Vakantie in Tallinn, Estland

Tips voor een vakantie in Tallinn

Tallinn vakantieEen vakantie in Tallinn beleef je in een stad die eruitziet als een middeleeuws openluchtmuseum, met dank aan de goed bewaard gebleven stadsmuren en de bijzondere sfeer in de oude binnenstad. De hoofdstad van Estland zwelgt in kasseien, kastelen en kerktorens en is doorspekt met een opvallende mix van middeleeuwse en barokke architectuur. De oude 13e eeuwse binnenstad ziet eruit als om door een ringetje te halen, waar de beste illustratoren alleen maar van kunnen dromen. Het historische centrum met zijn weelderige kerken en koopmanshuizen is zo bijzonder, dat het in 1997 een plek kreeg op de Werelderfgoedlijst. Volgens Unesco behoort de binnenstad tot de best bewaarde van Noord-Europa.

De middeleeuwse handelsstad aan de Baltische kust, ingeklemd tussen het oosten en het westen, heeft net als veel andere Europese steden een turbulent verleden. Tallinn stond onder het bewind van de Denen, Zweden, Duitsers en Sovjets. Al deze machthebbers hebben hun stempels op de stad gedrukt, van Duitse huizen en Scandinavisch eten tot aan een Russisch-orthodoxe kathedraal. De tsaren lieten grote paleizen bouwen die de elegante parken domineren. In de buitenwijken zie je de nog steeds grote stalinistische woonblokken waar veel inwoners van Tallinn werken, wonen en leven.

Oude stad van TallinnTallinn heeft een groot aantal musea, die bezoekers ook met de donkere kant van het verleden confronteren. In enkele musea word je pijnlijk herinnerd aan de verschrikkingen uit de tijd van de nazi’s en de Sovjets. Maar sinds de onafhankelijkheid in 1991 en de Estse toetreding tot de Europese Unie in 2014 richt de hoofdstad zich op de toekomst, vol optimisme. Een markant voorbeeld is de zonnewijzer die op de Dom van Tallinn is gericht, terwijl de zon daar zelden op schijnt.

Het grijze Tallinn is de laatste jaren veranderd in lichte pastelkleuren. Achter de geplaveide straatjes en intieme hofjes verrezen glimmende nieuwe hotels en strak ontworpen torens. En de Estse hoofdstad heeft een kekke technologische kant, als pionier op het gebied van digitalisering. De Esten bouwden internetbeldienst Skype en Estland heeft meer start-ups per hoofd van de bevolking dan waar ook in Europa. Je hebt dus overal gratis wifi in de stad, van cafés tot openbare plaatsen.

Ook in de winter, als het vriest en sneeuwt, kun je vakantie vieren in Tallinn. Glühwein, fakkels, kerstverlichting en Baltische lekkernijen (zoals bloedworst) zorgen voor de nodige gezelligheid en warme sfeer. De kerstmarkt op het stadhuisplein staat geregeld bovenaan de Europese ‘best of‘ lijstjes. Of je nou op zoek bent naar een spannende stedentrip of dat je je een week wilt onderdompelen in een van Europa’s oudste culturele hotspots: Tallinn is de perfecte bestemming voor een (mini-)vakantie. In een historische setting kun je je in een rijke culturele scene laven aan een veelzijdig nachtleven en het comfort van de moderne wereld.

Bezienswaardigheden in Tallinn

Raekoja plats plein in TallinnVeel toeristen beginnen hun vakantie in Tallinn op Raekoja plats, al acht eeuwen lang het onbetwiste hart van de oude binnenstad. Het is een goed beginpunt om de hoofdstad van Estland te verkennen, waar je dagen kunt uittrekken om alle monumenten, kerken, parken, musea en attracties te bezoeken. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Tallinn

Voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Tallinn, Estland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam