Booking Albanië

Skanderbegplein, Tirana, Albanië

De beste bezienswaardigheden in Tirana

Het Skanderbegplein is het hart van Tirana, het grootste plein in het centrum van de hoofdstad waar alle wegen op uitkomen. In het midden staat een beeld van een paard met daarop Gjergj Skanderbeg (1405-1468), de nationale held van Albanië naar wie het plein is vernoemd. Hij leidde in de vijftiende eeuw het verzet tegen de invasie van het Ottomaanse Rijk. Het 11 meter hoge standbeeld werd geplaatst in 1968, op de 500e sterfdag van Skanderbeg.

Het Skanderbegplein was ooit de plek van een bazaar, maar de Oostenrijkers hebben hier in 1917 een plein aangelegd. Rond het Skanderbegplein vind je talloze regeringsgebouwen en culturele instellingen, waaronder het Nationaal Museum, de Nationale Opera, de Nationale Bibliotheek, de National Bank of Albania en de Et’hem Bey-moskee. Behalve de moskee dateren veel gebouwen uit de communistische tijd, waardoor het Skanderbegplein nog een beetje de sfeer ademt van de Oostbloktijd. Voor het museum stond vroeger een gouden standbeeld van de vroegere dictator Enver Hoxha (1908-1985), maar een woedende menigte heeft dit beeld in 1991 omver getrokken. Nog steeds het plein soms het toneel van demonstraties en protesten.

Wil je meer bezienswaardigheden ontdekken in Tirana?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Tirana

Het plein is in 2017 voor een bedrag van € 13,5 miljoen ingrijpend gerenoveerd, waarbij een groot deel tot voetgangersgebied is gemaakt en enkele drukke straten verdwenen. Voor een oppervlakte van 28.000 vierkante meter zijn stoeptegels uit alle delen van Albanië gehaald en er staan meer dan 100 fonteinen om de plaats koel te houden tijdens hete zomers. Volgens het stadsbestuur is het Skanderbergplein sindsdien het grootste voetgangersgebied van de Balkan. Het plein is een goed startpunt om Tirana te ontdekken.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Skanderbegplein in Tirana, Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam