wat tijd uittrekt voor een reisje terug naar het glorieuze verleden.

Bezienswaardigheden in Agra

Taj Mahal

Taj Mahal in AgraDe Taj Mahal is het bekendste gebouw in de wereld en misschien wel het mooiste. Iedereen voelt zich aangetrokken tot de sublieme architectuur van ’s werelds grootste mausoleum, dat de 17e eeuwse keizer Sjah Djahan in Agra liet bouwen voor zijn geliefde derde vrouw Moemtaz Mahal. ► Lees hier meer over de Taj Mahal

Agra Fort

Na de Taj Mahal is het Agra Fort de grootste toeristische trekpleister van de stad. Dit enorme rode zandstenen fort werd gebouwd tussen 1565 en 1573 aan de oever van de Yamuna-rivier voor de keizers van het Mogolrijk. Dit was hun koninklijke residentie tot 1638, toen de hoofdstad werd verplaatst naar Delhi. Zo’n 4000 arbeiders hebben er acht jaar lang en elke dag aan gewerkt.

Agra Fort

Door de gigantische omvang is het eigenlijk een ommuurde stad, met omsluitende muren van 2½ kilometer lang. Binnenin zijn nog vele bouwwerken te vinden, waaronder moskeeën, paleizen, baden en zalen. Het grootste en beroemdste bouwwerk is het Jahangir Palace, met een prachtige islamitische architectuur. Hier verbleven de vrouwen die tot de koninklijke huishouding behoorden. Een ander hoogtepunt is de Pearl Mosque, een moskee die volledig van wit marmer is gemaakt.

Agra Fort paleis

Het Agra Fort heeft vier toegangspoorten, waarvan alleen de Amar Singh Gate is opengesteld voor toeristen. Je kunt overigens ook ‘s avonds een bezoek brengen, want na zonsondergang is er een licht- en geluidsshow te zien. Unesco heeft het fort in 1983 op de Werelderfgoedlijst gezet. Het Agra Fort ligt ongeveer 2½ kilometer ten westen van de Taj Mahal. Adres: Rakabganj, Agra, Uttar Pradesh 282003, India. Website: www.tajmahal.gov.in

Tombe van Itimad ud-Daulah

De Taj Mahal is natuurlijk het bekendste, maar Agra heeft nog een prachtig mausoleum. Aan de oever van de Yamuna-rivier staat de Tombe van Itimad ud-Daulah, dat tussen 1622 en 1628 werd gebouwd voor de Perzische edelman Mirza Ghiyath Beg, die werkte voor de Mogol-keizers. Ook zijn vrouw ligt er begraven. Hun beeldschone dochter Mihr-al-Nisa nam het initiatief voor de bouw van het mausoleum, het eerste graf in India dat volledig van wit marmer is gemaakt.

Baby Taj in Agra

Het mausoleum pronkt als een soort juwelendoos aan de rivieroever en ziet eruit als een kleinere versie van de Taj Mahal. Dit graf staat dan ook bekend als baby Taj. Het zou zelfs de inspiratie zijn geweest voor de bouw van de Taj Mahal een paar jaar later. De tombe heeft een mix van islamitische en Perzische stijlen, met een koepel en op elke hoek een torentje dat bekroond is met een kleinere koepel.

Ook zie je geometrische patronen en versieringen met bloemen, bomen en andere afbeeldingen. Hiervoor zijn halfedelstenen in het marmer verwerkt. Je kunt de tombe elke dag bezoeken van 06.00 tot 18.00 uur. Ondanks de fraaie architectuur trekt het mausoleum veel minder bezoekers dan de Taj Mahal. Adres: Moti Bagh, Agra, Uttar Pradesh 282006, India.

Fatehpur Sikri

Je kunt makkelijk een uitstapje maken naar Fatehpur Sikri, een spookstad zo’n 37 kilometer ten westen van Agra. De stad werd in 1569 gesticht door keizer Akbar en was 14 jaar lang de hoofdstad van het Mogolrijk. Door schaarste aan water werd Fatehpur Sikri in 1586 echter alweer verlaten.

Agra spookstad

De rode zandstenen gebouwen en paleizen binnen de ommuurde stad zijn echter goed bewaard gebleven en gelden nu als een van de mooiste voorbeelden van Mogol-architectuur in India. Zo vind je er de Grote Moskee (Jama Masjid), die tot de grootste moskeeën van India behoort. De enorme monumentale toegangspoort (Buland Darwaza) met een 13 meter hoge trap zou de hoogste ter wereld zijn. Een ander opmerkelijk bouwwerk is Panch Mahal, een paleis met vijf steeds kleiner wordende verdiepingen. Dit was een soort harem waar de vrouwen verbleven.

Fatehpur Sikri bij Agra

In alle gebouwen zie je zowel islamitische als hindoeïstische architectuurstijlen terug. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang ziet de keizerlijke stad fotogeniek uit als de torentjes en koepels een mooi contrast vormen met de oranjerode lucht. Fatehpur Sikri heeft sinds 1986 een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt de stad bereiken per bus, trein of taxi of een dagtrip boeken vanuit Agra. Rondom de spookstad is een moderne stad verrezen met hotels en restaurants.

Boek hier een tour naar Fatehpur Sikri vanuit Agra

Praktische tips voor een vakantie in Agra

Overnachten in Agra

Veel reizigers maken vanuit Delhi een dagtrip naar Agra om de Taj Mahal te zien. De stad heeft echter zoveel andere bezienswaardigheden, dat je hier makkelijk enkele dagen kunt doorbrengen. Als je in Agra gaat overnachten, kun je het beroemde mausoleum bovendien ook bezoeken zonder grote drommen dagtoeristen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Agra?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Agra, tegen de laagste prijzen

Tajganj is een van de beste wijken van Agra om een hotel of guesthouse te zoeken. Dit is het oude hart van de stad aan de zuidkant van de Taj Mahal. Veel hotels bevinden zich op loopafstand van het wereldwonder, zodat je de Taj Mahal ook bij zonsopkomst of zonsondergang kunt bewonderen (voor de beste Insta-shots 🙂 ). De centrale straat is Fatehabad Road, met accommodaties, restaurants en souvenirwinkels. Het gebied rond Agra Cantt Railway Station is handig als je met de trein aankomt. Hier vind je veel budgetopties.

The Oberoi Amarvilas Hotel

Van alle hotels steekt The Oberoi Amarvilas er met kop en schouders bovenuit. Dit is het meest luxueuze hotel van de stad en een van de beste hotels in heel India. Het 5-sterrenhotel blinkt vooral uit in de fantastische locatie, op slechts 600 meter van de Taj Mahal. Vanuit alle kamers en suites heb je een onbelemmerd uitzicht op het witte mausoleum. Zelfs als je op bed ligt, kun je de Taj Mahal van kleur zien veranderen.

Oberoi Hotel in Agra

Het ontwerp van het hotel is geïnspireerd op een Mogol-paleis, met fonteinen, terrasvormige gazons, binnenplaatsen met marmeren zuilen en grote reflecterende zwembaden. Dit hotel heeft een buitenzwembad, vier eetgelegenheden en een spa waar je je kunt laten verwennen met een oosterse massage. Probeer hier te overnachten als je het kunt veroorloven! ► Boek een overnachting in The Oberoi Amarvilas Hotel vanaf € 576

Reizen naar Agra

Als drukbezochte toeristische bestemming is Agra goed bereikbaar via de lucht, het spoor en de weg. Air India vliegt een paar keer per week vanuit Varanasi naar Agra. De vliegtijd is anderhalf uur. Vanuit Delhi zijn er geen vluchten (de hoofdstad ligt te dichtbij). De luchthaven van Agra heet Kheria Airport (AGR), maar staat ook bekend als Agra Airport. Kheria Airport wordt ook als militair vliegveld gebruikt en ligt ongeveer 7 kilometer ten zuidwesten van de stad. Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar het centrum van Agra.

Agra heeft zes treinstations, maar bezoekers gebruiken er meestal maar twee. Het drukste treinstation is Agra Cantonment (dat ook Cantt wordt genoemd) in het zuidwesten van de stad. Hier rijden treinen naar Delhi, Gwalior, Jhansi en bestemmingen in het zuiden van India. Vanuit Delhi rijden diverse sneltreinen naar Agra Cantonment. De snelste trein is de Gatimaan Express, die er 1 uur en 40 minuten over doet.

Beste tijd voor een vakantie in Agra

De ideale tijd van het jaar om Agra te bezoeken is in de winter. De dagen zijn dan koel, zonnig en droog. De beste temperaturen krijg je tussen oktober en maart. In de wintermaanden december en januari kan het vooral ‘s nachts best koud zijn, dus neem een trui mee als je Agra tijdens deze maanden bezoekt. De zomer is in Agra zeer heet. Van juli tot september heb je ook te maken met het moessonseizoen, wat zware regenval en een hoge luchtvochtigheid met zich mee brengt.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Agra, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam