Nationaal Museum van Indonesië, Jakarta

De beste bezienswaardigheden in Jakarta

Nationaal Museum in JakartaHet Nationaal Museum in Jakarta is opgericht in 1778 en is daarmee het oudste museum van Indonesië. In de volksmond wordt het ook wel Gedung Gajah genoemd, het ‘olifantengebouw’, vanwege het bronzen olifantenbeeld voor de ingang dat in 1871 door de koning van Thailand werd geschonken. Het museum is opgericht door een groep wetenschappers in Nederlands-Indië als het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. In 1868 ging het museum open voor publiek.

Het Nationaal Museum is tegenwoordig een van de beste musea in Indonesië waar je een beeld krijgt van de geschiedenis en cultuur van het land. De collectie van 140.000 voorwerpen bestaat uit onder meer uit archeologische vondsten, etnografische objecten van Indonesische koninkrijkjes, munten, keramiek, wapens, maskers, poppen en beelden, textiel en batikdoeken, hindoeïstische en boeddhistische kunst en enkele voorwerpen uit de tijd van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).  Bijzonder zijn de gouden en zilveren sieraden en juwelen die ooit eigendom waren van de radja’s en sultans van de Indonesische archipel. Een hoogtepunt in de archeologische schatkamer is een beeld van Prajnaparamita, de godin van de wijsheid, dat als het mooiste beeld van het oude Java wordt beschouwd.

Je vindt het Nationaal Museum aan de westkant van het plein Medan Merdeka in het centrum van Jakarta. Je kunt een bus nemen van TransJakarta en uitstappen bij de halte Monas. Buitenlandse toeristen betalen een hogere entreeprijs dan Indonesiërs. In samenwerking met de Indonesian Heritage Society worden regelmatig gratis rondleidingen gegeven in het Engels, Frans, Japans en Koreaans (check daarvoor de website). Het museum is maandag gesloten. Adres: Jalan Medan Merdeka Barat No.12, Central Jakarta. Website: www.museumnasional.or.id

Sculptuur in Nationaal Museum, Jakarta

Voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Wikimedia Commons; Flickr.com/VasenkaPhotography.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam