Adam’s Peak, Sri Lanka

De beste bezienswaardigheden in Sri Lanka

Adam's Peak in Sri LankaDe Adam’s Peak is met zijn 2243 meter een van de hoogste bergen van Sri Lanka en diepgeworteld in de cultuur en geschiedenis van het land. Deze kegelvormige berg staat ook wel bekend als de Sri Pada (vrij vertaald ‘de heilige voetafdruk’), vanwege een 1,60 meter lange voetafdruk op de top die tot Adam zou behoren (je weet wel, de man van Eva). Adam zou hier zijn voet op aarde hebben gezet nadat hij was verstoten uit het aardse paradijs. Zowel boeddhisten, hindoe’s, moslims als christenen beschouwen Adam’s Peak als een heilige plaats. Voor boeddhisten is de voetafdruk van Boeddha, voor hindoe’s is de afdruk gedaan door Shiva, de god van de schepping. Moslims geloven net als christenen dat Adam op de berg een stap heeft gezet. Het is dus een populair bedevaartsoord voor pelgrims – elk jaar klimmen duizenden mensen uit de hele wereld naar boven. Elke inwoner uit Sri Lanka wordt geacht de klim naar de top eens in zijn leven te maken. Vooral tijdens het bedevaartseizoen, van december tot en met mei, is het druk. Vermijd de weekenden, want dan sta je letterlijk in de rij voor de top.

Drukte op de Adam's PeakOok (niet-religieuze) reizigers en backpackers kunnen Adam’s Peak beklimmen. Je kunt de top via verschillende routes bereiken, die bestaan uit duizenden traptreden die in de rotsen zijn uitgehakt. De kortste route heeft 6442 treden – een tocht van zo’n 3 uur waarbij je ongeveer 1000 meter stijgt (en omlaag duurt dus ook nog eens een paar uur). Je kunt de Adam’s Peak op eigen gelegenheid beklimmen. Het is redelijk goed te doen, je hoeft geen ervaren bergbeklimmer te zijn en je hebt geen last van hoogteziekte, maar een gezonde fitte conditie is wel vereist. Langs de trappen zijn leuningen en touwen waar je je aan vast kunt houden.

Als je Adam’s Peak na middernacht gaat beklimmen, kun je genieten van de adembenemende oranjekleurige zonsopkomst en de driehoekige schaduw van de berg op het landschap in de omgeving. Het pad is verlicht met lantaarns, dus de duisternis is een minder groot probleem. Langs de route kun je drinken, fruit en souvenirs kopen en er zijn plaatsen om uit te rusten, maar neem voor de zekerheid ook zelf eten en drinken mee (vooral buiten het bedevaartseizoen, als veel kraampjes dicht zijn). Trek voor de beklimming in het donker warme kleding aan die je later kunt uittrekken als de zon opkomt en het snel warm wordt.

Adam’s Peak ligt in het zuiden van de centrale hooglanden van Sri Lanka, ongeveer 65 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo. Het startpunt is het dorp Dalhousie. Daar zijn verschillende guesthouses en kun je eventueel een gids regelen. Dalhousie kun je bereiken met een bus of tuktuk vanuit de plaats Hatton (per trein en bus bereikbaar vanuit Colombo en Kandy).

Zonsopkomst vanaf de Adam's Peak

Voor het laatst bijgewerkt op 22 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Adam’s Peak in Sri Lanka, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/jeka_lw; Flickr.com/Feng Zhong; Flickr.com/PercyGermany.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam