Tips voor een vakantie in Vientiane, Laos

Door Carmen van Verseveld

Vientiane is grootste stad van Laos en tevens de hoofdstad. Toch is het er niet zo hectisch als in andere Aziatische hoofdsteden, met scooters en tuktuks die van alle kanten aan komen scheuren. Het is er gemoedelijk en relaxed.

De stad heeft een rijke geschiedenis. Het was een van de belangrijkste steden van Indochina onder Frans gezag. Deze koloniale invloed vind je in Vientiane overal terug, met Franse straatnamen, Franse gebouwen en zelfs een heuse ‘Arc de Triomphe’.

Huur een fiets of neem een tuktuk om de stad te verkennen, maar te voet op pad is ook goed te doen. Vientiane is geen bestemming waar je een week voor uit hoeft te trekken, maar een bezoekje brengen aan de hoofdstad is de moeite waard. Bezoek één van de vele tempels of struin lekker over de boulevard aan de Mekong. Er is genoeg te zien!

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Vientiane

Xieng Khuan

Ongeveer 25 kilometer van het centrum van Vientiane kun je het Boeddha Park Xieng Khuan vinden. Er zijn meer dan 200 grote en kleine boeddhabeelden te bewonderen. Xieng Khuan ligt aan de Mekong en vanaf dit park heb je dan ook een mooi uitzicht over de rivier en over Thailand, dat aan de andere kant ligt. Het makkelijkste is er om met de tuktuk te komen of de bus te pakken. De sportievelingen kunnen natuurlijk ook de fiets pakken.

COPE Visitor Centre

COPE is een non-profit organisatie voor de slachtoffers van bommen. Tijdens de Vietnamoorlog werd Laos hevig door de Amerikanen gebombardeerd. Elke week sterven er nog mensen door bommen die niet ontploft zijn. In het centrum krijg je een beeld van wat zich heeft afgespeeld tijdens deze oorlog en wat de impact is geweest en nog steeds is. Ook kun je hier zien wat voor werk COPE verricht voor de slachtoffers.

Patuxai

De Patuxai (letterlijk: triomfboog) is de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe in Parijs. Je kunt voor een paar euro naar boven en genieten van het uitzicht. Een leuk weetje: de Patuxai is gebouwd met het geld dat de Amerikanen hadden gegeven om een vliegveld aan te leggen…

Tempels

Vientiane heeft meerdere tempels om te bezoeken. Hieronder twee ervan die de moeite waard zijn.

Pha That Luang is een gouden tempel net buiten het centrum van Vientiane. De heilige stupa is een heel belangrijk nationaal symbool. Je vindt het terug in het wapen van Laos en het staat afgebeeld op bankbiljetten.

Wat Si Saket is de oudste tempel van Vientiane. Men heeft zich wat betreft stijl en inrichting (vooral van het plafond) laten inspireren op het Paleis van Versailles in Frankrijk. Deze tempel met kleurrijke schilderingen bevat meer dan 2400 beelden van onder andere zilver, hout en steen.

Lao National Museum

In het nationaal museum kun je alles lezen over de geschiedenis van Laos, vanaf het jaar nul tot heden. Het museum neemt je mee langs verschillende oorlogen, zoals die met de Fransen. Ook leer je over de invloed van Japan op Laos tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Talat Sao

Op deze grote ochtendmarkt kijk je je ogen uit. Je kunt er van alles kopen. Souvenirs, kleding, noem maar op. Cheap shopping! Maar ook eten en drinken bijvoorbeeld. Naast de ochtendmarkt vind je een overdekt winkelcentrum met airconditioning (Talat Sao Mall). Lekker als je even de warmte wilt ontvluchten. Naast elektronicawinkels, sportwinkels en juweliers vind je hier onder andere een foodcourt, een grote supermarkt en een bioscoop. De markt en het winkelcentrum zijn vanaf 07.00 uur geopend.

Praktische informatie over een vakantie in Vientiane

Eten en drinken in Vientiane

Vientiane heeft een hoop leuke cafés en restaurantjes met een rijke keuze aan zowel westers als Aziatisch eten. Ook hier vind je de Franse invloed terug. Leuke Franse restaurants en wat dacht je van een lekker vers stokbrood van de Franse ‘boulangerie’?!

Iets anders wat je vaak terugvindt op de kaart, zowel in Laos als in de andere Aziatische landen, is sticky rice met mango. Zin in een biertje? Probeer dan eens het nationale biertje van Laos, met de toepasselijke naam ‘Beer Lao’. In Chokdee Cafe & Belgian Beer Bar vind je een hoop verschillende (Belgische) bieren voor een betaalbare prijs. En natuurlijk mag de Vlaamse friet (in puntzak!) mét mayonaise niet ontbreken.

Dong Palave Market is een grote avondmarkt, en daar vind je veel streetfood kraampjes met Laotiaans eten.

Overnachten in Vientiane

Ben jij een backpacker, een flashpacker of geniet je meer van luxe? Wat voor vakantie je ook viert, er is voor iedereen wel wat te vinden in Vientiane. De hostels zijn vaak erg basic maar goedkoop (lees: een paar euro). Lucky Backpackers is een vrij nieuw hostel en wat betreft kwaliteit iets beter.

Vervoer naar Vientiane

Het dichtstbijzijnde vliegveld van Vientiane is Wattay Airport en ligt een paar kilometer buiten het centrum. Er zijn alleen directe verbindingen met andere Aziatische steden zoals Bangkok, Kuala Lumpur en Hanoi, dus vlieg je vanaf Nederland dan heb je altijd een tussenstop. Voor het reizen binnen Laos kun je het vliegtuig pakken vanaf Luang Prabang of Pakse.

Vanaf elke (toeristische) bestemming in Laos gaan er (nacht)bussen naar Vientiane. Met de bus vanaf Pakse is het ongeveer 15 uur rijden naar Vientiane, van en naar Vang Vieng duurt zo’n 5 uur en van en naar Luang Prabang moet je met meer dan 12 uur reistijd rekening houden.

Ook kun je vanuit Thailand makkelijk over land in Vientiane komen, over de Thai-Lao Friendship Bridge. Er is een spoorlijn aangelegd tot de grens. Hierna kun je de bus pakken.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Vientiane, Laos, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/DonyaNedomam; Flickr.com/yeowatzup; globaltravelmate.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam