Tips voor het aanvragen van een visum voor Sri Lanka

Ga je op vakantie naar Sri Lanka? Dan heb je een visum nodig. Dat geldt voor iedereen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit. Zonder visum kom je het land niet binnen. Ook baby’s en kinderen met een eigen paspoort moeten een visum hebben.

Het aanvragen van een Srilankees visum moet je voor vertrek regelen. Je kunt dus geen visum aanvragen bij aankomst op een internationaal vliegveld of per schip in een haven. Begin hier dus tijdig mee.

Voor een verblijf in Sri Lanka verstrekken de autoriteiten verschillende soorten visa. Een Visit Visa is bedoeld voor vakantiegangers, zakenreizigers, een bezoek aan vrienden of een yoga retreat. Als je gaat werken of studeren in Sri Lanka heb je een Residence Visa nodig. Voor een korte tussenstop in Sri Lanka, terwijl je op weg bent naar een volgende bestemming, is een Transit Visa voldoende.

Voor een vakantie of een korte zakenreis moet je sinds 2012 een zogeheten e-visum of ETA regelen. De afkorting ETA staat voor Electronic Travel Authorization. Deze ETA kun je vooraf via internet aanvragen.

Een toeristenvisum is geldig voor maximaal 30 dagen. Het is een visum met double entry, dus je mag binnen 30 dagen twee keer het land binnenkomen. Dat is handig als je vanuit Sri Lanka een uitstapje wilt maken naar India, de Malediven of de Seychellen. Een transitvisum is geldig voor maximaal 48 uur. Als je gaat werken of studeren in Sri Lanka en langer in het land zal verblijven, moet je een visum aanvragen bij de Ambassade van Sri Lanka in Den Haag.

Wat zijn de vereisten voor een visumaanvraag?

Voor je visum voor Sri Lanka dien je in ieder geval te beschikken over een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook dien je in het bezit te zijn van een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.

Daarnaast moet je kunnen bewijzen over voldoende financiële middelen te beschikken om je vakantie in Sri Lanka te kunnen bekostigen. Verder moet je een adres opgeven van de plek waar je verblijft. Dat kan de accommodatie zijn die je hebt geboekt, maar je kunt ook een willekeurig hotel opgeven waar je niet daadwerkelijk zal verblijven. Als je gaat backpacken in Sri Lanka heb je de route meestal niet al van tevoren vastgelegd.

Hoe werkt de visumaanvraag?

De ETA kun je aanvragen via de officiële website van de Sri Lanka Immigration and Emigration Authority: www.eta.gov.lk. Je kunt het visum ook makkelijk online regelen via een visumdienst, die je het werk uit handen neemt en waar je op een Nederlandstalige website terecht kunt.

Op de website vul je al je persoonlijke gegevens in en de reisgegevens, zoals de (verwachte) dag van aankomst en je vluchtnummer. Je kunt ook de gegevens invullen van een groep reizigers. De kosten van een toeristenvisum bedragen $ 35 per persoon (in 2018). Je kunt de kosten betalen met een creditcard (Visa, MasterCard of American Express). Voor kinderen tot 12 jaar is het gratis om een visum voor Sri Lanka aan te vragen. Ook een transitvisum is gratis.

De behandeling van een ETA-aanvraag duurt ongeveer drie werkdagen. Aan de hand van een ontvangen registratiecode kun je via internet de status checken van je visumaanvraag. Je ontvangt de ETA-goedkeuring in je e-mail. Het is raadzaam hiervan een printje te maken en dit mee te nemen, zodat je dit bij aankomst in Sri Lanka eventueel aan een immigratiebeambte kunt laten zien. Normaal hoef je dit niet te tonen, omdat de autoriteiten aan de hand van je paspoortnummer kunnen zien of je in het bezit bent van de ETA. Na de uitgifte is de ETA drie maanden geldig, dus binnen die tijd moet je naar Sri Lanka reizen.

Mocht je geen ETA via internet kunnen aanvragen, dan kun je ook altijd langs de Ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Voor een bezoekersvisum gelden dezelfde vereisten. Je moet ter plekke een formulier invullen en krijgt de ETA na gemiddeld drie dagen in je paspoort. Het tarief van $ 35 is ook gelijk.

Verlengen van je visum

Het toeristenvisum kun je in Sri Lanka maximaal twee keer verlengen, telkens voor een periode van 3 maanden. Dit kun je regelen bij een Immigration Service Center in Colombo of in Battaramulla (vlakbij de hoofdstad). Als je over een geldig paspoort en de juiste documenten beschikt en een goede reden kunt geven, is de verlenging meestal geen probleem.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het aanvragen van een visum voor Sri Lanka, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam