Booking Denemarken

Bezienswaardigheden in Kopenhagen top-18

Kopenhagen bezienswaardighedenKopenhagen heeft ongelooflijk veel te bieden voor een stedentrip, van food en fashion tot flair en funky design. Trek zeker een paar dagen uit voor een ontdekkingstocht van de vriendelijke hoofdstad van Denemarken aan de Oostzee. Maak een plan, ontspan en er staat je een verrassende mix te wachten van historische charme en eigentijdse schwung.

Kopenhagen heeft geweldige musea en elegante paleizen van de Deense koninklijke familie, die je de meeste dagen gewoon mag bezoeken. Je vindt er bekende toeristische bezienswaardigheden als De Kleine Zeemeermin en Tivoli, het één na oudste pretpark ter wereld (uit 1843). Maak een wandeling langs de kleurrijke huizen in de Nyhavn en slenter langs de boetiekjes op de Strøget, een van de langste voetgangersstraten van Europa. Drink een biertje na een tour in de Carlsberg-brouwerij en proef de hippiesfeer in de ‘autonome’ wijk Christiana.

Hoppen van de ene naar de andere attractie is verbazingwekkend makkelijk, want Kopenhagen is een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Tussendoor strek je de benen in een van de vele koffietentjes om de typisch Deense hygge (gezelligheid) er ervaren. En met een tijdige reservering in een Scandinavisch toprestaurant kan ook de avond niet meer stuk. Ben je benieuwd wat er allemaal te doen is in de ontspannen Deense hoofdstad? Hier vind je de 18 beste bezienswaardigheden in Kopenhagen!

De Kleine Zeemeermin

Laten we eerlijk zijn: een bezoek aan Kopenhagen is niet compleet zonder een bezoek aan De Kleine Zeemeermin. Het wereldberoemde standbeeld (Den lille Havfrue) is het officiële symbool van Kopenhagen en de meest gefotografeerde vrouw in de hoofdstad van Denemarken die zowat op elke ansichtkaart terugkomt.

Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

De bronzen sculptuur is in 1913 gemaakt in opdracht van bierbrouwer Carl Jacobsen. Hij zag het ballet ‘De Kleine Zeemeermin’, gebaseerd op het beroemde gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, en besloot een standbeeld van de vrouw cadeau te doen aan de Deense hoofdstad. ► Lees hier meer over De Kleine Zeemeermin

Tivoli Gardens

Gezinnen met kinderen en romantische stelletjes met een hang naar nostalgie komen aan hun trekken in de Tivoli Gardens, na De Kleine Zeemeermin de beroemdste bezienswaardigheid in Kopenhagen. Tivoli ging al open in 1843 en is daarmee het één na oudste nog bestaande pretpark ter wereld. De oudste is Bakken, net ten noorden van de Deense hoofdstad, dat al bestaat sinds 1583.

Tivoli,Gardens pretpark in Kopenhagen

Tivoli Gardens is vooral onder Denen een geliefd amusementspark waar ze graag in hun vrije tijd naartoe gaan. Er zijn meer dan twintig attracties, waaronder een reuzenrad, een aquarium en verschillende apparaten waarin je naar voren, achteren of boven wordt gezwiept. In de tuin voor het Promenade Paviljoen, gebouwd in Moorse stijl, vinden regelmatig concerten plaats. ► Lees hier meer over Tivoli Gardens

Nationaal Museum van Denemarken

Het Nationaal Museum van Denemarken zou bovenaan de lijst moeten staan voor iedereen die interesse heeft in de Deense cultuur en geschiedenis. Dit is het grootste museum van Denemarken met een omvangrijke volkenkundige verzameling uit de afgelopen 14.000 jaar, van de steentijd tot de 21e eeuw.

Kopenhagen Nationaal Museum Denemarken

Een hoogtepunt is de met goud versierde Zonnestrijdwagen van Trundholm, die werd gemaakt in de vroege bronstijd 1400 voor Christus. Het is de enige van zijn soort, wereldwijd. Het Nationaal Museum van Denemarken is gevestigd in het Prinsenpaleis (Prinsens Palæ) in het centrum van Kopenhagen. Dit paleis werd tussen 1743 en 1744 gebouwd voor de Deense kroonprins Frederik V en kroonprins Louise. ► Lees hier meer over het Nationaal Museum van Denemarken

Christiansborg

Voor liefhebbers van de politieke thrillerserie Borgen is een bezoek aan Christiansborg natuurlijk een must, maar ook voor anderen is het een van boeiendste bezienswaardigheden van Kopenhagen. Christiansborg is een groot paleis op het eiland Slotsholmen dat sinds de 18e eeuw het centrum is van de politieke macht. Het paleis is in 1740 gebouwd in opdracht van de Deense koning Christiaan VI, naar wie het ook is vernoemd. Het is daarna drie keer in vlammen opgegaan, waarna het telkens is herbouwd.

Kopenhagen Christiansborg

Borgen – zoals de Denen het noemen – is nu het domein van het Deense parlement, het kantoor van de minister-president en het Deense hooggerechtshof. Een deel van het paleis wordt nog steeds gebruikt voor koninklijke evenementen, staatsbanketten en de ontvangst van buitenlandse staatshoofden. Zo lang de Deense koninklijke familie er geen gebruik van maakt, kun je de paleiszalen bezoeken. ► Lees hier meer over Christiansborg

Verken het belangrijkste paleis van Kopenhagen
Boek hier alvast je entreetickets voor Christiansborg

Nyhavn

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen is Nyhavn (Nieuwe Haven), een kanaal dat aan weerszijden wordt geflankeerd door felgekleurde herenhuizen. Het is altijd gezellig hier met een aaneenschakeling van cafés, restaurants en terrasjes op de kade. Op warme zomeravonden komen zowel Denen als toeristen bij elkaar voor een koud biertje in de ‘langste buitenbar van Scandinavië’. Tijdens de kerstdagen verandert Nyhavn in een sfeervolle plek met versierde kraampjes en fonkelende lichtjes voor de jaarlijkse kerstmarkt. Langs de kades dobberen oude houten zeilschepen.

Kopenhagen Nyhavn

Nyhavn is aangelegd tussen 1670 en 1673 als toegangspoort van de zee naar de oude binnenstad van Kopenhagen. Schepen vanuit de hele wereld meerden aan in deze drukke handelshaven. Tegelijkertijd was het ook best wel een louche gebied met matrozen die hun toevlucht zochten in bordelen en bierhuizen. De beroemde Deense schrijver Hans Christian Andersen woonde vroeger op nummer 20, waar hij sprookjes schreef als De tondeldoos en De prinses op de erwt. Ook woonde hij 20 jaar op nummer 67 en twee jaar op nummer 18. Vanuit Nyhavn vertrekken rondvaarten door de kanalen en haven van Kopenhagen.

Bekijk de bezienswaardigheden van Kopenhagen vanaf het water
Boek hier een 1 uur durende rondvaart vanuit Nyhavn

Amalienborg Paleis

In het midden van Kopenhagen ligt Amalienborg, het winterpaleis van de Deense koningin Margrethe II en haar familie. Het complex bestaat eigenlijk uit vier paleizen die rond een achthoekig plein met elkaar zijn verbonden. Het is een van de weinige paleizen in de wereld waar je zo dichtbij kunt komen, want er zijn geen tuinen of hekken omheen. Amalienborg is rond 1750 gebouwd in Deense rococo-stijl en was aanvankelijk bedoeld als residentie voor vier hoogstaande adellijke families.

Kopenhagen Amalienborg

Margrethe bewoont nu de bovenste verdieping van het paleis Christian IV (ook bekend als paleis Schack). Als zij thuis is, wappert de vlag op het dak. Een ander paleis, Christian VIII, herbergt het Amalienborg Museum. Hier kun je verschillende zalen bezoeken, waaronder de troonzaal, de Fabergé-kamer met Russische sieraden en de prachtige balzaal die nog steeds voor officiële ontvangsten wordt gebruikt. Dagelijks om 12.00 uur is er buiten een wisseling van de koninklijke lijfwachten, die eerst door de straten van Kopenhagen marcheren. Adres: Amalienborg Slotsplads 5, 1257 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.kongernessamling.dk

Dierentuin van Kopenhagen

De Copenhagen Zoo is ongetwijfeld een van de bezienswaardigheden die bij kinderen in de smaak zal vallen. De dierentuin is al opgericht in 1859 en behoort daarmee tot de oudste van Europa. Je ziet er meer dan 4000 dieren van alle continenten, waaronder witte neushoorns, nijlpaarden, Aziatische olifanten, amoerpanters, tijgers en Tasmaanse duivels (de enige buiten Australië). De Tropical Zoo is een nagebootst regenwoud met luiaards, vlinders, schildpadden en krokodillen.

Kopenhagen dierentuin

De dierentuin van Kopenhagen heeft een speciaal deel gewijd aan dieren uit Scandinavië. In Norden zie je onder meer zeehonden, rendieren, bruine beren en poolvossen. In 2019 kreeg de Copenhagen Zoo twee panda’s in bruikleen uit China: het mannetje Mao Sun en het vrouwtje Xing Er. Hiervoor is een speciaal pandaverblijf gebouwd in de vorm van een cirkelvormige tuin. In de dierentuin kun je ook dichtbij de dieren komen (tegen bijbetaling). Je kunt helpen giraffen, pinguïns en olifanten te voeren en een kijkje achter de schermen krijgen bij de chimpansees. Adres: Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg, Denemarken. Website: www.zoo.dk

Vermijd wachtrijen voor de dierentuin van Kopenhagen
Boek hier alvast je entreetickets voor de Copenhagen Zoo

De Ronde Toren

Voor een mooi uitzicht over de binnenstad van Kopenhagen klim je naar de top van de Ronde Toren (Rundetårn of Rundetaarn). De 35 meter hoge barokke toren werd gebouwd in de 17e eeuw, toen Denemarken beroemd was om zijn astronomische prestaties. In 1642 kwam er bovenin een sterrenwacht die tot de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. Daarmee is dit het oudste observatorium van Europa, al zijn het alleen nog amateurastronomen die vanuit de toren naar het heelal turen.

Ronde Toren in Kopenhagen

Je bereikt het uitkijkplatform via een spiraalvormige helling die 268 meter lang is (veel langer dus dan de hoogte van de toren). Bovenin kun je ook op een glazen vloer staan boven de holle binnenkant van de toren. In 1880 viel hier een 12-jarige koorknaap naar beneden die verstoppertje wilde spelen. Halverwege de toren is de bibliotheekzaal waar ooit de hele boekencollectie van de Universiteit van Kopenhagen was ondergebracht. Schrijver Hans Christian Andersen kwam hier vaak om inspiratie op te doen. Tegenwoordig vinden hier tentoonstellingen plaats rond kunst en design. Adres: Købmagergade 52A, 1150 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.rundetaarn.dk

Rosenborg Slot

Omringd door mooie tuinen in het hart van Kopenhagen staat Rosenborg Slot, een kasteel waar je de Deense kroonjuwelen kunt bewonderen. Het kasteel werd begin 17e eeuw gebouwd als zomerpaleis voor Christian IV, een van de kleurrijkste koningen van Denemarken. Mede door de Antwerpse architect kreeg het kasteel een Nederlandse renaissancestijl, met hoge torens en rode bakstenen muren versierd met zandsteen.

Rosenborg Slot in Kopenhagen

Tot 1710 gebruikten de Deense vorsten Rosenborg als zomerresidentie. Daarna kozen ze voor ‘modernere’ paleizen. In 1838 werd het kasteel al als museum geopend voor het tentoonstellen van de koninklijke kunstschatten. Voor het hoogtepunt moet je naar de goed bewaakte ondergrondse schatkamer. Daar liggen de kroonjuwelen uitgestald, onder meer bestaande uit juwelen, diamanten en kronen. Zo zie je er de kroon van koning Christian IV die in 1595 is gemaakt van goud, edelstenen en parels. Bijna 3 kilo weegt deze kroon!

Kopenhagen Rosenborg kasteel

In het kasteel kun je de prachtig ingerichte zalen bezoeken met de gedecoreerde plafonds, de antieke meubelen en de vele kunstwerken. Het summum is de Ridderzaal met twee tronen van de koning en de koningin. Drie zilveren leeuwen ‘houden de wacht’. De troon van de koning is versierd met slagtanden van de narwal, een arctische tandwalvis. Ook bijzonder is de Marmeren Kamer. Op de muren zit imitatiemarmer, dat in de 17e eeuw veel exclusiever was dan echt marmer. Adres: Øster Voldgade 4A, 1350 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.kongernessamling.dk

Statens Museum for Kunst

Statens Museum for Kunst (SMK) is het grootste kunstmuseum van Denemarken waar je in 13 zalen de mooiste schilderijen, sculpturen en prenten van het land kunt bewonderen. De collectie bestaat uit ruim 260.000 werken die een periode van zeven eeuwen bestrijken, vanaf 1300 tot de huidige tijd. Het Deense koningshuis heeft de basis gelegd voor de uitmuntende verzameling, die later werd uitgebreid toen alles in 1896 in dit museum terechtkwam.

Kopenhagen Statens Museum Kunst

De collectie bevat veel Deense en Scandinavische meesters, maar ook werken van Nederlandse, Vlaamse, Franse, Duitse en Italiaanse kunstenaars. Zo hangen in het museum schilderijen van Rembrandt, Rubens, Bernini, Munch en Lucas Cranach de Oude. Dankzij een gift heeft de nationale kunstgalerie liefst 25 werken van de Franse impressionist Matisse.

Nationale Kunstgalerie in Kopenhagen

Er zijn meerdere tentoonstellingen per jaar en er is een café, heel toepasselijk Kafetaria geheten, waar je terecht kunt voor een kop koffie of een glas wijn. Check de agenda voor SMK Fridays. Een paar vrijdagavonden per jaar is het museum gratis toegankelijk van 16.00 tot 22.00 uur en worden er allerlei evenementen georganiseerd, dat gepaard gaat met muziek, drankjes en streetfood. Het museum bevindt zich in het park Østre Anlæg in Kopenhagen. Maandag gesloten. Adres: Sølvgade 48-50, 1307 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.smk.dk

Strøget

Strøget is de belangrijkste winkelstraat van Kopenhagen, en met een lengte van 1,1 kilometer ook een van de langste voetgangersstraten van Europa. De straat loopt van het Stadhuisplein (Rådhuspladsen) naar het Nieuwe Koningsplein (Kongens Nytorv), dwars door het middeleeuwse centrum van de stad.

Kopenhagen Stroget

Aan de kant van het Stadhuisplein vind je bekende internationale winkelketens als H&M, Zara, Ecco en Vero Moda. Richting het Koningsplein wordt het winkelaanbod steeds chiquer. Daar vind je designerwinkels en boetiekjes van dure modemerken als Gucci, Prada, Armani, Louis Vuitton en Hermès. Midden in de winkelstraat liggen de LEGO Store en de Royal Copenhagen Flagship Store, waar je terechtkunt voor hoogwaardig Deens porselein.

Kopenhagen Ooievaarsfontein

Ook passeer je halverwege het Amagertorv-plein met de Ooievaarsfontein (Storkespringvandet). Deze bronzen fontein met ooievaars en kikkers uit 1894 is de beroemdste in Denemarken. Net afgestudeerde vroedvrouwen hebben de traditie om na hun diploma-uitreiking rond de fontein te dansen. Ook middelbare scholieren doen dat steeds vaker na hun examen. Andere bezienswaardigheden aan Strøget zijn het Guiness World Records Museum en de Heilige Geestkerk (Helligaandskirken) uit de 13e eeuw.

Home of Carlsberg

Ben je een bierliefhebber? Plan dan zeker een bezoekje aan Home of Carlsberg, de thuisbasis van de beroemdste bierbrouwer van Denemarken. De attractie is gevestigd in de oude wijk Valby van Kopenhagen, waar J.C. Jacobsen in 1847 zijn eerste biertjes brouwde. Inmiddels is Carlsberg uitgegroeid tot een van de grootste brouwers ter wereld. Tijdens een rondleiding krijg je het fascinerende verhaal te horen van de levenslange zoektocht van Jacobsen ‘naar de perfectie van bier’.

Kopenhagen Carlsberg

Je hoort anekdotes over de Jacobsen-familie en leuke weetjes over Carlsberg. De tour neemt je mee langs de historische gebouwen met bierkelders, de paardenstal met brouwpaarden, een tentoonstelling van 3000 vierkante meter en een spectaculaire flessencollectie. Dit is de grootste verzameling ongeopende bierflesjes ter wereld, met bijna 23.000 exemplaren.

Kopenhagen Carlsberg brouwerij

Ook kun je meedoen aan een bierproeverij in de kelders die ooit werden gebouwd om bier te laten rijpen. Home of Carlsberg opende de deuren in december 2023 na een grootscheepse modernisering die vijf jaar duurde. Vroeger stond deze bezienswaardigheid bekend als Visit Carlsberg. Adres: Gamle Carlsberg Vej 11, 1799 Kopenhagen V, Denemarken. Website: www.homeofcarlsberg.com

Ny Carlsberg Glyptotek

De bekendste bierbrouwer van Denemarken heeft Kopenhagen ook nog een fantastisch kunstmuseum nagelaten: Ny Carlsberg Glyptotek. Dit museum is in 1897 opgericht om de kunstverzameling onder te brengen van Carl Jacobsen (1842-1914), de zoon van de oprichter van de Carlsberg-brouwerij. Hij had een passie voor kunst en verzamelde vooral veel antieke en marmeren beeldhouwwerken uit culturen rond de Middellandse Zee, zoals van de oude Grieken, Romeinen, Egyptenaren en Etrusken. Glyptotek is dan afgeleid van het Grieks en betekent ‘een verzameling sculpturen’.

Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen

De hoogtepunten zijn in het museum te zien, maar je kunt er terecht voor de grootste verzameling sculpturen van Rodin buiten Frankrijk. Liefst 35 zijn er te bewonderen. Voorts heeft het museum een uitgebreide collectie Franse impressionisten en postimpressionisten, met alleen al 40 schilderijen van Paul Gauguin. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft een museum veel werken uit de Deense ‘Gouden Eeuw’ (de 19e eeuw).

Koepel Carlsberg Glyptotek Kopenhagen

Het monumentale Glyptotek-gebouw is een kunstwerk op zich, met de hoge plafonds en het vele marmer, de kleuren en de mozaïeken. De mooiste plek in het hart van het museum is de Wintertuin met palmbomen, exotische planten en een koepel van ijzer en glas. Hier bevindt zich de sfeervolle entree. Geniet met koffie en gebak in café Picnic, waar je uitzicht hebt op de prachtige Wintertuin. Adres: Dantes Plads 7, 1556 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.glyptoteket.com

De Vrijstad Christiana

Een eigen vlag, eigen wetten en een eigen munt (de Løn): dat vind je allemaal in de Vrijstad Christiana. Dit is een soort semi-autonome enclave in het oosten van Kopenhagen waar idealisten, creatievelingen en vrijbuiters het voor het zeggen hebben. Jarenlang was het een verlaten militaire kazerne, maar in 1971 hebben hippies en krakers het terrein min of meer overgenomen. Inmiddels wonen er zo’n 900 tot 1200 mensen in de wijk.

Kopenhagen Christiana

Christiana is uitgegroeid tot een symbool van tegencultuur en zeker een bezoek waard als je in Kopenhagen bent. Maak er kennis met de kleurrijke huizen, de street art en  de alternatieve levensstijl. Zo anders dan de keurige straten in het centrum van Kopenhagen! Er hangt een relaxte sfeer, zoals je mag verwachten, met kunstgalerieën, biologische restaurants en levendige cafés.

Vrijstad Christiana in Kopenhagen

De bekendste en meest beruchte straat in deze vrijstaat is Pusher Street, waar jarenlang openlijk cannabis werd verhandeld. Nu gebeurt dat meer onder de radar. Wil je wiet kopen? Hou er rekening mee dat het nog altijd illegaal is in Denemarken. Onder de locals staat de straat ook bekend als het Green Light District. Tot de bezienswaardigheden behoort ook Christiana Wonderland, een beroemd skatepark waar skaters uit de hele wereld op af komen. Nemoland (www.nemoland.dk) is een café dat elke zondag in de zomer een gratis concert organiseert. Website: www.christiania.org

The David Collection

The David Collection (Davids Samling) is een uniek museum met de grootste verzameling islamitische kunst van heel Scandinavië. De collectie omvat artefacten die een periode van meer dan 1000 jaar bestrijken. Daaronder bevindt zich keramiek, metaalwerk, glas, textiel en manuscripten uit het gehele islamitische rijk, van Spanje en Noord-Afrika tot India en Centraal-Azië.

Islamitisch Museum in Kopenhagen

Tot de topstukken behoort een Koran uit de 9e of 10e eeuw. Het is een van de vroegste bewaard gebleven voorbeelden van islamitische schriftkunst. Ook zie je in het museum vroegmoderne Deense kunst en antieke meubels en Europese decoratieve kunst uit de 18e eeuw. De Europese collectie wordt tentoongesteld in historische interieurs die de sfeer ademen van de 19e eeuw.

Het museum bevindt zich in een prachtig gerenoveerd 18e-eeuws gebouw dat ooit het privéhuis was van advocaat en kunstverzamelaar Christian Ludvig David (1878-1960). In 1945 besloot hij zijn collectie in een museum onder te brengen. Sommigen denken dat het museum is vernoemd naar de Bijbelse David vanwege het religieuze karakter – maar dat is dus niet waar! De toegang is gratis en het museum is op maandag gesloten. Adres: Kronprinsessegade 30, 1306 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.davidmus.dk

Botanische Tuin van Kopenhagen

Ontsnap even aan de stadsdrukte in de Botanische Tuin (Botanisk Have), met de grootste plantencollectie van Denemarken. Over verschillende kassen en thematuinen vind je hier meer dan 13.000 verschillende soorten planten, bloemen en bomen. Er zijn 600 soorten inheemse planten uit Denemarken, maar er is ook een tuin met rododendrons en een rotstuin met planten uit Europese berggebieden. Hoogtepunt is het Palmhuis (Palmehuset) met exotische en tropische planten.

Botanische Tuin in Kopenhagen

Deze enorme glazen kas werd gebouwd tussen 1872 en 1874, met het Crystal Palace in Londen als grote voorbeeld. Je ziet er onder meer reusachtige bamboeplanten en vleesetende planten. Van april tot en met oktober is ook het Vlinderhuis geopend, waar kleurrijke vlinders rondfladderen tussen orchideeën en vanilleplanten. De toegang tot de botanische tuin is gratis, maar voor het Palmhuis moet je wel een kaartje kopen. Adres: Gothersgade 128, 1123 Kopenhagen K, Denemarken. Website: snm.ku.dk

De Marmeren Kerk

De mooiste kerk van Kopenhagen is de Frederikskerk, in de volksmond bekend als de Marmeren Kerk (Marmorkirken). Als je de kerk ziet, zou je denken dat-ie helemaal van marmer is gemaakt. De naam is echter wat misleidend. Na het leggen van de eerste steen in 1749 was het wel de bedoeling om de kerk te bouwen met blokken duur marmer uit Noorwegen. Door geldgebrek en de dood van de architect kwam de bouw echter stil te liggen in 1770.

Marmeren Kerk in Kopenhagen

Een eeuw lang was de kerk niet meer dan een half afgebouwd skelet, en pas in 1877 werden de bouwwerkzaamheden hervat met veel goedkopere kalksteenblokken uit Denemarken zelf. Uiteindelijk vond in 1894 de opening plaats, veel later dan gepland. Het meest opvallend is de koepel met een diameter van 31 meter, waarmee dit de grootste koepel is van Scandinavië. De Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad diende duidelijk als inspiratiebron.

Kopenhagen Frederikskerk

In de weekenden en in de zomermaanden om 13.00 uur mag de koepel beklimmen voor een prachtig uitzicht over de daken van Kopenhagen. Bewonder meteen ook de prachtige schilderingen aan de binnenkant van de koepel. Voor de klim naar de top moet je een kaartje kopen, maar de kerk zelf mag je gratis betreden als er geen kerkdiensten of concerten zijn. Adres: Frederiksgade 4, 1265 Kopenhagen, Denemarken. Website: www.marmorkirken.dk

Operagebouw van Kopenhagen

De Australische stad Sydney heeft al vele jaren een wereldberoemd operagebouw dat ontworpen is door een Deen. Het werd dus tijd dat óók Kopenhagen een flitsend operagebouw zou hebben. In 2005 was het zover en gingen de deuren open van het Operahuis van Kopenhagen (Operaen på Holmen). Net als in Sydney bevindt het zich aan de waterkant en heeft het een futuristisch ontwerp.

Kopenhagen operahuis

Indruk maakt vooral de enorme overhangende luifel, boven een glazen gevel van vele verdiepingen waar de foyer achter schuilgaat. De foyer is voorzien van marmer uit Sicilië en de vloer van de grote zaal is gemaakt van gerookt eikenhout. Het plafond van deze zaal is versierd met liefst 105.000 vellen bladgoud, wat neerkomt op 1½ kilo goud. Alles bij elkaar is het operagebouw immens groot. In de grote zaal is ruimte voor 1500 tot 1700 toeschouwers en er zijn liefst 1000 andere kamers. Daaronder zijn talloze repetitiezalen voor opera en ballet.

Kopenhagen operagebouw

Na een voorstelling begeeft iedereen zich op de hangende balkons en trappen in de foyer – om te zien en gezien te worden. Het operahuis is de thuisbasis van het koninklijke opera- en balletgezelschap van Denemarken. Check voor voorstellingen de agenda op de website, waar je ook kaartjes kunt kopen. Het operagebouw ligt tegenover het Amalienborg Paleis en is per waterbus bereikbaar. Adres: Ekvipagemestervej 10, 1438 Kopenhagen K, Denemarken. Website: www.kglteater.dk

Voor het laatst bijgewerkt op 15 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Carlsberg Group/Daniel Rasmussen.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam