Booking Albanië

Reizen naar Albanië

Reizen met het vliegtuig naar Albanië

Het vliegtuig is de snelste en makkelijkste manier om naar Albanië te reizen. Transavia verzorgde enkele jaren rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar de Albanese hoofdstad Tirana, maar is daar in april 2020 helaas mee gestopt. Sindsdien kun je alleen met een overstap naar Albanië reizen.

Je kunt naar Albanië vliegen met een overstap in een Europese stad, zoals Parijs, Rome, Zürich of Wenen. Vooral vanuit Italië gaan veel vluchten naar Albanië, omdat er een grote gemeenschap Albanezen in dat land woont. Ook gaan er vluchten naar Tirana vanuit Duitse steden als Frankfurt en München. Inclusief een overstap ben je vanuit Nederland ongeveer 4½ tot 5½ uur onderweg.

Vanuit België gaan wel directe vluchten naar Albanië. Luchtvaartmaatschappij TUIfly vliegt een paar keer per week van Brussel naar Tirana. De vliegtijd is 2 uur en 50 minuten. Ook kun je vanuit Nederland het vliegtuig nemen naar het Griekse eiland Corfu, dat vlak voor de kust ligt van Albanië. Daar kun je de veerboot nemen (zie onder).

Bij KLM is een vliegticket naar Tirana te koop vanaf € 264
Boek hier een vliegticket bij KLM naar Tirana

Luchthaven van Tirana

Albanië heeft één internationale luchthaven: Tirana International Airport Mother Teresa (TIA). Het vliegveld ligt ongeveer 11 kilometer ten noorden van de hoofdstad en staat ook wel bekend als Rinas International Airport, omdat het vlakbij het dorpje Rinas ligt. Het is een kleine, maar moderne luchthaven met gratis wifi.

Na aankomst moet je enige tijd in de rij staan voor de paspoortcontrole. De immigratieambtenaar vraagt het doel van je reis, hoe lang je van plan bent te blijven en zet een stempel in je paspoort. Ook worden alle gegevens in de computer ingevoerd (het heeft nog steeds wat communistische trekjes).

In de aankomsthal vind je een wisselkantoor waar je euro’s voor Albanese leks kunt wisselen en geldautomaten (die het niet altijd doen). De luchthaven beschikt verder over restaurants, bars, winkels en een eerste hulppost. Website van Tirana International Airport: www.tirana-airport.com

Vervoer vanaf de luchthaven van Tirana

Net buiten de aankomsthal vind je kantoren van autoverhuurbedrijven, waaronder bekende internationale merken als Hertz, Avis en Europcar. Als je in de zomervakantie naar Albanië gaat reizen, is het verstandig het huren van een auto ruim voor vertrek te regelen. Sluit zeker een allrisk verzekering af, omdat de wegen in Albanië nogal van slechte kwaliteit zijn.

Onze tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Check hier de tarieven van een huurauto in Albanië bij Sunny Cars

De snelste manier van vervoer naar Tirana, Durrës en andere steden is de taxi. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats. Een taxirit naar het centrum van Tirana duurt 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Een enkele reis kost ongeveer 2500 lek (€ 20). Neem alleen officiële gele taxi’s met het logo van ‘Auto Holiday Albania’ aan de zijkant. Website van de taxicentrale: www.tiataxi.al

Verder kun je de bus nemen vanaf de luchthaven naar Tirana, Durrës en Vlorë. De bus naar Tirana rijdt elk uur tussen 08.00 en 24.00 uur en stopt bij de Nationale Opera in de hoofdstad. Ongeveer vijf keer per dag rijdt er een bus van het vliegveld naar Durrës.

Reizen met de boot naar Albanië

Veerdienst Griekenland – Albanië

Met een goedkope chartervlucht naar het Griekse eiland Corfu (Korfoe) kom je gemakkelijk in Albanië. Het eiland ligt dichtbij de zuidelijke Albanese kust. Op het smalste stuk is er maar 2 kilometer water tussen, zodat je dat bijna kunt zwemmen.

Het hele jaar door kun je dagelijks met een veerboot of een draagvleugelboot de overtocht maken van Corfu-Stad naar Saranda in Albanië. De overtocht met de veerboot duurt ongeveer 90 minuten en met de snelle draagvleugelboot ben je in 45 minuten aan de overkant. De veerdienst wordt verzorgd door Finikas Lines. Voor informatie over de dienstregeling kun je de website raadplegen: www.finikas-lines.com

Vanaf de haven van Saranda is het 10 minuten lopen naar het centrum en ongeveer 15 minuten lopen naar het busstation.

Veerdienst Italië – Albanië

Tussen Italië en Albanië zijn meerdere veerdiensten. De drukste route is tussen Bari in het zuiden van Italië en de Albanese havenplaats Durrës. Ventouris Ferries en Adria Ferries varen elke dag op en neer. De overtocht over de Adriatische Zee duurt ongeveer 9 uur. Auto’s kunnen mee en er zijn slaaphutten aan boord. ► Boek hier direct een ticket voor de ferry van Bari naar Durrës

Adria Ferries verzorgt ook dagelijkse veerdiensten vanuit de Italiaanse havensteden Ancona en Triëst. Vanuit Ancona duurt de overtocht circa 20 uur, vanuit Triëst iets langer.

Reizen met de auto naar Albanië

Als je in Italië de veerboot neemt, is het redelijk te doen om met de auto vanuit Nederland naar Albanië te reizen. De dichtstbijzijnde stad waar je de boot kunt nemen, is Triëst. Van Amsterdam naar Triëst is het 1323 kilometer rijden, ofwel zo’n 12½ uur. Als je de nachtboot neemt, ben je twee dagen onderweg.

Je kunt ook via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro naar Albanië rijden. De afstand tussen Amsterdam en de Albanese hoofdstad Tirana bedraagt bijna 2200 kilometer (lees ook: tips over het reizen met de auto naar Kroatië).

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Albanië:

Tips voor een vakantie in Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië, een plek waar de koele communistische kilte langzaam wordt verdreven door westerse opgewektheid. Gedreven entepreneurs beginnen innovatieve internet start-ups, overal openen nieuwe winkels en restaurants en er zijn plannen voor uit de kluiten gewassen wolkenkrabbers. Lees hier meer over een vakantie in Tirana

Wat te doen in Berat: 8 tips

Berat is een van de mooiste en oudste steden van Albanië, de ‘stad van duizend ramen’ die een geschiedenis kent van meer dan 4000 jaar oud. De op een heuvel gelegen citadel is nu een openluchtmuseum met middeleeuwse huizen, kerken en moskeeën. Lees hier 8 tips wat te doen en te zien is in Berat

Wat te doen in Durrës: 8 tips

Durrës is de tweede stad van Albanië en dankzij de kilometerslange stranden een populaire badplaats. Maar het is ook een veelzijdige havenstad met een rijke geschiedenis en bijzondere archeologische bezienswaardigheden. Lees hier 8 tips wat te doen en te zien is in Durrës

Autorijden in Albanië

Autorijden in Albanië is avontuurlijk, maar niet onoverkomelijk. Een flinke dosis rijervaring is eigenlijk wel vereist als je de wegen van Albanië wilt berijden. Het is een van de armste landen van Europa, dus de kwaliteit van de wegen laat nogal eens te wensen over. Vooral op de secundaire wegen tref je veel gaten, hobbels en kuilen. Lees hier meer over autorijden in Albanië

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/znm666; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam