Booking Albanië

Bezienswaardigheden in Albanië top-10

Albanië bezienswaardighedenAlbanië wordt steeds meer ontdekt als vakantieland, zeker nadat het tv-programma Wie is de Mol begin 2022 de schoonheid ervan liet zien. En hoewel Albanië niet zo heel groot is, zijn er genoeg bezienswaardigheden te vinden in dit Balkanland. Neem alleen al de lange kustlijn met de brede zandstranden, eeuwenoude kustplaatsjes en – inderdaad – ook wat lelijke appartementencomplexen. Het mooiste deel staat bekend als de Albanese Rivièra.

Albanië heeft het grootste Romeinse amfitheater van de Balkan, mysterieuze kastelen en prachtige voorbeelden van Ottomaanse architectuur. Het binnenland is grotendeels ongerept, met ruige bergketens, glinsterende meren en boerendorpjes die verscholen liggen in valleien. In de hoofdstad Tirana zie je de zonderlinge overblijfselen van het communisme, waar Albanië zich in 1991 aan wist te ontworstelen.

Er is veel te zien en te doen in Albanië, dat steeds minder buiten de gebaande paden ligt. Ben je op zoek naar inspiratie voor een vakantie naar dit opwindende land? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Albanië!

Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië, een plek waar de koele communistische kilte langzaam wordt verdreven door westerse opgewektheid. Gedreven entrepreneurs beginnen innovatieve start-ups, overal openen nieuwe winkels en restaurants en er zijn plannen voor uit de kluiten gewassen wolkenkrabbers. Tirana staat echter niet bekend als een stad met vele musea en bezienswaardigheden waar je dagenlang kunt rondstruinen.

Je vindt hier niet een charmante middeleeuwse binnenstad met smalle straatjes, zoals in veel andere steden in het zuiden van Europa. Toch is er genoeg te zien, van monumenten uit de Ottomaanse tijd tot relikwieën uit de communistische periode. Breng er een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum en het Skanderbegplein, een enorm groot plein in het hart van de hoofdstad. Een bizar overblijfsel van het communisme is de Piramide van Tirana, ooit gebouwd als mausoleum. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Tirana

Berat

Berat is een van de mooiste en oudste steden van Albanië, de ‘stad van duizend ramen’ die een geschiedenis kent van meer dan 4000 jaar oud. Al in de Bronstijd woonden er mensen op deze heuvel in het zuiden van het land. Vanaf de 13e eeuw werd er op de heuvel een citadel gebouwd. Dit is nu een openluchtmuseum met middeleeuwse huizen, kerken en moskeeën. Slenter door de straatjes en over oude keitjes langs oude van witte stenen gebouwde huizen en bezoek er musea over de geschiedenis van Berat. De stad staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Berat

Syri i Kaltër

Een van de meest betoverende bezienswaardigheden van Albanië is Syri i Kaltër, oftewel ‘Het Blauwe Oog’. Dit is een zoetwaterbron met kristalhelder blauw water en een oneindige diepte. Het is niet bekend hoe diep het precies is, maar een duiker is een keer gedaald tot 50 meter. De poel wordt gevoed door een ondergrondse bron, met liefst 18.400 liter water per seconde. Het water heeft een constante temperatuur van zo’n 10 °C, hoe warm het in de omgeving ook is.

Albanië blauwe oog

Dat is waarschijnlijk wat te koud om in te zwemmen, maar is behoorlijk Instagrammable om te zien. Het extreem blauwe water lijkt op de pupil van een oog en is omringd door de levendige groene en turquoise kleuren van de iris. Vanaf een houten balkon kun je in het water turen. De ligging is ook prachtig, omgeven door platanen en eikenbomen. Syri i Kaltër ligt in het zuiden van Albanië bij het dorp Muzinë, dik een half uur rijden vanaf Saranda. Je kunt ook de bus pakken, dan moet je vanaf de hoofdweg 2 kilometer lopen.

Wil je dit oogstrelende natuurwonder van Albanië bezoeken?
Boek hier een dagtrip naar het Blauwe Oog vanuit Saranda

Gjirokastër

Gjirokastër is een prachtige oude stad die gebouwd is op de zijkant van een heuvel in het zuiden van Albanië. Gjirokastra – zoals de stad ook wel wordt geschreven – staat vooral bekend om de Ottomaanse huizen uit de 17e eeuw, die veelal twee verdiepingen hebben. In het centrum met de smalle geplaveide straatjes staan meer dan 500 van deze huizen met karakteristieke stenen daken. Hierdoor staat Gjirokastër ook bekend als de ‘City of Stone’.

Albanië Gjirokastër

De stad heeft verder nog een bazaar, een 18e-eeuwse moskee en twee kerken uit diezelfde periode. Hoog boven de schilderachtige oude bazaar ligt het Kasteel van Gjirokastër, dat bekendstaat als het op een na grootste van de hele Balkan. Een deel van het 12e-eeuwse kasteel huisvest nu het Nationale Wapenmuseum van Albanië. Je ziet wapens die gebruikt zijn van de Albanese onafhankelijkheid in 1912 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Gjirokastër staat samen met Berat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Saranda en Butrint

In het uiterste zuiden van Albanië ligt Saranda, een van de populairste badplaatsen van Albanië. Toeristen komen hier naartoe vanwege de stranden, de mooie boulevard, het bruisende nachtleven, het aangename mediterrane klimaat en zo’n 300 zonnige dagen per jaar. Slechts 3 kilometer voor de kust ligt het Griekse eiland Corfu, waar je makkelijk een dagtrip naartoe kunt maken.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Saranda is de oude stad Butrint. Hier maak je kennis met 2500 jaar oude geschiedenis, want de stad werd al sinds de 5e eeuw voor Christus bewoond. Het is Unesco-werelderfgoed met resten van een amfitheater, een viaduct, verschillende basilieken en vloermozaïeken. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Saranda

Llogara Nationaal Park

Vlak naast de Albanese Rivièra ligt Llogara Nationaal Park, een bergachtig natuurgebied met bossen, alpenweides en steile rotswanden. Met slechts 10 vierkante kilometer is het niet heel groot, maar toch leven in het gebied dieren als de wilde kat, gemzen, vossen, wolven, otters en damherten. Je kunt er wandelen, kamperen, picknicken, paragliden of genieten van het uitzicht over de Middellandse Zee.

Albanië Llogara bergpas

Door het park loopt een van de spectaculairste wegen van Albanië, waarbij je de bergen doorkruist via de Llogara Pass. Deze bergpas ligt op 1027 meter hoogte en heeft een uitkijkpunt dat een verbluffend panoramisch uitzicht biedt op de zee en het omringende landschap. De Llogara Pass ligt op de kustweg tussen Vlorë en de zuidelijke badplaats Saranda. In het nationaal park vind je langs de weg verschillende hotels en restaurants.

Durrës

Durrës is de tweede stad van Albanië en dankzij de kilometerslange stranden een populaire badplaats. Maar het is ook een veelzijdige havenstad met een rijke geschiedenis en bijzondere archeologische bezienswaardigheden. Het meest indrukwekkend is het Romeinse amfitheater dat ooit plaats bood aan 15.000 toeschouwers. Hiermee was dit het grootste amfitheater van de Balkan.

In het Archeologisch Museum zie je archeologische vondsten uit de tijd van de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen en de Ottomanen. De stranden vind je ten zuiden van de stad, met een aaneenschakeling van hotels, resorts, appartementencomplexen. Niet al deze hoogbouw verdient een schoonheidsprijs voor architectuur, maar zwemmen in de ondiepe Middellandse Zee is heerlijk. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Durrës

Himarë

Een van de mooiste badplaatsen aan de Albanese Rivièra is Himarë, gelegen aan een halfronde baai tussen heuvels. Er is een zandstrand met een glinsterende turquoise zee, een boulevard en een sfeervolle oude stad met tavernes, kleine winkeltjes en koffiehuizen. Je kunt een bezoek brengen aan het lokale kasteel, met een prachtig uitzicht over zee. Himarë ligt enigszins afgelegen, waardoor het rustiger is dan in de meeste andere badplaatsen. Overigens zijn er meer aangename badplaatsen te vinden aan de Albanese Rivièra, waaronder Dhërmi en Porto Palermo. De levendigste badplaats is Drymades.

Shkodër

Helemaal in het noorden ligt Shkodër, dat door de vele evenementen, het theater, de musea en het historische kasteel ook wel wordt beschouwd als de ‘culturele hoofdstad’ van Albanië. De stad ligt vlakbij het enorme Meer van Skadar dat de natuurlijke grens vormt met Montenegro. Een must is een bezoek aan het beroemde Rozafa-kasteel, dat op een 130 meter hoge rots boven de omgeving uittorent. In de loop van de geschiedenis is deze vesting in handen geweest van de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen en de Ottomanen, om er maar een paar te noemen.

Albanië Shkodër

Volgens een lokale legende is een vrouw (levend) in een muur begraven om te voorkomen dat het kasteel zou instorten. In het kasteel staat een standbeeld van deze vrouw, Rozafa, naar wie het kasteel is vernoemd. Een andere bezienswaardigheid is fotografiemuseum Marubi (www.marubi.gov.al). Dit is het nationale fotomuseum van Albanië, met ‘s lands eerste foto’s die teruggaan tot 1858. Je kunt Shkodër ook gebruiken als uitvalsbasis voor het verkennen van de bergen in de regio.

Krujë

Iets ten noorden van de hoofdstad Tirana ligt het bergstadje Krujë (Kruja), dat een prominente plek heeft verworven in de Albanese geschiedenisboeken. Hier staat het indrukwekkende kasteel dat de thuisbasis was van Gjergj Skanderbeg (1405-1468), de nationale held van Albanië. Vanuit deze schuilplaats wist Skanderbeg 25 jaar stand te houden tegen de Ottomanen. Onder zijn bevel sloeg een klein leger meerdere aanvallen van de Turken af.

In het kasteel bevindt zich nu het Skanderbeg Museum (www.muzeumet-kruje.com) dat gewijd is aan de legendarische commandant. Je ziet er onder meer een replica van zijn beroemde helm en zwaard met geitenkop. Dit is nu een van de best bezochte musea van heel Albanië. Als je eenmaal in de stad bent, kun je ook de bazaar bezoeken om een lokaal Albanees souvenir te scoren.

Voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Albanië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Andrew Mayovskyy/Shutterstock.com; Marc Stephan/Shutterstock.com; saiko3p/Shutterstock.com; Uwe Seidner/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam