Booking Denemarken

Christiansborg, Kopenhagen

De beste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Voor liefhebbers van de politieke thrillerserie Borgen is een bezoek aan Christiansborg natuurlijk een must, maar ook voor anderen is het een van boeiendste bezienswaardigheden van Kopenhagen. Christiansborg – door de Denen gewoon ‘Borgen’ genoemd – is een groot paleis op het eiland Slotsholmen dat sinds de 18e eeuw het centrum is van de politieke macht.

Het paleis is in 1740 gebouwd in opdracht van de Deense koning Christiaan VI (1699-1746), naar wie het ook is vernoemd. Het is daarna drie keer in vlammen opgegaan, waarna het telkens is herbouwd. Het Christiansborg dat je nu ziet, dateert uit 1928. Alleen de koninklijke stallen hebben de branden overleefd en zijn nog origineel uit de 18e eeuw (en bieden nog steeds onderdak aan de koninklijke paarden).

Christianborg is nu onder meer het domein van het Deense parlement (Folketinget), het kantoor van de minister-president en het Deense hooggerechtshof. Een deel van het paleis wordt nog steeds gebruikt voor koninklijke evenementen, staatsbanketten en de ontvangst van buitenlandse staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders. Zo lang de Deense koninklijke familie er geen gebruik van maakt, kun je de paleiszalen bezoeken tijdens een 50 minuten durende rondleiding.

Een van de hoogtepunten is de 40 meter lange Grote Zaal, die ruimte biedt aan 400 gasten en gedecoreerd is met imposante wandtapijten. Je kunt de troonzaal bezoeken waar Deense koningen en koninginnen worden gekroond en de koninklijke keuken met een van de grootste collecties koperwerk van Europa. Ook kun je een rondleiding maken door de ruïnes onder Christiansborg, waar je leert dat de geschiedenis van het complex al acht eeuwen teruggaat. Ooit stond hier een middeleeuws kasteel, dat in 1731 werd afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe paleis.

Voor het paleis moet je kaartjes kopen, maar je kunt gratis een bezoek brengen aan de paleistoren van Christiansborg. Met 106 meter is dit de hoogste toren van Kopenhagen. Bovenin heb je een fraai uitzicht over de stad en zit restaurant Tårnet (www.taarnet.dk) waar je terecht kunt voor een lunch en diner. Tickets voor het paleis kun je bestellen via de website. Adres: Prins Jørgens Gård 1, 1218 København, Denemarken. Website: www.kongeligeslotte.dk

Voor het laatst bijgewerkt op 14 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Christiansborg in Kopenhagen, Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Christiansborg Palace/Mikkel Groenlund.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam