Shoestring - Nepal

Tips voor een vakantie in Pokhara, Nepal

Een vakantie in Pokhara beleef je de trekking-stad van Nepal, een relaxte backpackersstad om je op te laden of bij te komen van een trektocht door de Himalaya. Pokhara is vooral de uitvalsbasis voor het Annapurna Circuit, een van de bekendste trektochten rond de majestueuze 8091 meter hoge berg. Je kunt hier nog even lekker douchen, een biertje drinken, een pizza eten, een warme slaapzak huren en een paar mueslirepen kopen voordat je het Himalaya-gebergte in trekt. De nodige trekking permits en eventuele gidsen regel je hier.

Veel reizigers gaan tijdens hun vakantie meteen naar Pokhara voor de Annapurna-trail, maar het stadje is ook het startpunt voor andere en korte trektochten in de omgeving. En naast trekking kun je hier voor vele andere outdoor-activiteiten terecht, van bergbeklimmen en paragliden tot raften en mountainbiken. Zelfs als je niet zo actief wil zijn, is het de moeite waard om Pokhara te bezoeken tijdens je vakantie in Nepal.

Het is de enige plek ter wereld waar je de besneeuwde pieken van de Himalaya kunt zien, terwijl je zelf op nog geen 1000 meter hoogte bivakkeert. Vanuit Pokhara kun je drie reuzen van meer dan 8000 meter hoog bewonderen, de Annapurna, de Dhaulagiri en de Manaslu, zonder dat je last hebt van hoogteziekte. De tweede stad van Nepal is ook paradijselijk gelegen, in een vallei aan het Phewa-meer, waar je natuur met cultuur kunt combineren. Het ontbreekt er niet aan musea, tempels, monumenten en festivals, terwijl je tegelijkertijd de frisse berglucht op kunt snuiven.

Het is dus niet verwonderlijk dat Pokhara de populairste toeristische bestemming is van Nepal. Het is nog best wel een grote stad, maar met minder drukte, chaos en vervuiling dan in de hectische hoofdstad Kathmandu. Tijdens een vakantie in Nepal kun je een bezoek aan Pokhara niet overslaan, of je nu wel of geen trektocht wil maken. Hier vind je handige en leuke tips voor je verblijf in Pokhara!

Wat te doen en te zien in Pokhara

Varen op het meer van Phewa

De meest serene plek van Pokhara is het spiegelende Phewa-meer, dat vooral met de dauw in de ochtend betoverend is. Half zes ‘s ochtends is het beste tijdstip om foto’s te maken ;-). Het zoetwatermeer is het tweede grootste meer van Nepal en ligt in een pittoreske omgeving, omringd door bossen en glooiende heuvels. Je kunt een van de blauwe houten roeibootjes huren en over het meer roeien, of je laten roeien door een local. Het dragen van een zwemvest is verplicht als je gaat roeien.

Op een eilandje in het meer staat de Barahi Tempel, dat je bereikt na zo’n 10 minuten roeien. Het is een kleine hindoeïstische pagode die is neergezet om Durga te vereren, de beschermster van alle goden. Op zaterdag brengen locals hier vaak mannelijke dieren heen om te offeren. Je kunt het eilandje ook bereiken met een boottochtje, en dan mag je daar meestal een halfuur blijven.

International Mountain Museum

Nepal bezit acht van de tien hoogste bergen ter wereld, dus een museum kon hier niet over uitblijven. In het International Mountain Museum ontdek je meer over de geschiedenis van de bergsport en het maken van trekkings, onder meer met historische kleding en accessoires die sherpa’s door de eeuwen heen gebruikten.

Het museum geeft informatie over beroemde bergbeklimmers, bekende bergen en de cultuur en levensstijl van de mensen die hoog in de bergen wonen. Vanaf het terrein van het museum heb je toevallig ook zicht op de drie 8000-plussers rond Pokhara, de Annapurna, de Dhaulagiri en de Manaslu. Adres: Pardi Bazaar, Pokhara 33700, Nepal. Website: www.internationalmountainmuseum.org

World Peace Pagoda

De World Peace Pagoda is een witte boeddhistische stoepa op een heuvel ten zuiden van het Phewa-meer. De massieve stoepa is in de jaren ’70 gebouwd door Japanse boeddhistische monniken als symbool van wereldvrede. Tegenwoordig zijn er in de wereld meer dan 80 van deze vredes-pagodes. Vanaf de 1100 meter hoge heuvel heb je een spectaculair uitzicht op de stad Pokhara, het meer en het Annapurna-gebergte. Je kunt een taxi nemen en dan zo’n 10 minuten lopen, of een roeiboot huren en naar de zuidoever varen. Dan is het nog een klim omhoog over een modderig pad van zo’n 45 minuten.

Sarangkot

Als je alvast je beenspieren wilt trainen voor je trektocht door de bergen, kun je een dagwandeling van zo’n 3 tot 4 uur maken naar Sarangkot. Zo voorkom je overmatige spierpijn tijdens je vakantie! Sarangkot is een dorp op een 1591 meter hoge heuvel ten westen van Pokhara, waar je een fraai uitzicht hebt op de Annapurna, het Himalaya-gebergte en de vallei met het meer.

Vooral de zonsopkomst en de zonsondergang zijn spectaculair vanwege de roze en oranje tinten van de bergen. Behalve het maken van een trektocht kun je ook een taxi nemen naar Sarangkot, die er zo’n 30 tot 40 minuten over doet. Daarna is het nog 15 tot 20 minuten lopen naar de top. Je kunt de taxichauffeur vragen om op je te wachten voor de terugreis naar Pokhara. In Sarangkot zijn overigens ook een aantal lodges en restaurants.

Oude bazaar van Pokhara

De meeste reizigers blijven tijdens hun vakantie alleen in Lakeside Pokhara, het toeristische gebied rond het meer. Als je iets wil proeven van het ‘oude’ Pokhara, kun je een wandeling maken naar de oude bazaar, ongeveer 4 kilometer ten noorden van Lakeside (40 minuten wandelen). De geschiedenis van Pokhara gaat terug tot de 17e eeuw, toen het een kleine handelsstad was op de weg naar Tibet. De bazaar is het oudste gedeelte van de stad. Veel oude handelshuizen brokkelen af en zijn vervangen door moderne betonnen blokken, maar toch vind je er nog enkele rode bakstenen huizen die gebouwd zijn in de Newari-architectuur. Ook vind je er een tempel uit de 18e eeuw.

Bindabasini Tempel

Als je toch in de bazaar bent, kun je meteen een kijkje nemen bij de Bindabasini Tempel. Deze ligt ten noorden van de oude wijk en is een van de beroemdste en oudste tempels van Pokhara, waarschijnlijk gebouwd in 1789. Het is een kleine en witte hindoeïstische tempel die gewijd is aan de godin Gurda. De tempel heeft een grote religieuze betekenis voor de hindoe’s die in Pokhara wonen. Vooral op zaterdag is het erg druk met hindoe’s die Durga komen aanbidden. In het park rond de tempel gaan ze picknicken met familie en vrienden. De Bindabasini Tempel staat op een kleine heuvel waar je ook een prachtig uitzicht hebt op de bergen van de Himalaya. Aan de voet van de heuvel begint de weg naar Sarangkot.

Himalayan Golf Course

Hoe bijzonder is het om tijdens je vakantie te golfen tussen het Himalayagebergte? In Pokhara kan dat op de Himalayan Golf Course, die tot de tien meest bijzondere golfbanen ter wereld wordt gerekend. De golfbaan ligt in een groene vallei rond de Bijayapur-rivier, waar vee en buffels vrij kunnen grazen om het gras kort te houden. De baan bestaat uit 18 holes en wordt ook gebruikt voor professionele wedstrijden. Website: www.himalayangolfcourse.com

Bandipur

Ongeveer 68 kilometer ten oosten van Pokhara, langs de weg naar Kathmandu, ligt het charmante Bandipur. Het is een eeuwenoude handelsstad op de route tussen India en Tibet dat door de jaren heen weinig is veranderd. Je kunt hier de goed bewaard gebleven Newari-architectuur bewonderen, evenals tempels, heilige grotten en andere heiligdommen. In de hoofdstraat vind je koffietentjes waar je kunt ontspannen met een boek en wifi. Bandipur ligt op een 1030 hoge heuvel en is ook een ideale plek om te wandelen in de omgeving, door groene bossen en traditionele dorpjes. Op een halfuur wandelen ligt Siddha Gufa, de grootste grot van Nepal.

Praktische tips voor een vakantie in Pokhara

Reizen naar Pokhara

Pokhara ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Kathmandu en kun je vanuit de hoofdstad bereiken met de bus, de minibus, de taxi of het vliegtuig. De rit met de bus duurt minstens 7 tot 8 uur over een bochtige en hobbelige weg met afgronden langs diepe ravijnen, dus kijk niet teveel naar buiten als je jezelf geen angst wil inboezemen…

Er gaan dagelijks vele lokale (overvolle) bussen van Kathmandu naar Pokhara, maar je kunt ook de toeristenbus met airconditioning nemen die ‘s ochtends om 07.30 uur vanuit de backpackerswijk Thamel vertrekt. Deze busdienst wordt onder meer verzorgd door busmaatschappij Greenline. Reizend vanuit India kun je in de grensplaats Sunauli (Sonauli) de bus nemen naar Pokhara. Je bent dan zo’n 9 tot 10 uur onderweg.

Vliegen naar Pokhara

Dagelijks gaan meerdere vliegtuigen vanuit Kathmandu naar Pokhara, een vlucht van ongeveer een halfuur. Je kunt een vliegticket boeken bij de Nepalese luchtvaartmaatschappijen Yeti Airlines en Simrik Airlines. Let er wel op dat deze airlines op de zwarte lijst staan van onveilige luchtvaartmaatschappijen van de Europese Unie.

Vanuit Pokhara gaan ook reguliere vluchten naar Jomsom. Pokhara Airport (PKR) is een klein regionaal vliegveld dat alleen voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. In de toekomst kun je mogelijk vanuit India naar Pokhara vliegen.

Overnachten in Pokhara

Pokhara is een populaire toeristische bestemming, dus er is genoeg keuze om te overnachten tijdens je vakantie in de stad. Er zijn meer dan 500 hotels, lodges en guesthouses, waarvan een groot deel zich richt op backpackers en trekkers. De meeste accommodatie vind je in Lakeside Pokhara, een toeristisch gebied rond het meer met vele hotels, restaurants, trekking-winkels, boetiekjes en reisbureaus. Pokhara heeft twee 5-sterrenhotels, het Fulbari Resort & Spa en het Pokhara Grande Hotel.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Nepal:

Tips voor een vakantie in Kathmandu

Kathmandu is een eeuwenoude stad barstensvol roodgekleurde tempels, kloosters en monumenten. Helaas zijn veel gebouwen verwoest tijdens de aardbevingen in 2015, maar langzaamaan wordt er gewerkt aan de wederopbouw. Lees hier meer over een vakantie in Kathmandu

Voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Pokhara, Nepal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/byheaven; Pixabay; Wikipedia; International Mountain Museum.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam