Koningaap - India

Vakantie in Agra, India

Tips voor een vakantie in Agra

Agra vakantieEen vakantie in Agra beleef je in een van de meest toeristische bestemmingen van India. Zowel Indiërs als buitenlandse toeristen komen massaal naar de stad vanwege de magische aantrekkingskracht en schoonheid van de Taj Mahal, een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Weinig andere bouwwerken in de wereld kunnen tippen aan dit imposante mausoleum. Een trip naar Agra wordt vaak gecombineerd met Delhi en Jaipur, de drie steden die gezamenlijk de Gouden Driehoek vormen in het noorden van India.

Agra staat synoniem met de Taj Mahal, maar naast dit wereldberoemde monument zijn er meer redenen om vakantie te vieren in de stad. Agra heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de geschiedenis van India. De stad werd al genoemd in de Mahabharata, een duizenden jaren oud filosofisch epos uit India. Agra werd toen Agrevana genoemd, letterlijk vertaald de rand van het bos. In 1504 werd Agra gesticht als hoofdstad van de Lodi-dynastie, de toenmalige machthebbers die er forten, moskeeën en andere bouwwerken lieten bouwen. In de 17e eeuw werd Agra de hoofdstad van het Mogolrijk, wat leidde naar de bouw van de Taj Mahal.

Onder het Mogolrijk bloeide de stad op, waardoor er veel aandacht was voor architectuur, kunst en cultuur en er ook andere monumenten, mausolea en parken werden aangelegd. Met zoveel verschillende prominente heersers, is het niet gek dat Agra ook volop andere bezienswaardigheden heeft. De stad telt drie vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco: naast de Taj Mahal zijn dat het Agra Fort en het monumenten- en tempelcomplex Fatehpur Sikri.

Veel mensen bezoeken de stad met een dagtrip vanuit de hoofdstad Delhi, ruim 200 kilometer verderop, maar dan doe je Agra tekort. Bovendien is het een lange en vermoeiende dag. Een vakantie in Agra is niet compleet als je niet wat tijd uittrekt voor een reisje terug naar het glorieuze verleden.

Bezienswaardigheden in Agra

Taj Mahal

Taj Mahal in AgraDe Taj Mahal is het bekendste gebouw in de wereld en misschien wel het mooiste. Iedereen voelt zich aangetrokken tot de sublieme architectuur van ’s werelds grootste mausoleum, dat de 17e eeuwse keizer Sjah Djahan in Agra liet bouwen voor zijn geliefde derde vrouw Moemtaz Mahal. Lees hier meer over de Taj Mahal

Reizen naar Agra

Als drukbezochte toeristische bestemming is Agra goed bereikbaar via de lucht, het spoor en de weg. Air India vliegt een paar keer per week vanuit Varanasi naar Agra. De vliegtijd is anderhalf uur. Vanuit Delhi zijn er geen vluchten (de hoofdstad ligt te dichtbij). De luchthaven van Agra heet Kheria Airport (AGR), maar staat ook bekend als Agra Airport. Kheria Airport wordt ook als militair vliegveld gebruikt en ligt ongeveer 7 kilometer ten zuidwesten van de stad. Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar het centrum van Agra.

Agra heeft zes treinstations, maar bezoekers gebruiken er meestal maar twee. Het drukste treinstation is Agra Cantonment (dat ook Cantt wordt genoemd) in het zuidwesten van de stad. Hier rijden treinen naar Delhi, Gwalior, Jhansi en bestemmingen in het zuiden van India. Vanuit Delhi rijden diverse sneltreinen naar Agra Cantonment. De snelste trein is de Gatimaan Express, die er 1 uur en 40 minuten over doet.

De beste tijd voor een vakantie in Agra

De ideale tijd van het jaar om Agra te bezoeken is in de winter. De dagen zijn dan koel, zonnig en droog. De beste temperaturen krijg je tussen oktober en maart. In de wintermaanden december en januari kan het vooral ‘s nachts best koud zijn, dus neem een trui mee als je Agra tijdens deze maanden bezoekt. De zomer is in Agra zeer heet. Van juli tot september heb je ook te maken met het moessonseizoen, wat zware regenval en een hoge luchtvochtigheid met zich mee brengt.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Agra, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam