Booking Albanië

Overnachten in Albanië

Sinds het einde van het communisme begin jaren negentig zijn er steeds meer mogelijkheden om te overnachten in Albanië. Voor die tijd kende het land alleen enkele kille staatshotels waar vooral zakenreizigers, sporters en groepen toeristen verbleven. Deze eeuw zijn er vele hotels bijgebouwd, vooral in de hoofdstad Tirana en in badplaatsen als Durrës, Sarandë en Vlora.

Behalve in hotels kun je overnachten in guesthouses, hostels en in huizen en appartementen die de eigenaren via Airbnb aanbieden. Kamperen is een betrekkelijk nieuw fenomeen in Albanië, al zijn er inmiddels ook enkele campings en kampeerterreinen in het land.

Je betaalt het meeste voor accommodatie tijdens de zomermaanden juli en augustus, vooral in hotels en resorts aan de stranden. Albanezen vieren dan vakantie aan de kust, maar ook Russen, Serviërs en andere Oost-Europeanen reizen tijdens het hoogseizoen af naar de badplaatsen. Het is aan te raden om op tijd te reserveren voor een verblijf in de zomer aan de kust. Buiten de zomermaanden kun je vaak afdingen op de prijs van accommodatie. Ook single reizigers kunnen soms een lagere prijs bedingen, omdat de prijs meestal een tweepersoonskamer betreft.

Hotels in Albanië

Hotels zijn er in verschillende prijsklassen en gradaties. Er is een sterrensysteem, maar daar moet je niet teveel waarde aan hechten. Ook weerspiegelen de prijzen niet altijd de voorzieningen en dienstverlening die je kunt verwachten. Hotels geven de kamerprijzen meestal weer in euro’s. Alleen de goedkoopste hotels vermelden de prijzen nog in Albanese leks. Je kunt vaak betalen met zowel euro’s als leks, maar verwacht wel wisselgeld in leks (tegen een ongunstige wisselkoers uiteraard).

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Albanië?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Albanië

De goedkoopste hotels richten zich op Albanezen die er moeten overnachten voor hun werk, zoals buschauffeurs en vertegenwoordigers. De kamers zijn eenvoudig en je deelt de badkamer en het toilet met andere gasten.

Albanië hotels

Veel nieuwe hotels in de hoofdstad Tirana en aan de kust komen in de buurt van internationale standaarden. In deze middenklasse hotels heb je een eigen badkamer, koud en warm stromend water, airconditioning en een televisie. In Tirana betaal je gemiddeld € 60 voor een tweepersoonskamer. Elders in het land ligt de prijs tussen de € 40 en € 50 voor een overnachting. Albanië kent op veel plaatsen nog een haperende elektriciteitsvoorziening waarbij je met stroomuitval te maken kunt krijgen, maar de duurdere hotels hebben een eigen generator.

Beste hotels in Tirana

Tirana International Hotel

Het Tirana International Hotel heeft een locatie die geen andere plek in Tirana kan overtreffen, direct aan het Skanderbegplein in het hart van de hoofdstad. Met zijn 15 verdiepingen is het ook een van de grootste hotels van Albanië. Het hotel is gebouwd in 1979 in Sovjet-stijl en was tijdens de communistische tijd de meest luxueuze plek om te overnachten in Tirana. Hier sliepen buitenlandse regeringsdelegaties en zakenlieden. Vanaf 1994 is het meerdere malen gerenoveerd en het is nu een 4-sterrenhotel met 168 kamers, een binnenzwembad, een bar en twee restaurants. ► Boek een overnachting in Tirana International Hotel vanaf € 65

Tirana International Hotel

Plaza Tirana Hotel

Het Plaza Tirana Hotel is pas in 2016 geopend en meteen een blikvanger in de Albanese hoofdstad. Het bevindt zich in een wolkenkrabber van 23 verdiepingen, waarmee dit een van de hoogste hotels is in Tirana. Een Belgisch architectenbureau is verantwoordelijk voor het opvallende ontwerp. Het luxe 5-sterrenhotel is sinds de opening meteen al de favoriete pleisterplaats van diplomaten, zakenlieden en popsterren. Het hotel heeft 190 kamers en suites, die ingericht zijn in warme herfstkleuren. Verder vind je er drie restaurants, een fitnesscentrum en een spa die tot de beste van Albanië wordt gerekend. Vanaf het Plaza Tirana Hotel is het maar een paar minuten lopen naar het Skanderbegplein. ► Boek een overnachting in Plaza Tirana Hotel vanaf € 138

Hostels in Albanië

Begin deze eeuw kende Albanië nog geen enkele hostel, maar inmiddels hebben steeds meer reizigers en backpackers het land ontdekt en zijn er tientallen hostels geopend. Het zijn allemaal particuliere hostels, Albanië kent geen overkoepelende hostelling organisatie. Je hoeft dus niet lid te worden voordat je ergens kunt slapen. Het verblijf in een hostel is een van de goedkoopste manieren om te overnachten in Albanië. Je hebt al een bed in een slaapzaal vanaf zo’n € 7 per nacht.

De meeste hostels vind je in de hoofdstad Tirana en in de kuststreek. Het Tirana Backpacker Hostel is het oudste hostel van Albanië, geopend in 2005. Het bevindt zich in een charmante oude villa met een grote tuin, niet ver van het Skanderbegplein in Tirana. Er heerst een relaxte sfeer, ideaal om andere reizigers te ontmoeten. Je kunt terecht in een slaapzaal voor € 8 of een eigen kamer en het ontbijt is bij de prijs inbegrepen.

Kamperen in Albanië

Als groeiende vakantiebestemming komen er langzamerhand meer mogelijkheden om te kamperen, al is het aantal campings in Albanië nog beperkt. De meeste campings en kampeerterreinen vind je in de buurt van de stranden en bij het Meer van Shkodër op de grens van Albanië en Montenegro.

Het Lake Shkodra Resort bij het meer is zelfs uitgeroepen tot een van de beste campings van Europa. Hier kun je ook terecht voor glamping in een luxe tent, een boomhut of een houten lodge. Ongeveer 15 kilometer ten westen van de hoofdstad vind je Camping Tirana, een schoon en goed onderhouden kampeerterrein aan een meertje.

Het merendeel van de campings is open van april tot oktober en bij sommige kun je een tent of bungalow huren. Vaak is er ook een restaurant en wifi. Wildkamperen wordt getolereerd in Albanië, dus je kunt je camper of tent neerzetten bij een strand of in een natuurgebied. Het is echter niet altijd duidelijk of een stuk land eigendom is van iemand. Als je een huis in de omgeving ziet, kun je beter eerst toestemming vragen (al is er dan ook de kans dat de Albanezen je uitnodigen om bij hen thuis de nacht door te brengen, want het is in het algemeen een gastvrij volk).

Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Zysko; Leonid Andronov/Shutterstock.com; Viktor Prymachenko/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam