Koningaap - India

Gateway of India, Mumbai, India

De beste bezienswaardigheden in Mumbai

De Gateway of India is een elegante 26 meter hoge triomfboog bij de haven van Mumbai, dat inmiddels is uitgegroeid tot hét symbool van de miljoenenstad. Het monument werd in 1911 gebouwd om de Britse koning George V en zijn vrouw Mary welkom te heten toen zij een bezoek brachten aan India. Het koninklijk paar heeft er niet van kunnen genieten, het duurde dertien jaar voordat de Gateway of India was voltooid. De koning heeft het moeten doen met een kartonnen schaalmodel van het beoogde bouwwerk.

De Romeins aandoende boog van gewapend beton en geel basalt is ontworpen door de Schotse architect George Willet, die er ook hindoeïstische en islamitische bouwstijlen in verwerkte. De poort met de vier torentjes staat pal gericht op de Arabische Zee. De Gateway of India staat nu vooral symbool voor de grandeur van het Britse koloniale verleden. Voor de Britten die per boot arriveerden, was het de toegangspoort tot het machtige Aziatische Britse rijk. Niet geheel toevallig liepen de laatste Britse soldaten op 28 februari 1948 onder de triomfboog door naar hun schip aan de kade, kort nadat India onafhankelijk was geworden.

De Gateway of India is nu een van de populairste bezienswaardigheden van Mumbai, vele toeristen willen er onderdoor lopen of het monument fotograferen. Het is er altijd druk, met verkopers, eetkraampjes en rondhangende Indiërs (die toeristen lastigvallen). Met de jaarwisseling komen honderdduizenden Indiërs naar de poort om het nieuwe jaar in te luiden. De Gateway of India staat in het centrum van Mumbai, vlakbij het beroemde Taj Mahal Hotel. Je vindt er ook verschillende aanlegsteigers, onder meer voor boten naar Elephanta Island. Adres: Apollo Bandar, Colaba, Mumbai, Maharashtra 400001, India. Geen website.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Gateway of India in Mumbai, India, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam