Pärnu, Estland: 10 tips over bezienswaardigheden!

Pärnu EstlandPärnu staat bekend als de ‘zomerhoofdstad’ van Estland, waar Esten, Letten en Finnen in de zomermaanden samenkomen om te luieren op de prachtige zandstranden, te ontspannen in een spa en lekker uit eten te gaan in een van de vele goede restaurants. In juni, juli en augustus is het er altijd levendig, met watersporters, festivals en terrasjes vol gebruinde vakantiegangers. Pärnu schijnt zelfs de warmste plaats van heel Estland te zijn, waar de temperatuur in de zomer regelmatig de 26 graden Celsius aantikt.

De ligging van Pärnu is ideaal, aan de Golf van Riga op de plek waar de Pärnu-rivier de zee in stroomt. Al lang geleden werd Pärnu als badplaats ‘ontdekt’, want al in 1838 werd er een badhuis gebouwd om aristocratische vakantievierders te trakteren op een modderbad. Vooral vanaf de 20e eeuw ontwikkelde Pärnu zich tot geliefd kuuroord, waar men naartoe kwam voor vertier en de heilzame werking van de zee. In de badplaats werden stijlvolle houten villa’s gebouwd, die Pärnu nog steeds een vleugje grandeur geven.

De populariteit van Pärnu als badplaats duurt tegenwoordig onverminderd voort. Het is een heerlijke plek voor een strandvakantie als je rondreist in Estland of als relaxte tussenstop tussen de hoofdsteden Riga en Tallinn. Er zijn genoeg bezienswaardigheden en er is veel te doen en te zien. Je kunt er wandelen en fietsen door de duinen, musea bezoeken en eeuwenoude monumenten bewonderen. Wil je een tijdje doorbrengen in de favoriete badplaats van Estland? Hier vind je 10 tips over bezienswaardigheden en handige informatie voor een vakantie in Pärnu!

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Pärnu?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Pärnu

Strand van Pärnu

Het is hopen op mooi weer als je in Pärnu bent, want het mooie lange zandstrand is uiteraard de grootste trekpleister van de badplaats. Het strand ligt in een baai aan de Golf van Riga en de zee is het eerste lange stuk ondiep, dus ideaal om met de kinderen in het water te spetteren. Je kunt er kitesurfen en paddleboarden en er zijn talloze strandtentjes en kraampjes waar je drankjes en snacks kunt halen.

Pärnu strand

Er zijn ligbedden en parasols te huur, in de zomer lopen strandwachten rond en het strand van Pärnu heeft de Blauwe Vlag, wat betekent dat het schoon en veilig is. Let op de grijze olifant in het midden van het strand, waar kinderen bij hoog water van de glijbaan zo de zee in kunnen plonzen. Langs het hele strand loopt een levendige promenade met kabbelende fonteinen, terrasjes en speeltuinen. De promenade is ideaal voor wandelen, joggen, fietsen en rolschaatsen, vooral bij zonsondergang.

Het meest westelijke deel van het strand staat overigens bekend als Naisterand, ofwel ‘Vrouwenstrand’. Meer dan 100 jaar geleden is dit stuk strand aangewezen als een exclusief domein waar enkel vrouwen mogen komen en ongestoord naakt kunnen zonnebaden. Die regel wordt nu niet meer zo strikt gehanteerd, maar er staat nog wel een bord om de plaatselijke traditie ‘te respecteren’.

Oude centrum van Pärnu

Het is leuk om tijdens je vakantie in Pärnu het oude centrum te verkennen, dat niet meer dan een paar rechte straten beslaat. Je vindt hier een mengelmoes van kerken en historische gebouwen uit de 17e tot en met de 20e eeuw. De prachtige rode Elizabethkerk is hier een van de beste bezienswaardigheden. Deze Lutherse kerk is ingewijd in 1750 en vernoemd naar de Russische keizerin Elisabeth Petrovna (1709-1762). Zij schonk de inwoners van Pärnu 8000 roebel voor de bouw ervan. Het altaarstuk binnen in de kerk is in 1854 gebouwd in Rotterdam. De Elizabethkerk geldt als een van de mooiste barokke gebouwen van Estland.

Pärnu centrum

De belangrijkste straat in het centrum is Rüütli tänav – vrij vertaald de ‘Ridderstraat’, een voetgangersgebied met winkels, cafés en restaurants. Aan weerszijden van de straat is een groen parkje waar je kunt relaxen. Niet ver van de hoofdstraat vind je de Sint-Catharinakerk uit 1768. Ook dit is een prachtig barok ontwerp. Tot de dag van vandaag is het in gebruik als Russisch-orthodoxe kerk door de Russische gemeenschap in Pärnu. Zoals je waarschijnlijk kunt raden, is de kerk vernoemd naar keizerin Catharina de Grote.

Pärnu Museum

Vlakbij het centrum vind je het Pärnu Museum, waar je op twee verdiepingen alles te weten komt over de 11.000 jaar oude geschiedenis van de streek. De tentoonstellingen nemen je mee met een reis door de tijd, van de steentijd en de middeleeuwen tot het Sovjet-tijdperk. Hoogtepunten zijn een deel van een 14e eeuws koopvaardijschip en de zogeheten ‘Madonna’ uit het stenen tijdperk. Dit beeld is 8000 jaar oud en daarmee de oudste bekende sculptuur in het Oostzeegebied dat door mensen is gemaakt. In het museumcafé kun je historische gerechten uitproberen. Adres: Aida 3, 80010 Pärnu, Estland. Website: www.parnumuuseum.ee

Houten art deco villa’s

Blijf niet hangen in het centrum of op het strand, maar neem de tijd voor een fietstocht langs de vele houten art deco villa’s die Pärnu rijk is. Overal zie je deze kleurrijke en romantische houten huizen, die vooral in de jaren ’20 zijn gebouwd toen Pärnu zich in snel tempo tot populaire badplaats ontwikkelde. Pärnu heeft zelfs de grootste concentratie houten villa’s van heel Estland.

Pärnu villa

Sommige van deze huizen zien er schitterend uit, met sierlijke details en pittoreske tuinen. Ze roepen de nostalgische sfeer op van vervlogen tijden, toen mensen zich nog opdoften om naar het strand en uit eten te gaan. Er staan ook villa’s die flink in verval zijn geraakt en dringend een likje verf nodig hebben, maar dat draagt wel weer bij aan de charme van de badplaats. Pärnu is ideaal om met de fiets te ontdekken. Er is een netwerk van 70 kilometer aan fietspaden en er zijn talloze plekken waar je een fiets kunt huren.

Museum of New Art

Hou je van moderne kunst? Stap dan even binnen bij het Museum of New Art, het belangrijkste kunstmuseum van Pärnu. Elke zomer organiseert het museum een tentoonstelling van zo’n 400 naaktschilderijen onder de titel ‘Man and Woman’. Hiervoor worden werken verzameld van kunstenaars uit Estland, maar ook elders uit Europa. Bloot in alle vormen komt voorbij, van abstract tot realistisch.

Pärnu kunstmuseum

Het museum heeft zelf ook een permanente collectie hedendaagse kunst, met enkele werken van bekende kunstenaars als Picasso en Corneille. Mocht je er in juni zijn, dan kun je er kijken bij het Pärnu Film Festival, waar Estlandse en internationale documentaires worden vertoond. Het museum bevindt zich in een aftands grijs gebouw dat eerder het hoofdkwartier was van de communistische partij van Pärnu. Toen we er in 2020 waren, was het gebouw toe aan een flinke opknapbeurt. Adres: Esplanaadi 10, Pärnu, 80014 Pärnu, Estland. Website: www.mona.ee

Zwemparadijs Tervise Paradiis

Wil je wat doen op een regenachtige dag in Pärnu? Neem de kinderen mee naar het overdekte Tervise Paradiis, het grootste waterpretpark van Estland. Er zijn verschillende zwembaden, waterattracties en glijbanen, van makkelijk tot ‘extreem’. Je kunt je rond laten tollen in een wildwaterrivier, afdalen in een pikdonkere glijbaan of in een bandje relaxed naar beneden glijden in een met mist gevulde tube. Je kunt van binnenuit naar een buitenzwembad, al is het water ijskoud.

Er is een klein café annex cocktailbar en omkleden doe je in grote kleedruimtes voor mannen en vrouwen – je kunt je dus niet terugtrekken in je eigen omkleedhokje. Voor volwassenen is er nog een spa waar je terecht kunt voor een ontspannende massage of schoonheidsbehandeling. Tervise Paradiis hoort bij een 4-sterrenhotel aan het strand van Pärnu. Adres: Side 14, Pärnu, 80010 Pärnu, Estland. Website: www.terviseparadiis.ee

Wandel over de loopbrug

Helemaal aan de oostkant van het strand kun je een wandeling maken over een 600 meter lange houten loopbrug, zodat je het unieke ecosysteem van Pärnu kunt verkennen. Je hebt hier zicht op het natuurreservaat aan de kust van Pärnu met weides, lagunes, moerassen en bossen. Het gebied is de thuisbasis van watervogels, amfibieën en bedreigde planten. In het midden is een uitkijkplatform, waar je een mooi uitzicht hebt op de zee en de omgeving. De loopbrug is goed toegankelijk, ook voor kinderwagens en rolstoelen (fietsen is niet toegestaan).

Pärnu loopbrug

Tallinn-poort

De 17e eeuwse Tallinn-poort is een overblijfsel van de Zweedse overheersing van Estland. De prachtige barokke stadspoort is door de Zweden daadwerkelijk gebouwd als toegangspoort tot Tallinn, al ligt de hoofdstad vele kilometers verderop. Hier begon de postweg van Pärnu naar Tallinn. De poort was aanvankelijk vernoemd naar de Zweedse koning Carl Gustav.

Het is een bijzonder monument, want dit is de enige overgebleven stadspoort uit de 17e eeuw in de Baltische Staten. Net voor de poort is een schaalmodel hoe Pärnu er eeuwen geleden uitzag. De Tallinn-poort bevindt zich ten westen van het centrum. Als je er onderdoor loopt of fietst, kom je bij een mooi groen park.

Shoppen en souvenirs in Pärnu

Pärnu is een ideale plek om lokale en Estlandse souvenirs te scoren. En dan bedoelen we niet bekers, koelkastmagneetjes en andere prullaria, maar producten die echt er plekke worden gemaakt. Zo kunnen bierliefhebbers Pernauer (www.pernauer.ee) inslaan, bier uit een brouwerij in Pärnu dat in verschillende winkels te koop is. Ook in cafés is het goed te krijgen.

En wist je dat er in Pärnu zelfs wijn wordt geproduceerd? Mamm & Frukt (www.mammfrukt.ee) maakt sinds 2015 verschillende tafelwijnen, met de smaak van bessen, frambozen en aardbeien. Villa Oliver is een proeflokaal direct aan het strand. Maarja-Magdaleena Gild (www.maarjamagdaleenagild.ee) is een verzameling open ateliers waar meer dan 20 lokale kunstenaars en ambachtslieden hun eigen werken verkopen. Hier kun je onder meer terecht voor keramiek, glaswerk, aardewerk, schilderijen en lederwaren.

Pretpark Lottemaa

Ongeveer 6 kilometer ten zuiden van Pärnu ligt Lottemaa, het grootste pretpark van de Baltische Staten. Je kunt hier terecht voor meer dan honderd attracties, maar verwacht geen spectaculaire achtbanen. Het is een themapark dat is voortgekomen uit de animatiefilms rond Lotte, die razend populair zijn in Estland. In ‘Lotte Village’ kun je de figuren ontmoeten uit de tekenfilms en er zijn dagelijks zo’n tien theatervoorstellingen met Lotte en haar vriendjes. Website: www.lottemaa.ee

Vakantie in Pärnu: praktische tips

Reizen naar Pärnu

Pärnu ligt aan de zuidwestelijke kust van Estland, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Tallinn. Vanaf de Estlandse hoofdstad is het bijna 2 uur rijden via de E67 of hoofdweg 4. Het is een tweebaansweg met een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur en er staan vele flitspalen langs de weg, dus hou je snelheid in de gaten. In het centrum en bij het strand in Pärnu is het betaald parkeren.

Een of twee keer per uur rijdt er een bus van Tallinn naar Pärnu, die er ook bijna 2 uur over doet. Verschillende busmaatschappijen bieden deze route aan, waaronder Lux Express, Taisto Express en Estonian Lines. Er zijn ook frequente busverbindingen van Pärnu naar Riga, de hoofdstad van Letland, en verder naar Litouwen.

De badplaats heeft een kleine luchthaven, Pärnu Airport (www.parnu-airport.ee), die enkel voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Er gaat onder meer een vlucht naar het eiland Ruhnu. Het vliegveld ligt 5 kilometer ten noordwesten van het centrum van Pärnu.

Overnachten in Pärnu

Als zomerhoofdstad van Estland is er genoeg keuze aan hotels in Pärnu. De meeste accommodatie bevindt zich in de buurt van het strand, al zijn er ook in het centrum enkele hotels. Tegenwoordig lijkt Pärnu nog steeds een kuuroord te zijn, want opvallend veel hotels hebben een spa en/of een gezondheidscentrum. Je kunt daarnaast overnachten in appartementen, vakantiewoningen en vakantievilla’s.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Pärnu?
Reserveer een hotel of vakantiehuis in Pärnu, tegen de laagste prijzen

Een van de beste hotels in Pärnu is Villa Ammende. Het 4-sterrenhotel is gevestigd in een statige villa uit 1905 dat wordt gerekend tot een van de mooiste art nouveau-gebouwen van Estland. De stijlvolle villa was gebouwd voor een rijke koopmansfamilie en deed later dienst als zomercasino, club en – in de Sovjet-tijd – als tandheelkundige kliniek. De villa is nu volledig gerestaureerd en doet dienst als luxe hotel. Er worden vaak concerten en kunstexposities gehouden en als gast kun je er ontspannen in de weelderige tuin. ► Boek een overnachting in Villa Ammende vanaf € 89

Villa Ammende in Pärnu

Het Hedon Spa & Hotel ligt direct aan het strand en was lange tijd een van de symbolen van Pärnu. Het neoclassicistische gebouw werd gebouwd in 1926-1927 als badhuis, waar de elite terecht kon voor een verkwikkend modderbad. Op dezelfde plek stond al eerder een badhuis, dat verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2014 zit hier een 4-sterrenhotel met restaurant, spa en terras dat uitkomt op de strandpromenade. In het historische modderbadgebouw zitten 7 hotelkamers. ► Boek een overnachting in Hedon Spa & Hotel vanaf € 82

Eten en drinken in Pärnu

Zowel in het centrum van Pärnu als aan het strand vind je vele restaurants en cafés. Op het strand zijn een paar strandtenten waar je terechtkunt voor vakantie-kost als hamburgers en cocktails. Een van de beste restaurants van Pärnu is Villa Wesset (www.wesset.ee), met een vermelding in Eesti Maitsed (zeg maar de Estlandse Michelin-gids). Op de menukaart staan vooral gerechten met lokale en biologische producten en er is een heerlijk terras waar je buiten kunt zitten.

De beste pizzeria in Pärnu is Steffani (www.steffani.ee), waar in de zomer altijd een lange rij voor de deur staat. Ze hebben knapperige dunne pan-pizza’s met verse ingrediënten. Er is een vestiging in het centrum (met mooi terras) en een vestiging bij het strand. Voor koffie met taart moet je naar Supelsaksad (www.supelsaksad.ee), een leuk café met een interieur dat absoluut Instagrammable is.

Voor meer informatie over bezienswaardigheden in Pärnu kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitparnu.com

Voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Pärnu, Estland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam