Raekoja plats (Stadhuisplein), Tallinn, Estland

De beste bezienswaardigheden in Tallinn

Raekoja plats in TallinnRaekoja plats (Stadhuisplein) is de laatste acht eeuwen het onbetwiste centrum van Tallinn. Statige koopmanshuizen omringen het pittoreske plein in de oude binnenstad, dat een grote aantrekkingskrachten heeft voor toeristen en waar de locals met elkaar afspreken. Een van de mooiste gebouwen aan het plein is het stadhuis (Raekoda) van Tallinn, dat in 1404 is gebouwd in een gotische stijl. Dit is het oudste stadhuis van Scandinavië en de Baltische Staten. In het midden van de plein ligt in de grond een speciale ronde steen met de afbeelding van een windroos. Als je hier op staat kun je, met een beetje rekken en strekken, alle vijf torenspitsen zien in het centrum van Tallinn. De steen is moeilijk te vinden, en er zijn ook nog wat ‘nepstenen’ in de buurt.

In het verleden was Raekoja plats een marktplein waar handel werd gedreven en een plek waar openbare executies plaatsvonden van criminelen. Er is zelfs iemand een keer opgehangen omdat hij een slechte omelet gebakken zou hebben. Ook tegenwoordig vinden er regelmatig markten plaats, waar in de kraampjes Estse producten en souvenirs worden verkocht. In de zomer kun je er terecht voor festivals en openluchtconcerten en in de winter is Raekoja plats het decor van de jaarlijkse kerstmarkt. Al sinds 1441 staat er elk jaar een grote kerstboom op het plein. In het voorjaar is Raekoja plats de thuisbasis van het Old Town Days Festival (Tallinna Vanalinna Päevad), een moderne versie van het middeleeuwse festival waar de tradities van de middeleeuwen levend worden gehouden.

Raekoja plats plein in Tallinn

Voor het laatst bijgewerkt op 6 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Raekoja plats in Tallinn, Estland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's Visit Estonia; Flickr.com/Clarence.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam