Autorijden in Albanië

Autorijden in Albanië is avontuurlijk, maar niet onoverkomelijk. Een flinke dosis rijervaring is eigenlijk wel vereist als je de wegen van Albanië wilt berijden. Het is een van de armste landen van Europa, dus de kwaliteit van de wegen laat nogal eens te wensen over. De laatste jaren is de overheid bezig met een fikse inhaalslag om de toestand van de wegen te verbeteren, maar vooral op de secundaire wegen tref je nog veel gaten, hobbels en kuilen.

Daarnaast is het verkeer vaak chaotisch door het rijgedrag van Albanese automobilisten. Zij stoppen op elk moment dat ze willen, ook al is dat midden op de snelweg. Zelfs voor een telefoontje, het kopen van een watermeloen of een chat met een vriend zetten ze hun auto midden op de weg stil. Het is dus oppassen geblazen, als je met 100 kilometer per uur aan komt rijden. Ook kunnen ze elk moment vanaf een zijweggetje de snelweg op kunnen rijden.

Automobilisten in Albanië gebruiken zelden hun richtingaanwijzers en ze blijven bijna nooit op hun eigen rijbaan. Ze lijken altijd haast te hebben en halen in wanneer ze maar willen, ook al rijden ze in een bocht of komen er tegenliggers aan. De hoofdstad Tirana is nog een tikkeltje erger dan in de rest van het land. Als je zonder kleerscheuren kunt autorijden in Tirana, kun je overal autorijden. Het verkeer is de chaos ten top. Auto’s rijden met z’n tweeën, drieën of vieren naast elkaar op wegen zonder strepen, op rotondes gelden voorrangsregels niet en geldt het recht van de sterkste en het getoeter klinkt er non-stop. Autorijden in Tirana is voor onverschrokken automobilisten die het lef hebben met hun auto hun ruimte op de weg te claimen.

Autorijden in Tirana, AlbaniëNaast de automobilisten zijn er talloze andere ‘weggebruikers’. Je moet niet gek opkijken als mensen fietsen op de snelweg en ook ezelskarren of paardenkarren kom je overal tegen. Voetgangers staan half op de weg als ze naar de overkant van de straat willen en er zijn zelfs waaghalzen die de snelweg oversteken (viaducten zijn er nog amper in het land). Autorijden in Albanië is vooral in het begin erg wennen en je moet de hele tijd je aandacht bij het verkeer houden, maar al snel ga je mee met de flow. Als je al vaak hebt gereden in landen rond de Middellandse Zee, weet je al een beetje wat je kunt verwachten.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Verkeersregels in Albanië

Met het gedrag van de Albanese automobilisten zou je het niet verwachten, maar er zijn wel degelijk verkeersregels in het land. De politie controleert er ook streng op. Vroeger kon je nog een boete ontlopen door een corrupte agent wat bankbiljetten toe te stoppen, maar daar kom je tegenwoordig niet meer mee weg.

In Albanië rij je dus rechts van de weg (al vraag je je af of de locals dit ook weten) en je moet minimaal 18 jaar oud zijn om auto te rijden. Verkeer van rechts heeft voorrang en autogordels zijn op de achterbank verplicht in voertuigen met bouwjaar 1990 of later. Op snelwegen is de maximumsnelheid 110 kilometer per uur, op hoofdwegen 80 à 90 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 40 kilometer per uur. Het is verplicht een EHBO-koffertje in de auto te hebben. Het land kent geen tolwegen.

Aan benzinestations is geen gebrek in Albanië. Overal langs de wegen kom je overmatig veel benzinestations tegen. Het zijn er zoveel, dat een deel waarschijnlijk door de drugsmaffia uit de grond is gestampt om geld wit te wassen. Als je moet tanken, ga dan naar een bonafide benzinestation waar ook andere auto’s staan en personeel rondloopt, bijvoorbeeld van Kastrati. Alleen in afgelegen bergachtige streken zijn benzinestations schaars.

Autohuur in Albanië

Het is mogelijk een auto te huren in Albanië. Autoverhuurbedrijven vind je vooral op het internationale vliegveld en in Tirana. Je kunt ook op andere locaties een auto huren, zoals in de badplaats Durrës, maar dan wordt de huurauto meestal daarheen gebracht waarvoor je ook extra moet betalen. De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Albanië is meestal 23 jaar, maar dit kan variëren per verhuurbedrijf.

De balies van de autoverhuurbedrijven op de luchthaven van Tirana zijn niet altijd bemand. Het is dus raadzaam van tevoren de huur van een auto te regelen en dit niet te doen bij aankomst. In de zomermaanden is sowieso verstandig een huurauto te reserveren omdat de vraag dan groot is. Je kunt online een auto in Albanië huren bij Sunny Cars, waarbij je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en geen verborgen kosten hebt. Meer informatie over het huren van een auto in Albanië bij Sunny Cars.

Autohuur in Albanië is relatief goedkoop vergeleken met andere Europese landen. Ook is het nog betaalbaar om een auto met chauffeur te huren. Gezien de chaotische situatie in het verkeer kan dit wellicht een optie voor je zijn.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor je vakantie in Albanië:

Tips voor een vakantie in Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië, een plek waar de koele communistische kilte langzaam wordt verdreven door westerse opgewektheid. Gedreven entepreneurs beginnen innovatieve internet start-ups, overal openen nieuwe winkels en restaurants en er zijn plannen voor uit de kluiten gewassen wolkenkrabbers. Lees hier meer over een vakantie in Tirana

Wat te doen in Durrës: 8 tips

Durrës is de tweede stad van Albanië en dankzij de kilometerslange stranden een populaire badplaats. Maar het is ook een veelzijdige havenstad met een rijke geschiedenis en bijzondere archeologische bezienswaardigheden. Hier vind je 8 tips wat te doen en te zien is in Durrës

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam