Wat te doen in Colombo, Sri Lanka: 10 tips!

Door Anouk Fieten

Colombo wat te doenGa jij binnenkort op vakantie naar Sri Lanka en vraag je je af wat je in de stad Colombo moet doen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vertellen wij je over de leukste activiteiten en de mooiste bezienswaardigheden van Colombo. Bovendien geven we je aan het einde van dit artikel tips over waar je het beste kunt verblijven, wat je écht moet eten en drinken en hoe je vanuit Nederland het beste naar Colombo kan reizen.

Colombo – niet te verwarren met Colombia, het Zuid-Amerikaanse land – is de hoofdstad van Sri Lanka en ligt dus in Azië. Met meer dan een half miljoen inwoners is dit de belangrijkste stad van het land. Colombo ligt aan de westkant van het eiland en heeft een belangrijke haven, van waaruit al duizenden jaren handel wordt gedreven.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Colombo?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Colombo

Sri Lanka is door de tijd heen in handen geweest van de Portugezen, de Britten en – jawel – de Nederlanders. Van deze koloniale periode zijn nog veel overblijfselen te vinden, zowel op het hele eiland als in de hoofdstad. Inmiddels wordt de skyline van de Sri Lankaanse hoofdstad ook gedomineerd door torenhoge wolkenkrabbers, met meer dan 50 of 60 verdiepingen. Wil je weten wat er allemaal te doen is in Colombo? Lees dan snel verder voor de 10 leukste tips!

Bezoek de Gangaramaya Tempel

De Gangaramaya Tempel is één van de belangrijkste tempels in heel Sri Lanka. Het is een oude, boeddhistische tempel die in de 19e eeuw werd gebouwd. De architectuur van deze tempel is niet alleen Sri Lankaans, maar bevat ook details van andere Aziatische landen en culturen. De reden voor zijn populariteit is dat de tempel, naar men zegt, in het bezit is van een lok van het haar van Boeddha.

Gangaramaya tempel in Colombo

Deze tempel staat op het water (het Beira Meer – ook zeker een aanrader, zoals je verderop in dit artikel zal lezen) en bereik je via een brug. Vandaag de dag is de tempel niet alleen een plek voor gebeden, maar ook voor educatie en cultuur. Zo heeft de Gangaramaya Tempel een eigen bibliotheek, een museum en meerdere ruimtes om lessen te volgen. In het museum bewonder je onder andere verschillende munten en sierraden. Adres: 61 Sri Jinarathana Rd, Colombo 00200, Sri Lanka. Website: www.gangaramaya.com

Ontdek de hoogtepunten in Colombo tijdens een dagtrip
Boek een tour naar de Gangaramaya-tempel en andere bezienswaardigheden

Ga naar het Nederlands Ziekenhuis

Hoewel we niet per se trots mogen zijn op ons verleden in Azië, is het als Nederlander wel heel interessant om de overblijfselen van de Nederlandse bezetting in Sri Lanka terug te zien. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan het Nederlandse Ziekenhuis (Dutch Hospital) dat ook nu nog in Colombo staat. Het ziekenhuis is in de 17e eeuw gebouwd en is daarmee, naar verluidt, het oudste gebouw in de wijk Colombo Fort. Deze wijk is het financiële centrum van de stad, waar nog veel overblijfselen van de koloniale tijd te vinden zijn.

Dutch Hospital in Colombo

Het Nederlandse Ziekenhuis was bedoeld om zorg te bieden aan personeelsleden van de VOC die in Sri Lanka gestationeerd waren. Later werd het gebouw een politiestation en sinds 2012 is het een winkelcentrum met restaurants. Wil je graag een hapje gaan eten of een souvenir kopen, dan is dit zeker een goede locatie om te bezoeken. Zowel toeristen als de lokale bevolking zijn hier dagelijks te vinden. Adres: Hospital St, Colombo 00100, Sri Lanka.

Maak een dagtrip naar Sigiriya en Dambulla

Trek er ook zeker een dagje op uit vanuit de stad en maak bijvoorbeeld een dagtrip naar Sigiriya en Dambulla. Het duurt vanuit Colombo ongeveer zo’n 4 uur om beide plekken te bereiken. In de stad Sigiriya vind je de Leeuwenrots (Lion Rock). Deze plek staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een enorm complex, gebouwd in de 5e eeuw na Christus. Het diende als kasteel en als klooster, maar na negen eeuwen verliet men het complex en raakte het in verval. In Sigiriya zijn ook vele afbeeldingen van historische heersers te bekijken.

Colombo Sigiriya

In Dambulla vind je een stelsel aan grotten, die van binnen te bewonderen zijn. De rots waarin deze grotten zich bevinden is ook te beklimmen. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over het binnenland van Sri Lanka en, onder andere, op Sigiriya. Bovendien staat op deze rots een grote, gouden tempel met een Boeddhabeeld van 30 meter hoog. Deze tempel staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is zeker de moeite van het bezoeken waard!

Ontdek oude rotskunst, Boeddhabeelden en een grottentempelcomplex
Boek hier een dagtrip naar Sigiriya en Dambulla vanuit Colombo

Leer over de geschiedenis in het Colombo National Museum

Hou je ervan om musea te bezoeken wanneer je op reis bent, dan mag je het Colombo National Museum zeker niet overslaan. Hier leer je alles wat je wil en kan weten over de geschiedenis van Sri Lanka en de hoofdstad Colombo. Het land is duizenden jaren oud en dus is er veel te vertellen. In 1876 werd het museum geopend en het heeft twee verdiepingen waar je tentoonstellingen kunt bezichtigen.

Colombo nationaal museum

In ruim tien museumzalen bekijk je kunstwerken, kledingstukken, sierraden, munten, wapens en andere voorwerpen die meer vertellen over het leven in Sri Lanka van voorheen. Sommige voorwerpen dateren van wel meer dan zes eeuwen geleden. Op die manier maak je een reis door Sri Lanka vanaf het vroege begin van de beschaving tot nu, in de moderne tijd. Ben je niet van plan om naar de tentoonstellingen van het museum te gaan, bekijk dan in ieder geval de buitenkant. Het koloniale gebouw waarin het museum zich bevindt, is mooi genoeg van zichzelf. Adres: Sir Marcus Fernando Mawatha, Colombo 00700, Sri Lanka.

Wandel door het Viharamahadevi Park

Ben je in het museum geweest, loop dan even door naar het Viharamahadevi Park. Dit park bevindt zich vlakbij het Colombo National Museum en is echt een aanrader. Het is een van de weinige plekken in de stad waar zoveel ruimte is in de openlucht. In het park vind je fonteinen, speeltuinen, een kleine dierentuin, een standbeeld als aandenken aan de Tweede Wereldoorlog, de Nationale Bibliotheek en een enorm Boeddhabeeld.

Colombo stadspark

Eerder stond dit park bekend als Victoria Park, vernoemd naar de Britse koningin Victoria. In 1958 kreeg het park een nieuwe naam, Viharamahadevi, naar de gelijknamige koningin van het gebied, die zo’n 200 jaar voor Christus regeerde. Dit park is de perfecte plek om een pauze te nemen van de drukke winkels en hectische straten. Je dompelt je hier onder in het lokale leven van de Sri Lankaanse bevolking. Verder staat er een openluchttheater in het park waar lokale artiesten regelmatig een optreden geven.

Relax op Mount Lavinia Beach

Wil je wat doen om te ontspannen tijdens je trip naar Colombo? Ga dan naar Mount Lavinia Beach. Stel je een strand voor met gouden zandkorrels en een helderblauwe zee. Nu nog een strakblauwe lucht, heerlijk warme zonnestralen en een drankje in je hand. Precies, dit is het strand van Mount Lavinia. Dit strand bevindt zich in de buitenwijken van Colombo, op zo’n 30 minuten rijden ten zuiden van het centrum. Het is één van de bekendste stranden van Sri Lanka, waar veel toeristen komen om lekker tot rust te komen en te genieten van de zee en de zon.

Strand van Mount Lavinia in Colombo

Het strand is vele kilometers lang. Op sommige plekken wemelt het van de strandgangers; op andere plekken is het rustig en ben je haast alleen. Langs de kust vind je, naast hotels, ook verschillende restaurantjes. Hier kun je aanschuiven voor een heerlijke maaltijd met vis of zeevruchten, vers gevangen door de lokale bevolking. Ook op het strand zelf zijn heerlijke snacks verkrijgbaar, zoals kokoswater en vers fruit.

Wil je graag aan het strand van Colombo verblijven?
Bekijk hier de beste strandhotels bij Mount Lavinia Beach

Bewonder het Galle Face Green

Kun je niet kiezen tussen het park en het strand, dan ga je naar Galle Face Green. Dit is een groot park naast de zee, met een eigen strand. Naast het Viharamahadevi Park is dit één van de grootste ruimtes in de openlucht. Neem plaats in het zand, wandel over de promenade en kijk hoe de zon langzaam ondergaat. Speel mee met de sporten die de lokale bevolking hier uitoefent, zoals cricket en voetbal. Het is een prachtige plek om te genieten van de stad, terwijl je toch een beetje in de natuur bent.

Galle Face Green in Colombo

Ooit werd dit gebied door de Nederlanders vrijgemaakt zodat ze goed zicht hadden op zee. Maar Galle Face Green staat niet alleen bekend om zijn strand en promenade, maar ook om de vele tentjes waar je wat te eten kunt halen. Wil je authentieke Sri Lankaanse streetfood gerechten uitproberen, dan is dit the place to be. Verschillende curries, stukken fruit, verse sapjes… Je vindt het hier allemaal!

Ervaar de drijvende markt van Pettah

Een bezoek aan de drijvende markt van Pettah (Pettah Floating Market) mag zeker niet ontbreken aan je verblijf in Colombo. Pettah is een van de districten van Colombo en bevindt zich in het centrum van de stad. Een van de redenen waarom veel reizigers en locals naar dit gedeelte van de stad gaan, is vanwege de markt. En niet zomaar een markt: een markt die drijft op het water.

Colombo markt

De drijvende markt van Pettah in Colombo heeft zo ongeveer alles wat je maar zou willen kopen. Van vers fruit en Sri Lankaanse snacks, tot kleding en elektronische spullen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het daar. Wandel over de houten paden over het water, tussen wel bijna honderd marktkraampjes met verschillende producten. Ben je klaar met de markt, duik dan ook de rest van de wijk Pettah in. Een authentiekere wijk in Sri Lanka kun je haast niet te zien krijgen! Adres: W E Bastian Mawatha, Colombo 01000, Sri Lanka.

Ga uitrusten bij het Beira Meer

Breng je een bezoek aan de Gangaramaya Tempel, dan kan je daarna uitrusten aan de oevers van het Beira Meer. Dit meer heeft een groenblauwe kleur en het is een fijne plek om even te gaan zitten en van het uitzicht te genieten. Vanaf hier zie je niet alleen de Gangaramaya tempel, maar ook het eiland van het meer. Daar staat het Simamalaka altaar. Vind je het leuk om het meer beter te leren kennen, huur dan een bootje en vaar over het water.

Beira Meer in Colombo

Het Beira Meer werd in het koloniale tijdperk gebruikt om goederen te vervoeren binnen de stad. Het woord beira betekent in het Portugees dan ook ‘grens’. Valt er wat te vieren in de stad, dan is dit meer ook vaak de locatie waar je moet zijn. Regelmatig zijn hier vuurwerkshows of andere vieringen te bewonderen. Overweeg een bezoekje aan het meer dus zeker als je je afvraagt wat je wil doen in Colombo!

Bewonder de Jami Ul-Alfar Moskee

Ook de Jami Ul-Alfar Moskee mag je zeker niet missen wanneer je een tijdje in Colombo bent. Dit is één van de oudste moskeeën in de stad. Het gebedshuis werd gebouwd in de 20e eeuw, toen de Arabieren in het huidige Colombo kwamen wonen, en ziet er zowel van binnen als van buiten prachtig uit. Wandel je door de straten van het eerdergenoemde Pettah, dan is de moskee zeker niet te missen. Wanneer er geen gebedsdiensten zijn, mag je de moskee als bezoeker ook van binnen bewonderen.

Rode Moskee in Colombo

Je herkent de moskee aan de rood-met-wit gestreepte muren die bijna hallucinerend aandoen. Inwoners van Colombo noemen de moskee daarom ook wel de Red Mosque. Vanwege deze ongebruikelijke kleurencombinatie is het een populaire bezienswaardigheid voor bezoekers van de stad.

Jami Ul-Alfar Moskee in Colombo

Voor de echte kenners onder ons: de architectuur is een mix van gotische, neoclassicistische en indo-islamitische stijlen. Zegt dit je niet zo veel, ook dan is de moskee zeker de moeite waard. Vergeet niet een foto te nemen van de buitenkant, want dit gebouw wil je niet snel meer vergeten! Adres: 228 2nd Cross Street, Colombo 01100, Sri Lanka.

Wat te doen in Colombo: praktische tips

Overnachten in Colombo

Aan plaatsen om te overnachten is in Colombo in ieder geval geen gebrek. Een van de schattigste hotels is het Lavonca Boutique Hotel. Dit hotel heeft ruime kamers met een eigen badkamer. Een aantal kamers heeft zelfs een eigen terras en een zithoek! Buiten vind je het zwembad met prachtig uitzicht over de stad. ’s Avonds wordt het buitengedeelte mooi verlicht. Een ervaring die je niet mag missen!

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Colombo?
Reserveer hier een hotel of guesthouse in Colombo, tegen de laagste prijzen

Of slaap bijvoorbeeld in de 55TG Boutique Suites. Dit een stijlvol ingericht huis uit 1920 net buiten de stad, waardoor je geen last hebt van het hectische stadsleven van Colombo. Het is de ideale plek om even helemaal tot rust te komen na een druk dagje sightseeing. Sommige kamers hebben een kitchenette, een eethoek en een zithoek. Het hotel heeft ook een eigen zwembad en een restaurant. Verder kun je er kooklessen volgen, gegeven door de lokale bevolking, zodat je precies leert hoe je en Sri Lankaans gerecht in elkaar moet zetten!

Colombo 55TG Boutique Suites Hotel

Eten en drinken in Colombo

Over eten gesproken: terwijl je in Colombo bent, moet je natuurlijk ook even proeven aan het lokale leven. Letterlijk! Er zijn verschillende gerechten die je echt moet proberen tijdens jouw reis. Een voorbeeld daarvan is het nagerecht watalappan. Dit is een typisch Sri Lankaanse custard, gemaakt van kokosmelk, een specifiek soort suiker, eieren en allerlei specerijen, waaronder nootmuskaat en kardemom. Dit mengsel wordt gedurende drie kwartier verhit en daarna komt er een soort karamelachtige laag overheen. De locals garneren het dessert vaak met geroosterde cashewnoten en partjes mandarijn. Heerlijk!

Colombo watalappan

Wat je ook zeker moet proberen: kottu. Om dit te maken snijdt de kok roti-pannenkoekjes in reepjes en mengt dit met fijngesneden kool en wortel. Ook wordt het gerecht soms bereid met kip of andere groenten. Dit alles gooit hij in een pan, bakt het goudbruin en dan krijg jij het op je bord. Een lekkere, simpele maaltijd met ontzettend veel smaak.

Reizen naar Colombo

Reizen van Nederland naar Colombo is zo gemakkelijk nog niet. Er gaan in ieder geval geen directe vluchten. En hoewel de vluchten niet heel duur hoeven te zijn, duurt het wel lang voordat je op je bestemming aankomt. Reken al snel op 13 tot 18 uur om van Amsterdam Schiphol naar Colombo te vliegen, met één of meerdere tussenstops.

Een van de snelste opties (13 uur) is vliegen met een overstap op vliegveld London Heathrow. Vanuit Londen vliegt Sri Lankan Airlines één of twee keer per dag naar Colombo, een vlucht van 10½ uur. Je kunt Colombo ook redelijk snel bereiken met een overstap in een van de Golfstaten, zoals Qatar of Dubai.

Zoek je een vliegticket voor je reis naar Sri Lanka?
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Colombo

Colombo skyline

Alle internationale vluchten komen aan op Bandaranaike International Airport (CMB) (www.airport.lk). De luchthaven ligt ongeveer 22 kilometer ten noorden van het centrum van Colombo. Vanaf het vliegveld rijdt ieder half uur een bus die naar het centrale busstation van Colombo. De rit duurt ongeveer 50 minuten. Het busstation ligt redelijk centraal, in de wijk Pettah. Vanaf hier kun je lopen naar je hotel of je kunt een bus of taxi nemen.

Vermijd wachtrijen en stress bij aankomst in Colombo
Boek hier alvast een privé taxitransfer naar je hotel in Colombo

Uiteraard is het ook mogelijk om een taxi te nemen vanaf de luchthaven, maar hiervoor betaal je wel meer dan voor de bus. Een taxi naar het centrum doet er gemiddeld 40 minuten over. Tot slot heb je nog de optie om een auto te huren op het vliegveld. Er zijn verschillende aanbieders met een loket op het vliegveld te vinden. Maar let op: het verkeer op Sri Lanka rijdt aan de linkerkant van de weg!

Over Anouk

Anouk FietenHi! Mijn naam is Anouk en ik reis sinds januari 2022 de hele wereld over. Dit doe ik terwijl ik werkzaam ben als (freelance) tekstschrijver en dus kan ik eindeloos doorreizen. Ondertussen ben ik in Latijns-Amerika geweest, heb ik heel wat landen in Europa bezocht en ben ik bezig aan een rondreis door Zuidoost-Azië. En daar komen vast nog veel meer bestemmingen bij!

Voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Colombo, Sri Lanka, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam