Booking Denemarken

Wat te doen en te zien in Aalborg, Denemarken: 10 tips!

Aalborg wat te doenIn het noorden van Denemarken ligt Aalborg, een levendige universiteitsstad met de gelukkigste mensen van het land. De hoofdstad van Noord-Jutland is vaak niet meer dan een pitstop op weg naar de Deense kust of de ferry’s naar Zweden en Noorwegen. Dat is zonde! In Aalborg is genoeg te doen en te zien voor een leuke citytrip.

De vierde stad van Denemarken stond lange tijd bekend als een stad van fabrieken en rokende schoorstenen. Aalborg ligt aan de zuidoever van de Limfjord, het grootste binnenwater van Denemarken, met een haven die de Vikingen al voor hun houten schepen gebruikten. In de middeleeuwen was Aalborg een van de belangrijkste handelscentra van Scandinavië, maar vooral in de 19e eeuw werd de stad een industriële grootmacht. Aalborg was groot in visserij, textiel en de productie van aquavit.

Veel fabrieken, loodsen en machinehallen zijn inmiddels gesloten en bieden nu onderdak aan hippe culturele centra en voedselmarkten. De glimmende waterkant is opknapt en nieuw leven ingeblazen met gedurfde moderne architectuur. Van industriestad is Aalborg getransformeerd tot kennishub, met meer dan 23.000 studenten die altijd garantstaan voor een uitgelaten sfeer.

Zoek je leuke accommodatie in Aalborg?
Reserveer hier online een hotel in Aalborg

Niet voor niets vind je hier de grootste concentratie bars van heel Denemarken, maar in de compacte schilderachtige binnenstad kun je nog iets proeven van de middeleeuwen. Geniet van het uitzicht vanaf de Aalborg-toren, zwijmel weg bij zingende bomen en bezoek de unieke grafheuvel van de Vikingen. Verveling zal niet snel toeslaan in deze voormalige fabrieksstad. Hier vind je 10 tips wat te doen in Aalborg!

Dwaal door de oude binnenstad van Aalborg

Neem de tijd om de middeleeuwse binnenstad van Aalborg te verkennen. Het is een gebied vol authentieke charme, met geplaveide straatjes, pleinen, kerken en fotogenieke kleurige vakwerkhuizen. Een straatje waarmee je je Insta-likes kunt opkrikken is Hjelmerstald, met slechts vier huizen. Bekijk de Budolfi Domkirke, een 14e eeuwse kathedraal met een opvallende barokke torenspits. De witte kerk domineert het centrum van Aalborg, maar is evengoed de kleinste kathedraal van Denemarken. Wandel langs het prachtige gele stadhuis, dat in 1759 in barokke stijl is gebouwd. Binnen kijken kan helaas niet, tenzij je een huwelijk bijwoont.

Aalborg centrum

Neem de kids mee naar de Aalborg Zoo

Een van de populairste attracties van de stad is de Aalborg Zoo, de enige dierentuin van Denemarken waar je Afrikaanse olifanten, Aziatische leeuwen en orang-oetans uit Borneo kunt zien. In totaal herbergt de dierentuin 2300 exotische dieren van 125 verschillende soorten, waaronder publiekslievelingen als tijgers, chimpansees en ijsberen. Leuk is het Zuid-Amerikaanse Huis, waar luiaards zich vrij bewegen in de lianen boven je hoofd. Bij zonnig weer is de dierentuin altijd een geslaagd dagje uit als je wat met kinderen wilt doen in Aalborg. De entree is 15 minuten lopen vanaf het centrum. Adres: Mølleparkvej 63, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.aalborgzoo.dk

Aalborg dierentuin

Bewonder het uitzicht vanaf de Aalborg-toren

Voor een spectaculair uitzicht over Aalborg kun je de lift nemen naar het observatiedek van de Aalborg-toren (Aalborgtårnet). De stalen uitkijktoren van 55 meter hoog werd in 1933 gebouwd voor een handelstentoonstelling, als paradepaardje van de industriële groei die Aalborg doormaakte. Het stadsbestuur vond het te duur om de toren weer af te breken, waarna het bouwwerk een icoon voor de stad is geworden. Bovenin is een restaurant waar je een 360° panoramisch uitzicht hebt over de wijde omgeving. Voor een bezoek aan de toren moet je aanbellen, waarna het personeel de lift naar beneden stuurt om je op te halen. Adres: Søndre Skovvej 30, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.aalborgtaarnet.dk

Aalborg toren

Bezoek het Aalborg Historisch Museum

Het Aalborg Historisch Museum (Aalborg Historiske Museum) vertelt de geschiedenis van de stad en haar omgeving gedurende de laatste 1000 jaar. Het museum is geopend in 1863 en is daarmee een van de oudste musea van Denemarken. Het hoogtepunt is Aalborgstuen, een goed bewaarde houten renaissancekamer uit 1602 met meubels en glaswerk uit de 16e en 17e eeuw. Ook zie je er tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog en de 20e eeuw, toen Aalborg als industriestad bekend werd. Wat er allemaal uit de fabrieken rolde, waaronder bezems, schoenen en televisies, is in het museum te zien. Adres: Algade 48, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.nordmus.dk

Het Huis van Jens Bang

Misschien wel het mooiste gebouw in de oude binnenstad van Aalborg is het Huis van Jens Bang (Jens Bangs Stenhus). Het is een schitterend herenhuis van vijf verdiepingen dat in 1624 is gebouwd in Nederlandse renaissancestijl, met de bekende trapgevels. Als je de omgeving even wegdenkt, lijkt het net alsof je in Leiden of Delft bent. Volgens sommigen is dit het mooiste renaissancehuis van heel Denemarken.

Jens Bang Huis in Aalborg

Het huis behoorde toe aan Jens Bang, destijds de broer van de burgemeester en een eigenwijze koopman. Op de gevel zie je beelden van maskers en hoofden, waaronder een sculptuur van Bang zelf die zijn tong uitsteekt richting het stadhuis. Als rijkste man van Aalborg moest hij niets hebben van de machthebbers van de stad. Van 1666 tot 2014 zat er een apotheek in het gebouw.

Nu kun je het huis alleen bezoeken tijdens een rondleiding op zaterdag in de zomer, waarbij je op zolder de historische apothekersvoorraad van wonderlijke medicinale middelen kunt bewonderen. Kaartjes koop je bij het Historisch Museum. Adres: Østerågade 9, 9000 Aalborg, Denemarken.

Luister naar de zingende bomen

Heb je weleens bomen horen zingen? Pauzeer dan zeker even in Kildeparken, het oudste openbare park van Aalborg dat in 1802 werd aangelegd. Sinds eind vorige eeuw staat het ook wel bekend als het ‘Park van de Muziek’. Midden tussen de bomen kun je luisteren naar hits van bekende artiesten als Elton John, de Backstreet Boys, Kylie Minogue en Bryan Adams. In Aalborg is het inmiddels traditie dat elke artiest die de stad bezoekt, een boom plant in dit park. Sir Cliff Richard was in 1987 de eerste.

Zingende bomen in Aalborg

Sindsdien hebben zo’n honderd popsterren hun muzikale stempel gedrukt op dit stukje groen in het centrum van Aalborg. Bij elke boom staat een geluidsinstallatie waar je met een druk op de knop een nummer kunt horen van de artiest die de boom heeft geplant. Als veel mensen dat doen, klinken er melodieuze medleys door de bomen. Rondom Kerstmis is dit park ook de ideale plek om in kerstsfeer te komen. Dan is bij sommige bomen een kerstmelodie te horen.

Ga een avondje uit in Nordkraft

Een voormalige elektriciteitscentrale dichtbij de waterkant is nu de thuisbasis van Nordkraft, een van de hipste hotspots van Aalborg. Het is een bruisend cultureel centrum in New Yorkse sfeer met een theater, een poppodium, een bioscoop, een sportcentrum en een kunsthal met werken van Deense en internationale kunstenaars. Er zijn drie restaurants en voor koffie of lunch kun je terecht in het Grønne Café (groene café). Als je hier niet komt voor een voorstelling, evenement of tentoonstelling, kun je altijd nog de architectuur bewonderen van dit industriële complex uit 1947. Adres: Kjellerups Torv 1, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.nordkraft.dk

KUNSTEN Museum of Modern Art

Ben je een kunstliefhebber? Zet dan zeker het KUNSTEN Museum of Modern Art op je lijstje tijdens je bezoek aan Aalborg. Het museumgebouw zelf is al een kunstwerk op zich, een witte marmeren sculptuur die uit het groene gras groeit. Het is ontworpen door de beroemde Finse architect Alvar Aalto (1898-1976), die meerdere moderne Scandinavische ontwerpen op zijn naam heeft staan. Het museum is geopend in 1972 en onderging in 2016 een ingrijpende renovatie, waardoor het er nog mooier uitziet. In het museum kun je genieten van 20e eeuwse werken van bekende internationale kunstenaars, maar ook Deense kunstenaars leren kennen. Bekende namen in de verzameling zijn Max Ernst en Marc Chagall. Adres: Kong Christians Alle 50, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.kunsten.dk

Aalborg kunstmuseum

Utzon Center

De plaatselijke held van Aalborg is architect Jørn Utzon (1918-2008), die wereldfaam verwierf met zijn ontwerp van het Sydney Opera House in Australië. Ook zijn eigen stad liet hij een gedurfd architectonisch pareltje na. Het Utzon Center is een levendig ontmoetingscentrum waar kunst, architectuur en design samenkomen. Er zijn twee zalen waar het hele jaar door exposities te zien zijn en er worden lezingen en workshops georganiseerd. Het centrum heeft ook een tentoonstelling over de baanbrekende ontwerpen van Utzon, met originele schetsen en modellen. Reserveer een tafeltje in Restaurant Jørn voor een geweldig uitzicht over het water. Adres: Slotspladsen 4, 9000 Aalborg, Denemarken. Website: www.utzoncenter.dk

Utzon Center in Aalborg

Lindholm Høje

Een paar kilometer ten noorden van Aalborg vind je Lindholm Høje, niets minder dan de grootste Vikingbegraafplaats van Denemarken. Op deze grafheuvel liggen 682 van deze strijdlustige krijgers begraven. De ronde en driehoekige grafstenen hebben een beetje de vorm van een schip. Het kerkhof uit de ijzertijd is goed bewaard gebleven door een zandverstuiving rond het jaar 1000, waardoor de heuvel zelf onder zand werd begraven.

Archeologen hebben de bijzondere begraafplaats in 1952 bij toeval ontdekt. Naast het kerkhof zijn in het gebied de overblijfselen gevonden van een Vikingdorp, huizen en putten. In het museum kom je meer te weten over deze opwindende periode uit de Deense geschiedenis. Lindholm Høje is zeker een aanrader als je wat buiten Aalborg wilt doen. Adres: Vendilavej 11, 9400 Nørresundby, Denemarken. Website: www.nordmus.dk

Wat te doen in Aalborg: praktische tips

Overnachten in Aalborg

In en rond het centrum van Aalborg zijn verschillende hotels en bed & breakfasts waar je kunt overnachten. De meeste hotels bevinden zich op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in de binnenstad. Een van de beste hotels is het Radisson Blu Limfjord Hotel, gelegen op een toplocatie aan het water en met uitzicht op de Limfjord. Het moderne hotel heeft 188 kamers en suites ingericht in Scandinavische stijl, met brasserie, bar en casino. Het is een paar minuten lopen naar het centrum. ► Boek een overnachting in het Radisson Blu Limfjord Hotel vanaf € 106

Zoek je charmante accommodatie voor je citytrip naar Aalborg?
Reserveer hier een hotel in Aalborg, tegen de laagste prijzen

Weg van het lawaai van de stad is Hotel Scheelsminde een uitstekende keuze. Het 4-sterrenhotel is gevestigd in een historisch landhuis uit het begin van de 19e eeuw, omringd door een park en een rustige woonwijk. Het hotel heeft een fitnesscentrum met een binnenzwembad, een sauna, een spa, een bibliotheek en een eigen bakkerij waar gasten kunnen genieten van versgebakken zoete deegwaren. Het gastronomische restaurant serveert klassiek Deense en internationale gerechten. ► Boek een overnachting in Hotel Scheelsminde vanaf € 83

Hotel Scheelsminde in Aalborg

Eten en drinken in Aalborg

De bekendste straat voor eten en drinken is Jomfru Ane Gade, met meer dan 30 restaurants, cafés, clubs en bars. Het is de langste straat van Denemarken die volledig uit bars en restaurants bestaat. Op warme dagen stromen de terrasjes vol en in het weekend is dit dé plek als je in het nachtleven van Aalborg wilt duiken. Jongeren verzamelen zich dan voor een tocht langs kroegen en discotheken. Locals noemen deze uitgaansstraat ook wel gewoon ‘Gaden‘ (de straat).

Als je van street food houdt, moet je naar de Køkkenfabrikken (www.aalborg-streetfood.dk) in het westelijke deel van de stad. In deze voormalige meubelfabriek vind je 16 wereldkeukens bij elkaar, maar je kunt er ook terecht om een kop koffie of een drankje te drinken. Gerechtjes zijn te koop vanaf DKK 50 (circa € 6,75), waardoor het ook populair is bij studenten.

Een van de beste restaurants van Aalborg is Mortens Kro (www.mortenskro.com), geleid door een bekroonde chef-kok die ervaring opdeed in Michelin-sterrenrestaurants. Het restaurant verleidt je met verfijnde moderne gerechten in een luxe designinterieur. Een van de specialiteiten is het traditionele Franse gerecht Canard a la presse, dat de kok bereidt in een handgemaakte eendenpers uit 1887. Dit gerecht moet je minimaal 48 uur van tevoren bestellen en wordt geserveerd vanaf twee personen.

Reizen naar Aalborg

Aalborg is uitstekend te bereiken vanuit Nederland. De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Aalborg Lufthavn (AAL), slechts 6 kilometer ten noordwesten van het centrum. KLM vliegt elke dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Aalborg, een vlucht van 1 uur en 20 minuten. Een vliegticket is te koop vanaf € 166. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Aalborg

Vanaf het vliegveld rijdt een paar keer per uur een bus naar het centrum van Aalborg. Kaartjes kun je kopen bij de buschauffeur (alleen contant) of bij een automaat. Een paar honderd meter vanaf de hoofdingang is ook een treinstation, waar één keer per uur een trein naar Aalborg vertrekt. Daarnaast is er voor de aankomsthal een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. De ritprijs naar het centrum van Aalborg is ongeveer DKK 150 (€ 20).

Vanaf Amsterdam is het zo’n 900 kilometer (ruim 9 uur) rijden naar Aalborg in Noord-Jutland. Aalborg is verder te bereiken met de trein. De reis vanaf de hoofdstad Kopenhagen duurt 4 tot 5 uur. Vanaf Aarhus ben je met de trein in 1 uur en 15 minuten in Aalborg. Vanaf het treinstation kun je lopend naar het centrum. Kijk voor de dienstregeling op de website van Danish Railways: www.dsb.dk

Voor meer informatie over wat te doen in Aalborg kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitaalborg.com

Voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Aalborg, Denemarken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Angelo Ferraris/Shutterstock.com; Nikolaj Madsen/Shutterstock.com; Pixabay; Aalborg Zoo; Wikipedia; Visit Denmark/Bang Clemme Film & Openhouse; Hotel Scheelsminde.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam