Booking Denemarken

De Kleine Zeemeermin, Kopenhagen, Denemarken

De beste bezienswaardigheden van Kopenhagen

De Kleine Zeemeermin in KopenhagenLaten we eerlijk zijn: een bezoek aan Kopenhagen is niet compleet zonder een bezoek aan De Kleine Zeemeermin. Het wereldberoemde standbeeld (Den lille Havfrue) is het officiële symbool van Kopenhagen en de meest gefotografeerde vrouw in de hoofdstad van Denemarken die zowat op elke ansichtkaart terugkomt. De bronzen sculptuur is in 1913 gemaakt door Edvard Eriksen in opdracht van bierbrouwer Carl Jacobsen. Hij zag het ballet ‘De Kleine Zeemeermin’, gebaseerd op het beroemde gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, en besloot een standbeeld van de vrouw cadeau te doen aan de Deense hoofdstad.

De beeldhouwer vroeg de Deense ballerina Ellen Price model te staan voor de zeemeermin, maar zij weigerde om naakt te poseren. Eriksens vrouw Eline was daartoe wel bereid. Volgens een legende zou het beeld in Kopenhagen een kopie zijn en zou het origineel zich bij de erfgenamen van de beeldhouwer bevinden. De sculptuur heeft in de loop der tijd in ieder geval een hoop te lijden gehad. De Kleine Zeemeermin is onthoofd in 1964, 1990 en 1998, raakte een arm kwijt in 1984, is met verf besmeurd in 1961, 1963, 2006 en 2007 en zwaar beschadigd geraakt door explosieven in 2004.

Het beeld is elke keer weer gerestaureerd en staat nog altijd in fier in de haven van Kopenhagen, waar er jaarlijks liefst één miljoen toeristen op af komen die er bij elkaar 5 miljoen kiekjes van maken. Je vindt De Kleine Zeemeermin op een rots in de zee nabij het fort Kastellet. Vanaf de Nyhavn is het iets minder dan twee kilometer lopen of fietsen. Adres: Langelinie, 2100 Kopenhagen.

De Kleine Zeemeermin in de haven van Kopenhagen

Voor het laatst bijgewerkt op 1 augustus 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen, Denemarken, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam