Alexander Nevski-kathedraal, Sofia, Bulgarije

De beste bezienswaardigheden in Bulgarije

Alexander Nevski-kathedraal in SofiaDe Alexander Nevski-kathedraal is een van de top bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Sofia. Het gebedshuis is een van de mooiste en grootste oostelijke orthodoxe kathedralen in de wereld en uitgegroeid tot een symbool van de Bulgaarse hoofdstad. De kathedraal in het centrum van Sofia werd in neo-byzantijnse stijl gebouwd tussen 1882 en 1912 ter ere van 200.000 Russische, Oekraïense, Wit-Russisch en Bulgaarse soldaten die tijdens de Russisch-Turkse oorlog in 1877-1878 het leven lieten, toen ze Bulgarije wilden bevrijden van de Ottomanen (de huidige Turken). Het ontwerp is van de Russische architect A. N. Pomerantsev, die ook het beroemde warenhuis GUM in Moskou ontwierp.

De Alexander Nevski-kathedraal is de zetel van de patriarch van Bulgarije en biedt ruimte aan meer dan 10.000 mensen. De basiliek heeft een grote vergulde gouden koepel van 45 meter hoog. De Russen hebben in de jaren zestig het bladgoud geschonken voor de koepel. In de 53 meter hoge klokkentoren hangen twaalf klokken. Het interieur is gedecoreerd met Italiaans marmer in verschillende kleuren, Braziliaans onyx, Afrikaans alabast en houtsnijwerk van Bulgaarse en Russische ambachtslieden. In de crypte is een museum waar je Bulgaarse iconen kunt bewonderen uit de 9e tot en met de 19e eeuw. Volgens de kathedraal is het de grootste collectie orthodoxe iconen van Europa. Je kunt de Alexander Nevski-kathedraal dagelijks bezoeken. De toegang is gratis. Adres: pl. “Sveti Aleksandar Nevski”, 1000 Sofia, Bulgarije. Geen website.

Alexander Nevski-kathedraal in Sofia

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Alexander Nevski-kathedraal in Sofia, Bulgarije, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © Flickr.com/Hans Porochelt.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam