Vakantie in Antwerpen, België

Tips voor een vakantie in Antwerpen

Een vakantie in Antwerpen beleef je in de stad van mode, diamanten en Rubens. De tweede stad van België en de hoofdstad van Vlaanderen is een Europese hub van verbeelding en innovatie met een avant-gardistische cultuur die alle Belgische stereotypen van bier en wafels onderuit haalt. Antwerpen is een levendige en jeugdige stad die niet alleen maar vast blijft houden aan haar illustere geschiedenis. Zeker, in de middeleeuwen beleefde de stad haar hoogtijdagen als een van de machtigste en rijkste steden van Europa.

Het was te danken aan de handel in textiel, peper en zilver, maar ook aan kunstenaars als Rubens, Van Dyck en Jordaens, die aan de lopende band kunstwerken produceerden. De Vlamingen vonden de handel in kunst uit, maar Antwerpen liep ook voorop op het gebied van de scheepvaart, de cartografie en de boekdrukkunst. De stad werd de diamanthoofdstad van de wereld, een titel die nog steeds opgeld doet. Al meer dan vijf eeuwen is Antwerpen het wereldcentrum van de diamanthandel: 80 procent van alle ruwe diamant die in de wereld wordt gedolven, komt in de Diamantwijk van deze Belgische stad terecht. Hier hebben de diamantairs de vereiste expertise, wijsheid en ervaring om een diamant op zijn waarde te schatten (en te verkopen).

Zwervend door de smalle geplaveide straatjes in het centrum van Antwerpen, waar de kerkklokken voortdurend luiden, zie je waar de plaats zijn moderne allure aan te danken heeft. Trendy en kleurig geklede hipsters zorgen voor een levendig straatbeeld, die je zomaar naast zwartgeklede orthodoxe joden zou kunnen zien fietsen. In de jaren tachtig begonnen in Antwerpen opgeleide modeontwerpers experimentele stijlen met oude vakmanschap te combineren. Beroemd geworden ontwerpers als Dries Van Noten en Ann Demeulemeester hebben Antwerpen als modestad op de kaart gezet. Gedreven door hun succes trok dit tientallen designershops en modeboetieks aan, waardoor de plaats er een tweede titel op haar cv kon bijschrijven: het shoppingmekka van België.

Antwerpen heeft een middeleeuws centrum dat nauwelijks onder doet voor dat van Brussel of Brugge. Het oude historische centrum met zijn huizen met trapgevels behoort tot de mooiste architectuur van de Lage Landen. Antwerpen is ook een van de belangrijkste havensteden van Europa, met een uitgestrekt havengebied vol met hijskranen en containerterminals die de plek een rauw en industrieel rafelrandje geven. Elke dag meren zo’n 40 zeeschepen aan om goederen te lossen of mee te nemen. Je ziet de havens vooral als je met de auto naar of om Antwerpen rijdt, maar je kunt je vakantie beter stijlvoller beginnen met een treinreis naar het Centraal Station. Met zijn hoge glazen plafond, elegante hal en sierlijke zuilen en balustrades zorgt dit voor een grandioze entree tot de stad.

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Antwerpen bezienswaardigheden
Antwerpen heeft een indrukwekkende middeleeuwse architectuur, prachtige musea en monumenten en boeiende centra voor hedendaagse cultuur. In het Modemuseum leer je alles over de invloedrijke modeontwerpers die de stad heeft voortgebracht en de dierentuin is de oudste en grootste van België. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Antwerpen

Voor het laatst bijgewerkt op 12 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Antwerpen, België, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam