Gazi-Husrev-Bey Moskee, Sarajevo, Bosnië

De beste bezienswaardigheden in Sarajevo

Gazi-Husrev-Bey Moskee in SarajevoDe Gazi-Husrev-Bey Moskee in de wijk Baščaršija is de grootste, oudste en een van de mooiste moskeeën van Sarajevo. Het islamitische gebedshuis, ook wel de Begovamoskee genoemd, is in 1532 voltooid. Het wordt nu gezien als een van de belangrijkste architectonische bouwwerken uit de tijd van de Ottomaanse heerschappij van Bosnië. De moskee heeft een koepel van 26 meter hoog en een minaret van 47 meter hoog. Bij de entree dragen marmeren pilaren de bogen van de zuilengalerij. De lichtinval in de 51 ramen doet de moskee groter lijken dan hij daadwerkelijk is. In 1898 was de Begovamoskee de eerste moskee ter wereld met elektriciteit. Dat gebeurde in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Het interieur is bekleed met kostbare tapijten die staatshoofden van islamitische landen cadeau gaven tijdens een bezoek aan Sarajevo. Op de binnenplaats liggen vele Bosnische prominenten begraven, waaronder politici, schrijvers en dichters. Ook staat daar een fontein. Met het water kunnen moskeebezoekers zichzelf reinigen voordat ze het gebedshuis betreden.

Tijdens de belegering van Sarajevo werd de moskee beschoten met meer dan honderd artilleriegranaten. De moskee is in volle pracht gerestaureerd, maar door de vele smalle straatjes van de oude markt en de tientallen winkeltjes er omheen is het moeilijk om een idee te krijgen van de grootte en schoonheid. Je kunt de Gazi-Husrev-Bey Moskee van maandag tot en met zondag buiten de gebedstijden bezoeken, met uitzondering van de ramadan. Adres: Sarači 8, Sarajevo 71000. Website: www.vakuf-gazi.ba

Fontein van de Gazi-Husrev-Bey Moskee in Sarajevo

Voor het laatst bijgewerkt op 6 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Gazi-Husrev-Bey Moskee in Sarajevo, Bosnië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Flickr.com/Jennifer Boyer; Flickr.com/Iain Hinchcliffe.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam